Pek çok et çeşidine göre daha fazla yağ içeren kırmızı et, fazla miktarda tüketilirse vücuda hızlı bir şekilde yağ gider. Bu nedenle de şişmanlamaya neden olur. Zayıflamak için öne sürülen pek çok diyet listesinde ise, yağ tüketiminin hemen hemen sıfıra indirildiği bu nedenle de etin önerilmediği dikkat çeker.
Doğal yağ kilo aldırmaz, kilo verdirir, karaciğer yağını giderir, tansiyonu düşürür, alzaymır ve kanseri önler.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Et yiyenler diyetin ilk ayında, ortalama 1 kilo verirken, vejetaryenler ise iki katı (yaklaşık 2 kilo) veriyor. Aradaki fark, diyetin başında et yemeyi kesen daha ince kişiler için de kayda değer miktarda. Bu kişilerde ilk ay kilo kaybı ortalama 2,5 kilo oluyor.
1) Kırmızı Et
Kilo almak isteyenler için iyi bir protein kaynağıdır. Haftada birkaç kez kırmızı et tüketimi kas kütlesinde artış sağlayabilir. Protein ağırlıklı besinler kilo aldıran şeylerin başında gelir.
İlgili 25 soru bulundu
Akşam Yemeği :
1 porsiyon etli sebze yemeği veya etli kuru baklagil yemeği. 1 porsiyon pilav veya makarna veya börek. 1 kase kaymaksız yoğurt. 2 dilim ekmek.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Sindirim sistemi, diğer besinlerle kıyaslandığında, kırmızı etten kurtulmak için daha çok çaba sarf eder – ki bu durum beraberinde kabızlık, karın ağrısı ve bağırsaklarda gaz birikimini getirir. Tüketimi kestiğinizde ise şişkinlik azalmaya başlar ve hazımsızlık riski gittikçe daha fazla düşer.
Etin anemiyi önleme, hamileliği destekleme, kardiyovasküler sağlığı koruma, psikolojik sağlığı destekleme, uykusuzluğu tedavi etme, kataraktı geciktirme, kolesterol seviyesini dengeleme, raşitizm tedavisi, kasların güçlendirilmesi, enerji sağlanması ve sağlıklı bir cildi korumak gibi inanılmaz sağlık faydaları vardır.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer almalı.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Gece yediğimiz yemeklerin kalorisi gündüz yediklerimizden farklı olmadığı için kilo da almıyor olmamız gerekiyor değil mi? Ancak, maalesef gece yemek yemenin kilo aldırma nedeni doğrudan kaloriler değil.
Pek çok et çeşidine göre daha fazla yağ içeren kırmızı et, fazla miktarda tüketilirse vücuda hızlı bir şekilde yağ gider. Bu nedenle de şişmanlamaya neden olur.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur. Çok Su içmek her açıdan faydalıdır. Özellikle vücuttaki ödemin atılması ve yağların parçalanması için en önemli içecek sudur.
Su içmek zayıflatır mı diyorsanız biraz dolaylı da olsa evet diyebiliriz. Aslında su zayıflamaya yardımcı olur demek en doğru tanımdır. Neredeyse tüm diyet listelerinin başında “sık su tüketin” cümlesi geçer. Elbette ki sağlıklı kilo kaybı için tek başına bu yöntem yeterli değildir; ancak çok ciddi bir destekçidir.
Yapılan hesaplamaya göre kilo verme esnasında yağın % 84'ü karbondioksite dönüşerek akciğerler aracılığıyla, geri kalan % 16'sı da suya dönüşerek idrar, dışkı, ter, nefes, gözyaşı veya diğer beden sıvılarıyla vücuttan atılıyor.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Çok fazla uyumak vücudun çalışma hızını azalttığı için hızlı kilo artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda hareketsizlik de önemlidir.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Kilo almanın en yaygın nedeni “çok yiyip daha az hareket etmek” olsa da yapılan çalışmalar, yetersiz uyumanın birtakım sıkıntılar yaratarak kilo almaya neden olduğunu ortaya koyuyor. Yetersiz uyku, doygunluk sinyalini gönderen leptin hormonu seviyesinde düşmeye neden oluyor.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri