Sözlükte “yazmak” anlamındaki ketb kökünden mekân ismi olan mekteb (çoğulu mekâtib) “okul” demektir; daha çok mektebe şeklinde kütüphane için de kullanılır. Araplar okula küttâb da demişlerdir.
Sıbyan Mektepleri
Bu okullara Darü't talim, mekteb, mekatib, küttap, muallimhane, taş mekteb, mahalle mektebi gibi isimlerde verilmiştir.
Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği sebebiyle sadece müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar zümre tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi.
Osmanlı Devleti'nde çocuklar dört veya beş yaşına geldiklerinde ilk mektebe, bugünkü karşılığı ile ilkokula başlarken düzenlenen törene "Bed'-i Besmele/Bed'-i Besmele Cemiyeti" veya tören sırasında okunan dualara "âmîn" denildiği için "Âmîn Alayı" adı verilmişti.
Osmanlı toplumunda çocuklar, Arapça kökenli bir tanımlamayla, “sagîr/e” olarak tarif edilmekteydi. Bütün çocukluk dönemini kapsayacak şekilde yaygın olarak kullanılan “sagîr/e” sözcüğüne çocukluğun belli dönemlerini anlatan zengin bir söz dağarcığı eşlik etmekteydi.
İlgili 19 soru bulundu
Mekâtib-i Rüşdiye: Ortaokul. Mekâtib-i İ'dâdiye: Lise. Mekâtib-i Âliye: Yüksekokul.
Müderris, Osmanlı Devleti ve Selçuklular'da devlet ve toplum yapısında günümüz üniversite öğretim üyesine karşılık olarak kullanılan bir kavramdır.
ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır.
Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
Rüşdiye mezunlarını yüksek okullara hazırlamak için açılan, günümüzdeki liseye denk orta öğretim kurumu. Tanzimat döneminde Batı tarzında oluşturulan, zamanla ilk öğretim kademesiyle birleşen orta öğretim kurumu.
Osmanlı İmparatorluğu'nda ilköğretim seviyesindeki okullara sıbyan mektebi, mahalle mektebi veya taş mektep adı verilmiştir.
1997 yılı öncesinde 5 yıllık ilköğretim eğitimi sonrasında öğrencinin eğitim gördüğü 3 yıllık eğitim kurumuydu. Bu öğretimden sonra ise öğrenci bir başka eğitim kurumu olan liseye devam ediyordu. 1997'de çıkarılan bir yasayla Türkiye'de ortaokul, ilkokulla birleştirilerek ilköğretim adını aldı.
Abstract. Okula başlayan çocuklar için düzenlenen Âmin Alayı törenleri, tarihimizde önemli bir işlevi üstlenmiştir. Günümüz eğitim-öğretim camiasında da böyle bir kutlama törenine ihtiyaç duyulmaktadır.
Yaygın Eğitim. Osmanlılar döneminde, belli başlı yaygın eğitim kurumları olarak, camiler, tekke ve zâviyeler ve kütüphaneler sayılabilir. Mescid ve camiler, müslümanların topluca ya da münferiden ibadet yaptıkları yerlerdir.
Mekâtib-i İbtidâiyye: İlk mektepler, ilkokullar. Mekâtib-i Rüşdiye: Ortaokul. Mekâtib-i İ'dâdiye: Lise.
Arapçada “isteyen, öğrenmek arzusunda olan” anlamında “talip” kelimesinin çoğulu olan “talebe”, Türkçede aynı şekilde, istekliler, öğrenmeye arzulu olanlar demektir. Tekil anlamda genellikle Osmanlı medrese öğrencileri ve daha sonra açılan mektep öğrencileri için de kullanılmıştır.
Daha önceki Türk-İslam devletlerinde olduğu gibi ders kitapları ve ders müfredatı Arapçayı öğrenme ve anlamaya yöne- lik olduğu için medreselerde Arapça ağırlıklı eği- tim yapılıyordu.
Osmanlı toplumunda çocuklar, Arapça kökenli bir tanımlamayla, “sagîr/e” olarak tarif edilmekteydi.
Osmanlı İmparatorluğunda padişah çocuklarına "çelebi" de denilirdi. Eski Türkçede ise prens yani şehzadeler için "tegin" adı kullanılmış, bu sözcük Moğol diline "tigid" olarak geçmiş ardından Osmanlı döneminde "yigit" biçiminde kullanılmıştır.
Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
Bir aralar liseler 3 yılmış. Aynen liseler üç yıldı, hatta açık liselerde 144 krediyle mezun olunuyordu her dönem 30 kredi, yılda 60 kredi alanlar 2.5 yılda lise diploması alıyorlardı.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Görüldüğü gibi Osmanlı Devleti “en uzun yüzyılı”nda Avrupaî bir eğitim sistemi kurmayı başarmıştır. Bu güçlü miras Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin altyapısını oluşturmuştur.
Sultan unvanı da Osmanlı Hanedanı'nda yaygın kullanılan bir unvandı; ama bu unvan erkek hükümdarların yanı sıra kadınlar için de kullanılıyordu. Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri