Anadolu'nun en modern şehirlerinden biri olarak gösterilen ve toplamda 900 bin kişilik nüfusu ile Eskişehir'de toplamda 14 ilçe bulunmaktadır. Şehrin merkezi ilçesi Odunpazarı'dır. Tarihi evleri ve kültürel mirası ile ünlü Odunpazarı ilçesine 40 km uzaklıktaki Tepebaşı da şehrin turistik yerleşim yerlerinden biridir.
22 Mart 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5747 sayılı yasa ile merkez ilçe kaldırılarak Odunpazarı ve Tepebaşı adıyla 2 yeni ilçe kurulmuştur. Odunpazarı İlçe şehrin ilk yerleşim yeridir. Eskişehir kent merkezinde yer alır ve diğer ilçelere göre yükseltisi daha fazladır.
Eskişehir ilçelerinin yüzölçümlerine bakıldığı zaman en büyük ilçesi 2987 kilometre karelik alanı ile Sivrihisar ilçesi olmaktadır. Sivrihisar ilçesinden sonra ikinci büyük ilçesi ise 1670 kilometre karelik alan ile Mıhalççık gelmektedir.
İdari bölünüş olarak ise Eskişehir ili; Tepebaşı, Odunpazarı, Mihalgazi, Sarıcakaya, İnönü, Alpu, Mihalıçcık, Beylikova, Mahmudiye, Seyitgazi, Han, Çifteler, Sivrihisar ve Günyüzü ilçeleri olmak üzere toplam 14 ilçeden oluşmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Eskişehir merkeze 20 km uzaklıkta bulunan Tepebaşı gerek doğal güzellikleri gerekse Osmanlı'dan kalan tarihi eserleriyle göz dolduran ilçeler arasında yer alıyor.
İki tane merkez ilçesi olan Eskişehir'in toplam 14 ilçesi bulunmaktadır.
1451 yılından sonra Kütahya'nın Beylerbeylik haline gelmesi üzerine Anadolu İdari Teşkilatı'nda değişiklik olmuş; bu arada Ankara'ya bağlı bulunan Eskişehir, Kütahya Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır.
Eskişehir Türkiye'nin en kalabalık beşinci şehridir. Ayrıca İç Anadolu bölgesinin en büyük dördüncü ilidir. 1993 yılından beri büyük şehir olan Eskişehir'in nüfusu 2021 senesi TÜİK verilerine göre 898.369.
Eskişehir'in en güzel bölgelerinden biri olan Tepebaşı, gezi planlarınızın en üst sırasında yer almalı. Osmanlı dönemine ait izler, Tepebaşı'nın sokaklarında hala canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Mimari yapılarıyla Osmanlı'nın büyüleyici atmosferini soluyabilir, tarihin derinliklerine yolculuk yapabilirsiniz.
Şehirde isim yapmış en meşhur lezzet ise “çi börek”tir; Tatarlar “çi” kelimesini güzel anlamında kullanırmış, bu lezzetli böreğin adı da buradan geliyor. Özellikle Odunpazarı tarihi bölgede bulunan otantik bir çok restoranda çi börek tadabilirsiniz.
Eskişehir'in kentsel gelişiminin temelini, şehrin güneyindeki tepe üzerinde kurulmuş olan Odunpazarı semti oluşturmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eskişehir 2023 yılında Eskişehir'in 908 bin nüfusa ulaşacağını açıkladığını kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, ancak şehirdeki turizm, hizmet sektörü, üniversiteler, ticaret ve sanayi potansiyellerinin değerlendirildiğinde Eskişehir'in 9 yıl sonra nüfusunun 1 milyonu aşacağını ...
Semt/Mah olarak Gazipaşa Mh. ve Tepebaşı ilçesine bağlıdır. Eskişehir Teknik Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü posta kodu 26555, Rakımı 787 metredir. Borabey kampüsü 39.8791 enlem ve 30.4580 boylamda yer almaktadır. Semt/Mah olarak Kavacık-Patlaklı mevkii ve Tepebaşı ilçesinde yer almaktadır.
Eskişehir, 2 Eylül 1993'te çıkarılan 504 sayılı kanun hükmünde kararname ile büyükşehir unvanı kazandı.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de 81 ile bağlı 922 ilçe bulunurken, özellikle İstanbul'daki bir ilçenin nüfusu 57 şehri geride bıraktı. İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı.
Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Tunçdilek, Eskişehir kırsalında yerleşik olan etnik yapıyı 6 gruba (Manavlar, Yörükler, Türkmenler, Tatarlar, Çerkezler ve Abazalar, Romanya ve Bulgaristan Muhacirleri) ayırır ve bunların yerleşimlerini üç zaman devresinde ele alır.
Odunpazarı ismi nereden geliyor? Bazı şehirlerde buğday, kömür pazarları olur. Eskişehir' de Odunpazarı var. Buraya kenar mahallelerden odunlar gelmiş.
İstatistiklerle Eskişehir nüfusunun detayları Eskişehir Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip 25. ili oldu Nüfusun büyük çoğunluğu Odunpazarı ve Tepebaşı'nda yaşıyor 90 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 69'unu kadınlar oluşturuyor Afyonkarahisarlılar, Eskişehir nüfusunun yüzde 7'sini kapsıyor Sarıcakaya, 2021 yılı nüfus artış ...
Eskişehir ili, güneyden Afyonkarahisar'ın Emirdağ ve İnsaniye; güneydoğudan Konya'nın Yunak; doğudan Ankara'nın Polatlı, Nallıhan ve Beypazarı; kuzeybatıdan Bolu'nun Göyük; batıdan Bilecik'in Gölpazarı, Söğüt, Bozüyük ilçeleri ve Kütahya ile çevrelenmiş durumdadır.
Eskişehir'in ilçeleri; Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Tepebaşı, Sarıcakaya, Seyitgazi, Sivrihisar ve Odunpazarı 'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri