Rapora göre, Eskişehir jeolojik açıdan normal fayların etkin olduğu Batı Anadolu ile doğrultu atımlı fayların etkin olduğu Kuzey Anadolu Fay zonu arasında bir coğrafyada yer alıyor.
Porsuk, Keskin ve Gökçekaya barajları ise baraj aksı fay zonu üstü veya yakınında bulunuyor. Buna göre Eskişehir'de deprem riski bulunmaktadır.
Bu DOĞRU değildir. Eskişehir'de 1999 Marmara Depremi sonrasında Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Depremsellik konulu çalışmada Eskişehir Fay Zonunda olabilecek depremin büyüklüğü 6.4 olarak belirlenmiştir. Eskişehir Fay Zonu7.0 ve 7.0 den büyük deprem oluşturabilecek özelliklere sahip değildir.
Yaptığımız araştırmalar sonucu Eskişehir'deki bu depremin 6,4 büyüklüğünde olabileceğini tahmin ediyoruz. İkincisi Kuzey Anadolu Fayı'na gelecek olursak 7,4-7,5 büyüklüğünde deprem oluşturma ihtimali yüksek.
1956 Eskişehir Depreminin Yıldönümünde Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinden Basın Açıklaması Gerçekleştirildi. 20 Şubat 1956 Eskişehir Depreminin üzerinden tam 67 yıl geçti. 6.4 büyüklüğünde olan ve akşam 21.30 civarında yaşanan deprem sonrasında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
ÜÇ YIL İÇERİSİNDE ESKİŞEHİR'DE DEPREM OLABİLİR
Eskişehir depreminin tekrarlanma periyodu 70 yıl ile 90 yıl arasında. 1956'da deprem oldu en son. 70 yıl eklendiği zaman 2026 yapıyor. O halde üç yıl var. 90 yıl koyduğunuz zaman 2046 yapar. O zaman da 23 yıl oluyor.
Eskişehir'de güvenli bölgeler, Sultandere ana kaya üzerinde, havzanın dışında yüksek alanlar zemin açısından güvenli alanlar. Ihlamurkent , Ömür'ün üst kısımları zemin açısından daha güvenli, ana kaya çünkü buralar.
Eskişehir Fay Zonu batıda Yörükkaracaören köyünden başlayıp doğuda Sivrihisar ilçesinin batısına kadar izlenebilen, K30°B doğrultusunda uzanan normal bileşenli sağ yanal doğrultu atımlı segmentlerden oluşmaktadır. Bu segmentler batıdan doğuya doğru Yörükkaracaören, Bardakçı-Kaymaz ve Paşakadın segmentleridir.
AFAD'dan yapılan bilgilendirmeye göre Eskişehir Odunpazarı merkezli depremin büyüklüğü 2,5 olarak ölçüldü.
Eskişehir Depremi
20 Şubat 1956'da Eskişehir'de oluşan şiddetli yer sarsıntısıdır. Şiddeti Richter ölçeğine göre 6,0 olan bu depremde, 1.379 bina ağır, 1.486 bina orta, 9.862 bina da hafif derecede hasar görmüştür. Bir kişinin öldüğü depremde 19 kişi de yaralanmıştır.
Eskişehir ilinden fay hatı geçiyor ve Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor. Bu bölgede gerçekleşen depremler, fay hattı aktivitesinden de kaynaklı olabiliyor.
Yani aslında deprem nedeniyle Bursa ilinde 10 kişi, İstanbul ilinde 454 kişi, Eskişehir ilinde 33 kişi ölmüştür. 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ise can kaybı sayısı 18.373 olarak güncellenmiştir. Aynı araştırmaya göre: Yaralı sayısı: 48.901.
20 Şubat 1956 depremi (M=6.4) Eskişehir fay zonu üzerinde son 100 yılda kayıt edilmiş en önemli depremdir (Tablo 1).
Can Ayday, Ege, Akdeniz ve Marmara'da meydana gelebilecek 6 ve üzerindeki şiddetli depremlerin Eskişehir'i de etkileyebileceğini söyledi. Türkiye'nin ve Eskişehir'in deprem kuşağı içerisinde yer aldığını, bu nedenle yaşanacak olan depremi hiçbir zaman unutmamız gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr.
Sivrihisar ilçesi 3. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 05.19'da Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin, 10,84 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Afete Hazırlık Laboratuvarının web sayfası için tıklayınız. Dünyada kaydedilen en büyük deprem hangisidir? 1900 den bu yana kaydedilen en büyük deprem, 22 Mayıs 1960'ta Şilide olmuştur (Magnitud= 9.5 Mw).
Porsuk, Keskin ve Gökçekaya barajları ise baraj aksı fay zonu üstü veya yakınında bulunuyor. Buna göre Eskişehir'de deprem riski bulunmaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bursa'da 25 bin, Adıyaman'ın kardeş ili olan Aydın'da 24 bin 242, Eskişehir'de 22 bin 851, Nevşehir'de 20 bin 671, Sivas'ta 19 bin 855, Van'da 17 bin 400, Balıkesir'de 15 bin 567, Samsun'da 15 bin 530, Trabzon'da 14 bin depremzede misafir ediliyor.
1451 yılından sonra Kütahya'nın Beylerbeylik haline gelmesi üzerine Anadolu İdari Teşkilatı'nda değişiklik olmuş; bu arada Ankara'ya bağlı bulunan Eskişehir, Kütahya Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır.
Eskişehir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, Gündoğdu, Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahallerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.
Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri