Evet Eskişehir'de deniz yok ama çok enfes bir su kaynağı var. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri'nin doğduğu nokta. Sakaryabaşı olarak da biliniyor.
Kuzeyde Karadeniz, kuzeybatıda Marmara, batı ve güneybatıda Ege Bölgesi ile komşudur. Eskişehir'in ilçelerinden Han ve Seyitgazi'nin küçük bir bölümü Ege'nin, Sarıcakaya ve Mihalgazi İlçelerinin tümü ile Merkez ve Mihalıççık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz Bölgesi'nin etkisindedir.
Denize kıyısı olmayan kentlerden biri olan Eskişehir'in artık bir plajı var.
Eskişehir'de yapay plaj sezonu açıldıESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi'nce, 10 yıl önce Porsuk Çayı üzerinde yaptırılan 350 metre uzunluğundaki yapay plajda, sezon açıldı. ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi'nce, 10 yıl önce Porsuk Çayı üzerinde yaptırılan 350 metre uzunluğundaki yapay plajda, sezon açıldı.
Eskişehir'de deniz olmadığını ifade etmek mümkündür. Bununla beraber aynı zamanda yine göl de bulunmamaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. İl merkezinin kuzeyinde Mihalgazi ve Sarıcakaya, doğusunda Alpu ve Ankara, güneyinde Mahmudiye, Seyitgazi ve Afyon, batısında ise İnönü ve Kütahya sınırları ile çevrilidir.
Eskişehir'i özel kılan bir özelliği de Sakarıılıca Kaplıcaları. Şehrin kuzeyinde, ormanlık bir arazide yer alan bu kaplıcalar, şifalı sularıyla biliniyor. Ayrıca bölgede ve Eskişehir'in birçok yerinde termal oteller mevcut. Termal oteller, kaplıcalarda şifa bulmak isteyenler tarafından çokça tercih ediliyor.
Buna göre Eskişehir deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Kent merkezini oluşturan Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin yanı sıra İnönü ilçe merkezi ile Eskişehir'e bağlı eski belde/köy statüsündeki 17 mahalle doğrudan fay zonu üstüne oturuyor.
Filyos, Ankara ve civarının deniz sahiline ulaşabileceği en yakın yerdir.Pek bilinmez ama, çok meşhur Amasra dan, plajı, tarihi ve temizliği olarak en az 4-5 gömlek üstündür. (Ankara'ya Amasra'dan 50 km civarı km daha yakındır, aynı yol üzerindedir.)
Kent Park'ın Porsuk Çayı'na bakan kısmında oluşturulan özel alanda Türkiye'nin ilk yapay plajı inşa edilmiştir. Gerçek deniz kumu ile donatılan plaj, özellikle yaz aylarında denize gidemeyen kent halkının deniz keyfini yaşamalarına olanak sağlamaktadır.
Şehrin merkezi ilçesi Odunpazarı'dır.
Genellikle Eskişehir'de kışlar parçalı bulutlu, kar yağışlı, baharlar orta derecede yağışlı ve yazlar ise az bulutlu ve açık geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9° dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2° ile ocak ayıdır.
Eskişehir için kış aylarında sıcaklıklar oldukça düşük geçer. Kış ayları ortala- ması 0,6 °C dir (Aralık 2,2 °C, Ocak -1,5 °C ve Şubat 1,3 °C).
Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eskişehir 2023 yılında Eskişehir'in 908 bin nüfusa ulaşacağını açıkladığını kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, ancak şehirdeki turizm, hizmet sektörü, üniversiteler, ticaret ve sanayi potansiyellerinin değerlendirildiğinde Eskişehir'in 9 yıl sonra nüfusunun 1 milyonu aşacağını ...
Eskişehir ilinden fay hatı geçiyor ve Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor. Bu bölgede gerçekleşen depremler, fay hattı aktivitesinden de kaynaklı olabiliyor.
Eskişehir'in güneyinde Pleyistosen yaşlı konglome- ra ve çamurtaşları oblik atımlı, doğrultu atımlı ve ters faylar tarafından kesilmektedir. Oblik faylar KKB-GGD doğrultusunda gelişmiş ve kuzey blok düşmüştür (Şekil 6a). Fay yüzeylerinin eğimleri 50° ile 70° arasında de- ğişmektedir.
Eskişehir fay zonu, birinci derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay zonu ile Ege bölgesi arasında yer alır. Deprem aktivitesi açısından önemli iki bölge arasında kalan Eskişehir fay zonunu oluşturan fayların çoğu aktif olup küçük ve orta büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir.
Akan suyun sıcaklığı 53˚C nevrit, nevralji, kronik romatizmel hastalıklar, kırık-çıkık sekelleri, kadın hastalıkları, lumbago, diabet, şişmanlık ve böbrek hastalıklarına iyi geliyor.
Ülkemizde kaplıcalar denilince ilk akla gelen şehir Yalova oluyor. Yalova genelinde termal sular oldukça şifalı ama şehirdeki en popüler kaplıcalar arasında ilk sırayı Armutlu Kaplıcası alıyor. Armutlu ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan kaplıca, ülkemizde ilk kaplıca tesislerinin kurulduğu yerlerden birisi.
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
1451 yılından sonra Kütahya'nın Beylerbeylik haline gelmesi üzerine Anadolu İdari Teşkilatı'nda değişiklik olmuş; bu arada Ankara'ya bağlı bulunan Eskişehir, Kütahya Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Eskişehir ilçelerinin yüzölçümlerine bakıldığı zaman en büyük ilçesi 2987 kilometre karelik alanı ile Sivrihisar ilçesi olmaktadır. Sivrihisar ilçesinden sonra ikinci büyük ilçesi ise 1670 kilometre karelik alan ile Mıhalççık gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri