Filtre kahve evde en kolay hazırlayacağınız kahve çeşidi olabilir. Espresso ya da cappucino gibi karmaşık süreçler veya ek aletler kullanmanız gerekmez. Elinizde herhangi bir araç olmadan sadece filtre ve kahve fincanı kullanarak lezzetli kahveler hazırlayabilirsiniz.
Filtre kahve, espresso kahveye göre daha yumuşak bir içime sahiptir. Yoğunluğu daha azdır. Daha berrak ve yumuşak bir içime sahiptir. Espresso kahveler ise daha serttir ve yoğunluğu daha fazladır.
Filtre kahve için en iyi çekirdek, esasında sizin nasıl bir kahve istediğinize bağlıdır. Kahve çekirdeği çeşitleri çok fazla olduğundan, iyi bir filtre kahve deneyimi yaşamanız için birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Ancak filtre kahve için Arabica türü ve nitelikli çekirdekler en iyi sonucu vermektedir.
Filtre kahvenin öğütülmüş hali daha kalındır ve daha düşük sıcaklıkta daha uzun süre demlenir. Espresso çok ince bir zemine sahiptir ve çok daha kısa sürede daha sıcak suya maruz bırakılır. Ek olarak, espresso kahveler genellikle filtre kahvelerden çok daha koyu kavrulur.
İlgili 26 soru bulundu
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Cevap hayır. Filtre kahve için Arabica çekirdekleri kullanılır. Fakat espressoda iyi bir krema sağladığı için Robusta çekirdekleri de Arabica ile birlikte karıştırılır. Aynı zamanda espresso kahvenin çekirdekleri diğer kahvelere oranla daha koyu kavrulur.
Americano, latte, cappucino, latte macchiato, mocha… Hepsi espressodan türeyen, içine çeşitli eklemeler yapılarak elde edilen kahve türleridir. Bir baristanın mahareti, bu kahveleri doğru kıvamı tutturarak yapabilme becerisiyle ortaya çıkar.
Bunun için kişisel tercihiniz ve damak zevkinize bağlı olarak kaynağını çeşitli ülkelerden alan Arabica, Robusta gibi çekirdekler veya bunların karışımı şeklinde hazırlanan kahveleri espresso yapımında kullanabilirsiniz.
Espresso. Bilmeyenin yanlışlıkla söyleyip Türk kahvesine benzettiği bu ufacık fincanda gelen arkadaş aşırı sert bir kahvedir. Hatta sözlük bilgisini de verelim: Oldukça ince olacak şekilde öğütülmüş kahve tozunun içinden basınçlı su geçirerek yapılan kahve türüdür.
Asya Pasifik'ten gelen kahveler yoğun aromalara ve bitkisel notalara sahiptir. Latin Amerika kahvelerinde fındık, kakao ve yumuşak baharat notaları bulunur. Starbucks® harika bir bardak kahve için yalnızca %100 arabica kahve çekirdeklerini kullanır.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
En yaygın kahve türlerinden olan filtre kahve, çekilmiş çekirdeklerin kahve makinasında demlenmesiyle tüketilir. Farklı çekirdeklerin çekilmesi sonucu tadı ve içimi değişen filtre kahvede sertlik istiyorsanız Kenya ve Afrika çekirdeklerine yönelmelisiniz.
Filtre Kahvenin Zararları Nelerdir? Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Kan akışının yavaşlaması ise kalbe zarar verebilir. Aşırı espresso tüketimi kalp atışlarını hızlandıracak şekilde uyarıcı etki yapabilir. Kafein, özofagusu etkileyerek mide ekşimesi yani reflüye neden olabilir. Espressonun içeriğinde bulunan kafein adrenalin gibi vücudun titremesine yol açan hormonları uyarabilir.
Espressonun bir fincan olacak kadar sıcak su eklenmiş halidir (bakınız: Espresso nedir?). Espressoya kıyasla daha seyrek olduğundan daha yaygın bir kitleye hitap eder. Yoğunluğu ve içimi filtre kahveye benzer.
Bu kahve çeşidi, İtalyanlara özgü espresso kahvenin içimini sert bulan Amerikalıların espresso üzerine sıcak su eklenmesini talep etmeleriyle birlikte zamanla Americano (Amerikan tarzı)adını almıştır. En basit tarifiyle Americano, espressoya sıcak su eklenmesi ile elde edilmektedir.
Daha fazla sıvı koyarsanız, çekirdeklerin içindeki odunsu tatlar ve diğer nahoş lezzetler suya geçiyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Espresso'nun küçük kaplarda ve çok az miktarda içilmesinin nedeni bu; İtalyanların cimriliği değil. Duble içecekseniz iki misli su değil, iki ayrı 6.5 gr.'lık kahve kullanmanız gerekli.
Espresso yüksek basınçta demlenirken, filtre kahvede su, öğütülmüş kahve içerisinde yavaşça demlenir. Yer çekiminin de etkisiyle bir süre sonra dibe çöker. Bu nedenle filtre kahvenin demleme süresi espressoya göre daha uzundur.
Espresso, çok ince öğütülmüş ve basınç uygulanarak sıkıştırılmış kahve tozları üzerine sıcak su damlatılarak elde edilen bir kahve türüdür.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir.
Philips kahve makineleri
Tüm makinelerde bulunan benzersiz kahve hazırlama sistemi sayesinde espresso veya filtre kahveniz daima en zengin aromaya sahip olur.
Bu arada unutmadan hatırlatalım, kapsül kahve makinesiyle sadece espresso hazırlayabilirsiniz, yani filtre kahve yapamazsınız. Ancak espressonuzu lungo (uzun çekim) hazırlayarak ve/veya içine bir miktar sıcak su ekleyerek filtre kahveye yakın bir tat olan Americano elde edebilirsiniz.
Sorunuzun cevabı evet, uygun malzemelere sahipseniz Türk kahvesi kullanarak filtre kahve yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri