Trafikte güvenli sürüş ve can güvenliği için tüm bu sistemler, bir aracın olmazsa olmaz teknolojileridir.
ESP, oldukça önemli ve gerekli bir teknolojidir. Sürüş güvenliği konusunda en az ABS kadar gerekli olan teknoloji, zaten birçok ülkede de zorunlu tutuldu.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
Sürücüler, gösterge panelinde yanan ışık sayesinde ESP sisteminin ne zaman devreye girdiğini görebilir. Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altında tutmak için ESP devreye girer.
Işığın sürekli yanık kalması sistemin devre dışı olduğunu göstermektedir. Bazı araçlarda ESP off şeklinde görülür. Bu ışık genelde sürücülerde “ESP off ne demek?” sorusuna neden olur. ESP sisteminde problem meydana geldiğinde de ESP ışığı sürekli olarak yanar.
İlgili 45 soru bulundu
ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır. Böyle bir durumda da aracınız hareketsiz kalacaktır.
ESP kısaltmasının açılımı Elektronik Stabilite Programı olmaktadır. Modern üretim araçların büyük bir kısmında bulunan ESP, tamamen elektronik bir sistemdir. ESP sisteminin asıl oluşturulma gayesi ise yolculuk esnasında meydana gelebilecek zorlu durumlarda güvenlik önlemlerinin alınmasına yardımcı olmasıdır.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
Esp devreye girdiğinde her araçta göstergede Esp uyarı lambası yanar. Esp devreye girdiğinde her araçta göstergede Esp uyarı lambası yanar. Ek olarak 60-70km gibi bir hızda boş ve geniş bir yolda ani zigzag çizerek etkisini hissedebilirsin.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
Araç patinaj yapar ya da kayarsa ESP savrulma sinyali verir. Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır.
ESP'nin açılımı; Elektronik Stabilite Programı'dır. Bugün pek çok popüler otomobil üreticisi ESP ya da ESC adıyla bu sistemi kullanıcılarına sunar. Ancak sistem, farklı markalarda farklı adlarla da anılır.
Yağmurlu Havalarda
Bu durumda da spin atma durumu ortaya çıkar. Burada da yine ABS devreye girer ve spin atmayı önler.
Mesela EPS de yaşanabilecek bir elektrik veya elektronik kaynaklı bir arızada, motor çalışırken direksiyonun vermiş olduğu rahat döndürme kabiliyetinin kaybolmasına sebep olur.
ESP sistemi üç farklı sistem kullanır. ABS fren sistemi, gaz kelebeği potansiyometresi ve ASR sistemi ile başlar. ESP sisteminde sorun varsa ABS veya ASR sisteminde sorun olabilir. Veya araç programı veya motor kontrol ünitesi işlevindeki sorunlar da bu arıza ışığının yanmasına neden olabilir.
Fren sıvısının azalması, standart ampul kontrolleri, solenoit arızası, hatalı kontrol ünitesi, ampulde arıza meydana gelmesi, sorunlu hız sensörü veya bağlantıda meydana gelen problemler ABS ışığının yanmasına neden olabilir.
Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, hız algılayıcılar sayesinde devreye girer ve patinaj yapması olası olan tekerleklere fren uygular. Hız algılayıcıları tekerleğin üzerinde bulunur ve dönüş hızlarını algılar.
Kısaltması ABS olan sistemin Türkçe karşılığı Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi, İngilizce karşılığı Anti-lock Braking System ve Almanca karşılığı da Antiblockier-system olarak geçmektedir. ESP (Elektronik Stabilite Programı): Türkçesi elektronik denge sistemidir.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
Ancak birçok sürücü ASR fren sisteminin karlı yollarda arabaların çekişini artırdığı yanılgısını taşıyor. Sistem sadece tekerleklerin patinaj sırasında daha fazla dönmesini engelliyor. Bu sebeple karlı ve buzlu zemin koşullarında ASR kadar kar lastiklerinin de zorunlu bir güvenlik önlemi olduğunu belirtmekte fayda var.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
ESP'nin açılımı Electronic Stability Program. Türkçe karşılığı ise Elektronik Stabilite Kontrol. ESP sistemindeki bu stabilite, araçlarda dengeyi ve kararlılığı elektronik olarak sağlıyor. Denge ve kararlılıktan kasıt ise patinaj ya da başka bir sebep yüzünden aracın savrulmasını engellemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri