Oğlan sözcüğünün kökeni 'erkek evlat' anlamındaki Türkçe oğul sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "oğl" öncesinde "oıl" ve onun öncesinde de "ol" sözcüklerine dayanır.
Eski Türkçe oġul “yavru, evlat” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük yakın döneme dek cinsiyetten bağımsız olarak "kız veya erkek evlat" anlamında kullanılır.
“Ana babanın birinci dereceden erkek fürûu” demek olan oğul kelimesinin Arapça karşılığı ibndir.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
ebeveyn - Nişanyan Sözlük. Arapça abawayn أبوين “1. iki baba, 2. ebeveynler” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça Abw kökünden gelen ab أب “baba” sözcüğünün +ayn ekiyle tesniye (ikil, dual) halidir.
İlgili 33 soru bulundu
Evlat, herhangi bir kimsenin dünyaya getirdiği veya bakımını üstlenerek ebeveynlik yaptığı kimse. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük Arapçada çoğul anlamda olmakla birlikte Türkçede tekil olarak kullanılır.
Türkçe kardeş (< Anadolu ağızlarında kardaş > gardaş) kelimesi etimolojik olarak karın kelimesine -daş isimden isim yapım eki getirilerek oluşturulan karındaş kelimesinden gelen bir kaynaşma örneğidir ve işlek olan bu ekin türevleri arasında ayaktaş, arkadaş, boydaş, yoldaş, yurttaş, dildaş, dindaş, gönüldaş, denktaş ...
Türkçe'de “baba”, “dede” ve “ced” mânalarında kullanılan bir kelime. Bazı mutasavvıflara, tarikat şeyhleriyle halifelerine veya meczuplara verilen bir unvan. Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
12. yüzyılda literatüre girmiş olan özlemek kelimesi, eski Türkçedir. ''Öz'' kelimesinden türetilmiş olan özlemek kelimesinin sözlük anlamı uzun zamandır görülmeyen birine duyulan hasrettir. Bu kelime bir şeyi çok fazla istemek manasında da kullanılır.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
ünl. (< ay oğul'dan) Teklifsiz konuşmada ve halk arasında seslenmek veya mânâya kuvvet verip dikkati çekmek için kullanılır: Darılma ayol, ben fenâ bir şey söylemedim (Nâmık Kemal). Çeyreğin üstünü çabuk ver ayol!
Oğul Nedir? Koloni halinde yaşayan arıların neslini devam ettirebilmek amacıyla ana arı ile birlikte bir kısmının kovanı terk etmesine veya arıcı tarafından yeni bir koloni oluşturulmasına OĞUL denir. Arı kolonisinin tehlikelerden korunmak için tamamının kovanı bırakıp gitmesine ise TERK denir.
Oğul'a çıkan arıların karınları dolu olduğu için sokma yetenekleri azalmıştır. Ayrıca yavrularından ve yiyecek depolarından uzakta oldukları için daha az savunma davranışı sergilerler. Bu nedenle bal arısı oğulları çoğu durumda tehlikeli değildir.
Türkçede "oğul" sözcüğü, gerçekte Arapça olan "evlat" sözcüğünün karşılığıdır. Geçmişte, eşeylik (cinsiyet) ayırmadan hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılırdı. Geçmişte "kız oğul", "erkek oğul" diye söylenirdi. Oğlan sözü ise, eski Türkçedeki çokluk eki olan -n ekinin oğul sözüne gelmesiyle oluşmuştur.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir.
Tofa Türkçesinde de qırġan ve ürden-şağdan kelimesi "eski, yaşlı, ihtiyar" anlamında kullanılmıştır (Ilgın 2015).
Eski Türkçe bir kelime olan biteviye, bazı kaynaklarda ''bitevi'' şeklinde yazılır. Biteviye kelimesi sürekli ve devamlı sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Ede, ağabey, ağa, büyüğüm anlamında Kahramanmaraş yöresinde çok yaygın kullanılan söz. Osmanlı imparatorluğu kuruluşu yıllarındaki kayıtlar incelendiğinde "dede" anlamında kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Dede / Alevî, Alevilik'te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Eski Türkçe tek “yalnız, suskun” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "yalnız" olup, "ıssız" ve (Oğuz dillerine özgü olan) "suskun" anlamları ikincildir.
Eski Türkçe dönemine ait olan er kelimesi “adam, kişi” sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri