Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Yorganı makineye yerleştirdikten sonra yıkama programını dikkatlice seçmek gerekiyor. Bazı yeni model çamaşır makinelerinde yün yıkama modu bulunurken bazılarında bu özellik yok. Yük yıkama özelliği yoksa hassas veya narin yıkama modunda yün yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Temizleme işleminde dikkat etmeniz gereken nokta, yün yorganın yüksek sıcaklıkta yıkanmaması gerektiğidir. Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Yün yorganların temizliği sırasında toz deterjan kullanmak, deterjan kalıntılarının oluşma potansiyeli nedeniyle alerjik durumlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kuru temizleme dışında bir yöntem uygulanacaksa, toz deterjan yerine sıvı çamaşır deterjanı kullanılması önerilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yün yıkama sodasından bir miktar ekleyip ellerinizle veya ayaklarınızla bastırarak yıkamalısınız. Yün yıkarken köpük kalıntılarının önüne geçmek için çamaşır sodası yerine sıvı deterjan da kullanabilirsiniz. İyice yıkadığınız koyun yününü süzerek birkaç kez temiz suda durulamalısınız.
Karbonat, kötü kokuları emme özelliği sayesinde yorganların tazelenmesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, yün yorgan elde veya makinede yıkanır ve doğru bir kurutma ile tertemiz olur.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
Sirke ve oksijenli suyu sıcak suya ekleyin. Sararan yastık veya yorganı içine bastırın. Bu şekilde 1.5-2 saat bir kaç kez alt-üst değiştirerek bekletin. Beklettikten sonra suyunu süzün ve makinenize atın.
Yün yorganlar için en sağlıklı temizleme yöntemi, organik kuru temizleme yöntemidir.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
Yün yorgan ve yastıklarınızı kesinlikle sıcak suyla yıkamayınız. Sıcak su ile yıkandığında içerisindeki yün keçeleşerek yorgan ebatlarının küçülmesine neden olur. Yorgan yıkama programına uygun çamaşır makinalarda 30 derecede yıkayarak, düşük devirde sıkınız.
Kök kılıfı lif hücrelerinin önünde sertleşir ve yün hücrelerinin döküldüğü ve şekillendirildiği bir “boya” üretir. Hücreler keratinizasyon bölgesinin sonuna yaklaştıkça kılıf hücreleri emilir ve lif hücreleri kurur ve sertleşir.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Bu sebeple ne sıklıkla yorgan yıkaması yapılacağı da merak edilir. Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Yastık ve yorganların sararmasının genel sebebi insan vücudunun ürettiği ter. Uyku anında da terlemeye devam eden bedenden dışarı salınan sıvı, çarşafa nüfuz ederek kirli görüntünün ortaya çıkmasına neden olur. Sararan yastık ve yorganlar temizlendikten sonra kullanılmalı.
Yün battaniyelerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Bu nedenle elde temizlik yapılması ve mümkün oldukça doğal temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için Arap sabunu, karbonat, maden suyu ve limon suyu gibi temizleyicilerin kullanımı tavsiye edilmektedir.
Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur. Yün yorganlar, sentetik malzemelerin aksine geri dönüştürülebilir ve doğaya zarar vermez. Yüzyıllardır tercih edilmelerinin bir sebebi de uzun ömürlü olmalarıdır. Diğer yorganlara göre daha uzun süre dayanır ve sık sık değiştirilmeleri gerekmez.
Ürünü öksürük için kullanacaksanız öncelikle tene temas edecek şekilde sırta koyunuz. 1 saat sonra 2. Minderi yine tene temas edecek şekilde göğüse koyunuz. Her iki minder üzerinizde olacak şekilde 1 saat bekledikten sonra vücudunuzda kısa bir gözlem yapınız.
Sirke kullanın: Yünlü trikolardaki elektriklenmeyi önlemenin en doğal yollarından biri de sirkedir. Yünlü triko kıyafetlerinizi yıkarken ve durularken sirke kullanabilirsiniz. Böylece elektriğin oluşmasını daha en baştan engellemiş olursunuz.
Yünlülerinizi tamamen elde yıkıyorsanız bir leğende sert olmayan, doğal bir deterjan, beyaz sirke ve ılık su solüsyonu hazırlayın ve yünlülerinizi içine koyun. Bir saat kadar solüsyonda bırakın, sonra küveti boşaltın ve tekrar biraz ılık su doldurun.
Yün yorganların yıkanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, muhakkak soğuk su kullanmaktır. 30 dereceden daha sıcak suyla yıkanırsa yorganların içerisinde topaklanma meydana gelecektir. Çamaşır makinesinde yünlü yıkama programı olanların bu programda yıkaması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri