Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et marine ederken süt mü yoğurt mu? Eti marine etmek için yoğurtta kullanılabilir. Eti marine ederken kesinlikle soda, kola, limon kullanmamalıyız, çünkü bunların içinde asit değil gaz vardır. Eti marine ederken süt, soğan, soğan suyu, yoğurt kullanabiliriz.
Marine sosunda temel amaç eti yumuşatmaktır bu nedenle süt, kefir, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu ya da rendesi gibi sıvı malzemeler gereklidir. Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir.
Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Eti çeşitli yöntemler kullanarak marine edebilirsiniz. Süt ile marine etme bu yöntemlerden bir tanesidir.
Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
İlgili 22 soru bulundu
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Asitler protein ile reaksiyona girip eti yumuşatır. Aslında bir nevi ateşin yaptığı gibi pişirir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar. Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Izgara yapılacak eti yumuşatmak (çürütmek) ve kurutmadan pişmesini sağlamak için taze ot ve baharatlar (defne, kişniş, tarhun, rezene, biberiye,hardal, kereviz) , süt, zeytinyağı, şarap ya da sirke ve baharat karışımlarından hazırlanan sosların ortak adı marine.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Sütle marine edilmiş et ne kadar bekler? Etlerin üzerini kapatıp, buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlenmeye bırakın. Bu soslar ile hazırladığınız karışıma marine denir. Etin bu sos içerisinde 2 ya da 24 saat arasında dinlenmesine marine etmek denir.
Kaliteli bir et yemeği için dinlendirilmiş et kullanılması gerekir. Hazırlanışı: Etler kuşbaşı şeklinde kesilir, derin bir kaba alınır. Üzerine süt, rendelenmiş soğanın suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, taze kekik veya kuru kekik eklenir ve minimum 2 saat buzdolabında marine edilmeye bırakılır.
Eti pişirmeden önce marine etmiyorsunuz
Zeytinyağı, karabiber, karbonat, soda, süt, yoğurt ve daha farklı baharatlar... Aromatik malzemelerin ve sıvı malzemelerin bir araya gelerek eti marine etmesi mühim. Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak.
Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır.
1 veya 2 diş ezilmiş sarımsak ile 1 çay bardağı sütü de kabın içine ekleyin. 1 çay bardağı sıvı yağı da ilave ederek biraz hardal ile bir karışım elde edin. Damak zevkinize göre kekik, biber ve tuz da ekleyerek marine sosunuzu karıştırın. Mümkünse taze baharatları kullanmalısınız.
Yumuşacık Et Sote Tarifinin Pişirme Önerisi
Kırmızı et pişirirken en önemli etkenlerden biri marine işlemi. Kırmızı eti pişirmeden önce muhakkak marine edin. Siz de daha lezzetli bir et elde etmek isterseniz biraz zeytin yağı, birkaç diş sarımsak ve bir yemek kaşığı soya sosuyla bekletebilirsiniz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri