Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Birçok yemeğe lezzet veren etlerden biridir. Haşlaması ise oldukça kolaydır. Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri 20 dakikada yumuşacık kıvamda haşlayabilirsiniz.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Sıcak su ekleyin ve haşlamaya bırakın. Haşlanan etlerin içine küp küp doğradığınız sebzeleri, tuz ve karabiberi ilave edin. Ardından bu şekilde etler ve sebzeler yumuşayana kadar ortalama 40-45 dakika pişirin.
Düdüklü Düdüklü tencerede kemikli et haşlama kaç dakikada pişer. Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Kemikli etleri yarım saat suda bekletin kanı çıksın. Sonra iyice yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye alın üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip defne yaprağı ekleyin . Kapağını kapatıp düdüğü çaldıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Tencerenin kapağını kapatmadan önce et haşlama suyunun üzerinde oluşan kef varsa bir kaşık yardımıyla alın. Düdüklü tencerede kısık ateşte 10 dakikada pişirdim.
Kırmızı et kemikli ya da kemiksiz olması önemli olmaksızın düdüklü tencere içinde rahatlıkla pişirilebilir. Yeterli oranda su koyduğunuz düdüklü tenceredeki etiniz yaklaşık 40 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kaynama sesi duyduktan sonra kısık ateşe alın. 20-25dk da etleriniz pişecektir.
Dana etini düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerini 4 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve haşlayın. Etinizi pişirirken aroma katmak istiyorsanız, tencerenin içerisine karabiber tohumu ya da defne yaprağı ekleyin. Ayrıca soğan havuç gibi sebzeleri de haşlama suyuna atarak lezzetlendirebilirsiniz.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Son olarak damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, güzelce karıştırın.
Kuşbaşı etleri derin bir tencereye alıp üstüne su koyup orta ateşte pişiriyoruz. Su bitmesine yakın tadıp pişmediyse su ekliyoruz. En sonunda pişmesine yakın suyu azaldığında tuz ve bir tatlı kaşığı yağ ekleyip suyunu çektirip tencerede biraz kızartıyoruz. Pirinç pilavıyla servis ediyoruz.
Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 3 kişilik et sote içindir.
*Dana kuşbaşı etleri yapışmaz tabanlı bir tencereye alın ve yüksek ateşte mühürleyerek pişirin. *Et kendi kendi suyunu bırakıp çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ilave edin ve pişmeye bırakın. *Et 5-6 dakika bu şekilde piştikten sonra kenara alın ve boş tencereye yağ ilave edin.
Sebzeler düdüklünün içine alınır bir sos tavasında yağ ve salça eritilip yemeğin içine dökülür baharatlar eklenir. Bu aşamadan sonra isterseniz düdüklüyü kapatmadan 25 dakika sebzeler ile haşlayın isterseniz de düdüklüyü tekrar kapatarak 10 dakika haşlayıp servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri