1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir. Sabredin.
MÖ. 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar. Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı.
Ekşi maya florasındaki bakteriler Lactobacillus dediğimiz gruptur. Bunlar arasında L. plantarum, L. casei, L. acidophilus vb. yer almaktadır. Peki, bu bakteriler ekşiliği nasıl verir? Şöyle ki, ekmek unundaki karbonhidratı (şeker) parçalayarak sirke ve laktik asit fermantasyonu oluştururlar.
Bir süre tutulmuş,ekşimiş hamurun “maya” niteliğini ilk bulan da gene Mısırlılardır. Eski Mısır mezarlarında,bu ekmeklerin taşlaşmış örnekleri bulunmuştur.İbraniler ilk ekmeklerini ince tabakalar halinde fırınlıyor ve dilim dilim kesmek yerine, galeta veya peksimet gibi kırıyorlardı.
İlgili 44 soru bulundu
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Ekşi maya, asidik koşullara ticari mayalardan daha dayanıklıdır. Bu, laktik asit üreten bakteriler ile birlikte hamurun kabarmasına yardımcı olmak için birlikte çalışmasına izin veren etkendir. Laktik asit bakterileri, yoğurt, kefir, turşu, lahana turşusu da dahil olmak üzere diğer birkaç fermente üründe de bulunur.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Mayayı aktifleştirmek için kullandığınız su çok sıcak olursa mayalar ölür ve hamur istediğiniz gibi kabarmaz, aynı şekilde suyun çok soğuk olması da mayalandırma işleminizi olumsuz etkileyecektir.
Tam bir doğal mucize: Ekşi maya
Diğer mayalardan farklı olarak ekşi mayalar, ev ortamında oluşabilen ve canlılığını koruyabilen bir maya. İçerisindeki malzemeler oksijensiz solunum yapabiliyor ve fermante oluyor. Bu nedenle canlı olarak adlandırılıyorlar.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır.
Yaban buğdayla arpayı alın, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırın, su ilave edin ve fırına verin. İşte bu, bilim insanlarına göre 14 bin yıllık, dünyanın en eski ekmek tarifi. Uzmanlar dünyanın en eski ekmeğinin düz bazlama şeklinde olduğunu ve tadının da bugünkü çok tahıllı ekmeklere benzediğini söylüyor.
"Maya" ökaryotik tek hücreli bir mantar çeşididir, bakteri değil. Alkolün fermentasyonunda da kullanılan Saccharomyces cerevisiae türü örnek verilebilir.
Temiz bir kabın içine 1 su bardağı organik tam buğday ununu dökelim. kontrollü bir şekilde yavaşça suyu ekleyelim. Elimize yapışan yarı cıvık bir hamur olunca mandalina şeklinde yuvarlayıp temiz bir kavanoza koyup kapağını kapatalım. Ilık bir ortamda kıpırdatmadan tam 3 gün bekletelim.
Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Aynı zamanda daha düşük seviyelerde fitat içerir ve bu nedenle vücudunuzun içerdiği besinleri normal ekmeğe göre daha kolay emmesini sağlar.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ek i hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Kuru maya yerine yaş maya kullanabilir miyim? Kuru maya ile yapılan hamur ile yaş maya ile yapılan hamur arasında çok az fark vardır: Verilen tariflerdeki kuru maya miktarının iki katı yaş maya kullanmak gerekir. Yaş maya direkt olarak veya ılık su ile çözülerek una katılır.
Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne yol açan mide sorunlarını gideriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini önlüyor. içeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor. Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.
İçeriğindeki krom, kandaki yağ ve şeker düzeyini azaltan insülinin hareketini güçlendiriyor. Çinko minerali ise glisemi (kandaki yüksek şeker oranı) düzeyini düşürüyor. Maya, yoğun strese ilaç gibi geliyor. Zengin B vitaminleri sayesinde sinir sistemini dengeliyor.
Un, su, tuz ve ekşi maya. İyi beslenmek, sağlıklı yaşamak ve kaliteli ekmek tüketmek işte bu 4 malzemeden ibaret. Endüstriyel mayaları kullanmadan, biraz dikkat ve biraz sabırla yiyip yiyebileceğiniz en lezzetli ekmeği yapmanız mümkün. Ekmeği yapmadan önce elinizin altında bulunması gereken temel malzeme; ekşi maya.
Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar. Ekşi mayalı ekmekler en doğal ve en lezzetli ekmek çeşitleri arasındadır.
Ekşi mayalı ekmek normal ekmeğe göre daha düşük bir glisemik endekse sahiptir. Enerjisini daha uzun bir süre boyunca gittikçe artan bir şekilde serbest bırakır ve daha az insülin gerektirir. Bu etki, daha uzun süre tokluk hissi vererek öğün aralarında atıştırmayı önler. Ekşi mayalı ekmek vitamin ve mineral kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri