a)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye'de sanat ve ticaret yapıyor olmak. b)Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. c)Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak. 1-Kayıt ücreti ve yıllık aidatı ödemek.
İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri TTK 11'inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır.
KAYIT ÜCRETİ; 2.760,63 TL 'dir. (Adres Değişikliği, Ad-Soyad Değişikliği, Unvan Değişikliği V.B.) Kişinin kendisi veya vekalet verdiği kişi (Noter vekaletini getirerek) işlemleri yaptırabilir.
TTK'na göre; “İster gezici olsun, ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedeni çalışmasına dayanan ve geliri çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan (geçimini sağlamaya yetecek derecede az olan) ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi ...
İlgili 36 soru bulundu
Buna göre, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.
Ticari işler ile ilgilenen gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre Gelir Vergisi ödemekle yükümlüdür. Tüzel kişiler ise hasılatları üzerinden Kurumlar Vergisi öder. Esnaf muafiyeti şartlarını taşıyanlar, vergiden muaf belgesi alarak elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemez.
İşletme sermayesi ihtiyaçlarınızın karşılanmasına yönelik 500.000.-TL'ye kadar finansman sağlayabilirsiniz. İşyeri ve taşıt alımına yönelik olarak 1.500.000.-TL'ye kadar yatırım kredisi kullanabilirsiniz.
ESNAF KREDİSİ PAKETİ DETAYLARI
Esnafla Halkbank'tan kullandıkları faiz indirimli kredi limitini 5 bin TL'den 500 bin liraya çıkarıldı. Şurada Paylaş! Yatırımlardaki kredi limitini 1,5 milyon TL'ye yükseltildi.
Kayıt ücreti ve yıllık aidat; bu gruptaki illerin merkez ilçelerinde ve büyükşehir belediyesi sınırlarına dâhil tüm ilçelerinde 300,00 TL, merkez ilçe haricindeki diğer ilçelerinde 256,00 TL'dir.
Esnaf Sicil Kaydı Nedir? Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerine bulunabilmeleri için odalara kayıt olduklarında verilen sicil numarasıdır. Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyette bulunabilmeleri için sicil ve oda kayıtları zorunludur.
Esnaf. Para kazanılan (neredeyse) her serbest çalışma bir iştir [Gewerbe]. Örneğin tacirler, lokantacılar, sanatkârlar ve üreticiler esnaf sayılır. Ancak serbest meslek erbabı kişiler ile tarım ve orman alanında serbest çalışanlar, esnaf sayılmaz.
KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 125 milyon TL'den 250 milyon TL'ye çıkartıldı. Düzenlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandı.
Esnaf, kendi işini yapan ve genellikle küçük bir işletme sahibi olan kişidir. Esnaflar, çeşitli sektörlerde faaliyet gösterebilirler ve gıda, giyim, otomotiv, el sanatları, mobilya gibi çeşitli ürün ve hizmetleri müşterilerine sunarlar.
FAİZSİZ KREDİ İMKANI
KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayan yaşı 35'i geçmemiş olanlara 300 bin TL'ye kadar, sıfır faizli, 5 yıl vadeli genç girişimci kredisi verilecek. Bu üç grup dışında kalan tüm işletme kredileri ise 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli ve üst limiti 500 bin lira olarak kullandırılacak.
- En az 3 aylık faaliyet süresini tamamlayan, - İş veya ikametgâhının bulunduğu ilçede faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine ortak olan, - Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişiler Halkbankası avantajlarıyla bu kredilerden faydalanabilir.
Binlerce esnafa Halkbank vasıtasıyla 60 y vadeli, 7.5 faiz oranlı 500 bin TL'ye varan kredi imkanı sağlanıyor.100 bin liralık esnaf kredi paketi desteği ödemelerine başlamasının ardından "Esnaf kredisi başvuruları nasıl yapılır, şartları neler ve kimler yararlanabilir?" aramaları hız kazandı.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış girişimci esnaflara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda azami 300.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Genç Girişimci Kredisi, imkânı sunulmaktadır.
KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayan yaşı 35'i geçmemiş olanlara 300 bin TL'ye kadar, sıfır faizli, 5 yıl vadeli genç girişimci kredisi verilecek. Diğer tüm işletme kredileri ise 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli ve üst limiti 500 bin lira olarak kullandırılacak.
Esnaflar İhtiyaç veya Konut Kredisi Çekebilir mi? İhtiyaç kredisi veya konut kredisi, bireysel kredi türüne girdiği için esnaflar bu kredi türünü şirket üzerinden kullanamaz. Ancak şirket gelirlerini beyan ederek konut veya ihtiyaç kredisi bireysel olarak kullanabilirler.
Küçük esnaf vergiden muaf tutuldu.
Basit usule tabi olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, bakkal, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu gibi yaklaşık 840 bin küçük esnafın ticari kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak.
Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan, kalaycı, hallaç, lehimci, musluk tamircisi, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, çilingir, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, hamal gibi küçük sanat erbapları. Köylerde gezici olarak her türlü sanatla uğraşanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri