Peki ESP arızası meydana geldiğinde neler yaşanır? Otomobilin dengeli bir şekilde yol almasını, ıslak zeminde güvenli bir sürüşü ve daha iyi bir yol tutuşunu sağlayan ESP arızalandığında, otomobilin savrulma durumu ortaya çıkar ve bu da bir kaza ihtimalini doğurur.
Esp ışığı hatalı çekiş kontrolü anlamına gelmektedir. Eğer aracınızla yüksek hızda seyrediyorsanız nispeten keskin manevralar yaptığınızda esp ışığının yandığını görmeniz mümkündür. Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir.
Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
EPS uyarı lambası yanarsa elektrikli direksiyon sistemin de bir arıza meydana geldiğinden dolayı yanar ve direksiyon sertleşir. EPS uyarı lambası yandığında sistemde bir arıza kodu oluşur, arıza kodunu teşhis bilgisayarından bakılarak arızanın nereden kaynaklandığı tespit edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Mesela EPS de yaşanabilecek bir elektrik veya elektronik kaynaklı bir arızada, motor çalışırken direksiyonun vermiş olduğu rahat döndürme kabiliyetinin kaybolmasına sebep olur.
EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir.
Tekerlerin dışında arabanın tam merkezinde bir ivme ölçer ve direksiyon simidi bölümünde de bir sensör yer alır. Sensörlerden gelen verilerin iletildiği kontrol ünitesi ve kontrol ünitesinin kontrol ettiği de bir hidrolik pompa bulunur.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
ESP açılımı “Electronic Stability Programme” terimidir. Bu sistem temel olarak araçtaki sensörleri ve direksiyon hareketliliğini karşılaştırarak aracın sürücünün istediği yönde gidip gitmediğini kontrol etmektedir.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
İşte bu ve buna benzer durumlarda ESP, otomobilinizin savrulma ihtimaline karşı ihtiyacınız olan dengeyi, yol tutuşunu ve güvenliği sağlıyor. Ayrıca sistem, özellikle kar ve buzlanmanın görüldüğü yollarda kapatılabilme özelliğine sahip.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
Çekiş kontrol sistemi arızası yaşanıp yaşanmadığını ASR ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor.
ESP'nin açılımı Electronic Stability Program. Türkçe karşılığı ise Elektronik Stabilite Kontrol. ESP sistemindeki bu stabilite, araçlarda dengeyi ve kararlılığı elektronik olarak sağlıyor. Denge ve kararlılıktan kasıt ise patinaj ya da başka bir sebep yüzünden aracın savrulmasını engellemek.
ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
Hill Holder Arızası Nasıl Giderilir? Servise giderek naturel sinyal algılaması yaptırabilir veya fren müşürünü kontrol ettirebilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olacak en önemli araç balata spreyi olacaktır. Balata spreyini fren müşürünün etrafına sıkabilirsiniz.
Hidrolik direksiyon sıvısının azalması, hidrolik direksiyon pompası tarafından oluşturulan hidrolik basınç miktarını azaltarak direksiyonun sertleşmesine neden olur.
EPS (Elektrik Kontrollü Direksiyon) direksiyon mekanizmasına takviye gücü vermek için elektrikli bir motor kullanır, bu şekilde sürücünün direksiyonu çevirmek için harcaması gereken gücü azaltır. Yol direncini ölçmek için bir Tork sensörü kullanılır, bu parça aynı zamanda direksiyonun dönüş yönünü de algılar.
Otobanda sürekli şekilde hareket halinde olan bir araç aniden yoldan çıkacak gibi olursa, aracı kurtarmak için ESP modu kendiliğinden açılır. ESP bu tür durumlarda aktif güvenlik bölümünü çalıştırır ve aracın kontrol altına alınmasını sağlayarak oluşabilecek büyük kazaların önüne geçmeyi başarır.
EPS genel olarak yanar bir malzemedir. Ancak gıdada ve inşaatta kullanılan EPS'ler farklıdır. Gıdada kullanılan tip EPS'ye alev geciktirici katkı maddesi ilave edilerek alev almayan ve ısı yalıtım özelliği yüksek olan EPS elde edilir.
Elektrikli direksiyon kutu bozukluğunun anlaşılması için direksiyon çevirirken ses gelmesi, direksiyon boşluğunda fazla mesafe olması ve direksiyon sertleşmesi gibi belirtilere bakmak yeterli olur. Direksiyon sistemi ile ilgili olan problemler genellikle aracın hareket halinde olduğu zamanlarda olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri