Doğru söylemek önemli: Çibörek.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eskişehir'in meşhur yerlerinden bir kaçı şu şekildedir: Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı ve Adalar, Sazova Parkı, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Balmumu Heykeller Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Odunpazarı Modern Müze, Kentpark, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Şelale Park, Çağdaş Cam Sanatları ...
Eskişehir'in en ünlü yerlerinden birisi Tarihi Odunpazarı Evleri'dir. Eşsiz bir görünüme sahip olan evlerin ilgi çektiği bilinmektedir. Yaklaşık olarak 300 yıllık bir geçmişe sahip olan evler şehir için çok önemlidir. Çünkü Odunpazarı Evleri dünya çapında büyük bir üne sahiptir.
İskenderle kapışır: Balaban köfte
Şehrin en ünlü ve lezzetli yemeklerinden olan balaban köfte, minik kareler şeklinde kesilen pidelerin kemik suyu ile ıslatılması, üzerine domatesli bir sos, yoğurt ve tereyağ gezdirilmesi ve son olarak ızgara köftelerin eklenmesiyle oluşuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Eskişehirden alınabilecek hediyelik eşyalar olarak; magnet, ayna, anahtarlık, küllük, çini veya seramik hediyelik ürünler, özel tasarlanmış cam objeler, çömlek ürünler, biblolar, cüzdan, çanta, dekoratif ürünler gibi seçenekleriniz çoğunluktadır.
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Kıygaşa: Eskişehir'e gelip kahvaltıda kıygaşa yemeden gitmeyin. Diğer yörelerde de farklı isimlerle (Örnek: Pişi) anılan bu yemek pişiden farklı olarak hamurunda çörekotu içeriyor. Balaban Köftesi: Birçok yöremizde çeşitli köfte türleri mevcut.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde edilir. Eskişehir'de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006′da 544 bin tona, 2007′de de 437 bin tona kadar geriledi.
Eskişehir İlinde Yetiştirilen Arpa, Buğday, Şeker Pancarı, Mısır, Yeşil Mercimek, Nohut, Domates, Kuru Fasulye, Haşhaş, Kozla, Kuru Soğan, Ayçiçeği ve Aspirin Üretim Girdi Maliyetlerinin Belirlenmesi. Tarım Bilim.
Kars'ın meşhur mutfak lezzetlerinden biri olan pişi, ekmek yapılmak için her tandır yakıldığında kadınlar tarafından pişiriliyor.
Orta Asya, Idel-Ural, Moğolistan ve Orta Doğu mutfaklarında bulunur. Anadolu'da genellikte arife günü yapılarak komşulara dağıtılır. Üçgen veya bazen küre şeklinde şekil verilerek servis yapılır. Hamuru için un, maya, süt, yumurta, margarin, tuz, şeker ve yağdan kullanılır.
Pişi - Afyonkarahisar
Çatalla birkaç yerinden delinerek derin bir tavada, kızgın yağda arkalı önlü çevrilerek pişirilir. Not: Pişi Regaip Kandili'nde yapılan bir hamur işidir. Hemen hemen her evde yapılır ve komşulara dağıtılır. Peynir, zeytin, turşu, helva, reçel ve pekmezle birlikte servis edilir.
İster Eskişehir ister Odunpazarı olsun, eğer buralara geldiyseniz başta çiğ börek, balaban köfte, met helva ve kış aylarında boza tatmadan gitmeyin. Özel olarak da hamur işlerinden göbete ve tavşan güveci tadılabilir.
DOĞRU YAZILIŞI RESTORANT MI, RESTORAN MI? Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelime ''restoran'' olarak yazılmalıdır.
Yemekler arasında Sivrihisar'ın meşhur dövme sucuğu, Sivrihisar sarması, kalem dolması, güveç, ballı gözleme ve suböreği en çok tercih edilenlerdendir. Bölgenin arabaşı ve bamya çorbası da çok meşhur ve lezzetlidir. Yöresel tatlılar arasında patlıcan reçeli, muska baklava ve Sivrihisar pekmezi en ünlülerindendir.
Eskişehir'de marul, ıspanak, patlıcan, domates, salatalık, biber, taze soğan, armut, elma, vişne, kayısı, badem, dut, karpuz, kavun, buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve şeker pancarı yetişir.
Sakarya Vadisinin İlçemiz sınırları içerisinde kalan bölümünde ise kavak ve söğüt ağaçları yanında büyük bir kısmını dut, kayısı, zerdali, armut, erik, nar, incir, üzüm, zeytin ağaçları bulunmaktadır. Mihalgazi: Rakımı 200 metre, yüzölçümü 131 km2 dir.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Eskişehir'in birçok yerinde bulabileceğiniz lületaşı aksesuarları özellikle Odunpazarı'nda bulunan Atlı Han Çarşısı , Kurşunlu Külliyesi içindeki El Sanatları Merkezi , merkezde bulunan Çukur Çarşı ve İki Eylül Caddesi üzerindeki Esnaf Sarayı'nda bulabilirsiniz.
Tespih, biblo, pipo ve çeşitli sembollerden oluşan birbirinden güzel Lületaşı işlemeleri sizleri bekliyor. Son yıllarda oldukça popüler cam narları ve cam işlemeler, Met helva, Eskişehir ve Odunpazarı temalı tekstil dokumaları da sevdiklerinize alabileceğiniz diğer önemli hediyelikler arasında.
Eskişehir'e özgü bir pişmaniyedir. Adını aşık (met) kemiğinden alır. Eskiden mahalle aralarında bu kemiklerle oynandığı ve yenilenin yenen tarafa ikram için yaptığı helvadır. Un, yağ, şekerden üretilen helvalarımız şehrimize gelen misafirlerimizin, dönerken buradan götürebilecekleri en güzel hediyelerdendir.
Pişi Yanına Ne Gider? Kaşarlı menemen, kahvaltılık sosis, çilek reçeli, patatesli sucuk sote ve kuymak tarifleri güzel gidecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri