Eskişehir'e özgü lezzetler olan met ve nuga helvası ya da leblebi unu kurabiyesi gibi tatlı çeşitleri ve tarihi Eskişehir çarşılarından lokum ve pişmaniye de satın alınabilir. El sanatları, cam ve seramik objeler de buradan alınabilecek hediyelik eşyalardır.
Pırasalı Arnavut böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması, kökrek dolma, düğü köfte çorbası, göceli tarhana çorbası, gözleme gibi birçok çeşide zengin Çerkez mutfağı da eşlik etmektedir.
Tabaklar dolusu yenir: Kıygaşa
Eskişehir'e özgü yemeklerden kıygaşa, aslında pişiye çok benziyor. Ancak hamuruna pişiden farklı olarak çörek otu ekleniyor. Genelde içine bir şey konmadan yapılan lezzet, kimi yerlerde kıyma ile doldurularak daha da nefis bir hale dönüştürülüyor.
İlgili 39 soru bulundu
1451 yılından sonra Kütahya'nın Beylerbeylik haline gelmesi üzerine Anadolu İdari Teşkilatı'nda değişiklik olmuş; bu arada Ankara'ya bağlı bulunan Eskişehir, Kütahya Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır.
Eskişehir'in neyi meşhur olup olmadığı Eskişehir ne ile tanınır sorusuyla paraleldir. Bu soruya lületaşı cevabı verilebilir. Çünkü lületaşı sadece Eskişehir'de çıkarılmaktadır.
Eskişehir yöresel yemeklerinden bazıları şunlardır: Çiğbörek, göbete (Tatar böreği), tabak börek (mantı), bamya çorbası, balaban köfte, sorba çorbası, met helva, kıygaşa, tavşan güveci, yufkalı büryan, leblebi kurabiyesi, cevizli haşhaşlı ekmek, kavurma börek, haşhaşlı dolama, haşhaşlı lokum, kapama haşhaşlı gözleme, ...
Eskişehir'in yöresel yemekleri arasında yer alan Haşhaşlı dolama aslında Anadolu mutfağına özgü bir hamur işi.
Eskişehir'in demirbaşlarını görmek için 1 gün yeterli, ama keyife geldim diyorsanız, Eskişehir'de gezilecek yerlerden birinden öbürüne, parkları, Eskişehir mekanları, balaban kebap, met helvası derken 2 günü de Eskişehir'de sıkılmadan geçirirsiniz.
Eskişehir'in birçok yerinde bulabileceğiniz lületaşı aksesuarları özellikle Odunpazarı'nda bulunan Atlı Han Çarşısı , Kurşunlu Külliyesi içindeki El Sanatları Merkezi , merkezde bulunan Çukur Çarşı ve İki Eylül Caddesi üzerindeki Esnaf Sarayı'nda bulabilirsiniz.
Eskişehir'e özgü yemeklerden kıygaşa, aslında pişiye çok benziyor. Ancak hamuruna pişiden farklı olarak çörek otu ekleniyor. Eskişehir kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden Kıygaşa Tatar göçmenlerinin Eskişehir'e kazandırdığı lezzetlerde.
İster Eskişehir ister Odunpazarı olsun, eğer buralara geldiyseniz başta çiğ börek, balaban köfte, met helva ve kış aylarında boza tatmadan gitmeyin. Özel olarak da hamur işlerinden göbete ve tavşan güveci tadılabilir.
Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir. Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur.
Adında eski tabiri geçse de yepyeni, modern ve çok güzel bir yer Eskişehir. Şehri ikiye bölen Porsuk Çayı hafiften bir Venedik havası estiriyor, çayın üzerindeki demir köprüleri insana bambaşka bir ülkedeymiş gibi hissettiriyor. Trafiksiz, stressiz bir yaşam alanı.
Eskişehir'e Ne Zaman Gidilir? Karasal iklim tipine sahip Eskişehir, kış mevsiminde çok soğuk; yaz döneminde ise oldukça sıcak. Eskişehir'e gitmek için en güzel zaman, ilkbaharın ortasından sonbaharın ilk aylarına kadar olan dönem. Özellikle mayıs ve haziran aylarında, şehir en güzel çehresine bürünüyor.
Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi
Eskişehir'de gezilecek yerler listemizin en başında gelen Adalar Bölgesi şehrin en ünlü bölgesi. Porsuk Çayı'nın her iki yakasına kurulu kafe ve restoranlar, bu bölgenin gece gündüz çok hareketli olmasını sağlıyor. Gondol ve bot turu yapmayı ihmal etmeyin.
Eskişehir'de Gezilecek Yerler
Kapsamlı bir Eskişehir gezisi yapmak için aslında 2 tam gün yeterli olacaktır. Öyle gezecek görecek az yer var diye düşünmeyin, çünkü gezmek isteyebileceğiniz birçok müze, park ve bölge var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri