TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
Bu kelime için doğru yazım, 'Eşofman' şeklinde öne çıkmaktadır. Genelde spor müsabakaları için kullanılan ve farklı kumaşlarla hazırlanan giysi eşofman olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelime eşofman şeklinde ele alınmakta ve yazılmaktadır.
Doğru kullanımı eşofman olmalıdır. Bu kelimenin doğru yazılışı eşofman şeklindedir. Bunun dışındaki tüm yazım biçimleri yanlış olarak kabul edilir.
Klavuz Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
Türk Dil Kurumunun resmî internet sitesinde en çok sorgulanan kelimelerden biri olan şarj sözcüğünün doğru yazımında kararsız kalan ve kafası karışan kişiler vardır. Bu bağlamda TDK'ye bakıldığı zaman kelimenin doğru yazılışı şarj olmalıdır. Günümüzde "şarz" olarak yazılan kelime hatalı olarak yazılır.
İlgili 35 soru bulundu
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
TDK açıklaması ile doğru yazılışı eşortman mı, sorusu ile sıkça karşılaşsak da kelimenin doğru yazımı “eşofman” şeklinde olmalıdır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Eşortman mı, Eşofman mı? Küçükten büyüye herkesin dilinde olan ve çok sık yanlış yapılan kelimelerden biri eşofman sözcüğüdür. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu üzerinden doğru yazılışı, 'Eşofman' biçiminde ele alınır ve değerlendirilir.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelimenin doğru yazımı, 'Ataş' şeklindedir. Özellikle kelimenin sonundaki harfe dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda son harf, 'ç' yerine, 'ş' olmalıdır. Böylece doğru şekilde ataş olarak ele alınabilir ve yazılabilir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıklıkla kullanılan bir sürü kelimesi bitişik değil ayrı yazılır.
Bu kelimenin Türkçe üzerinden ele alındığı vakit doğru yazılışı, 'Plan' olarak değerlendirilmektedir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri