Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur? Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
Etler bozulmaya çok müsait olan gıda ürünlerinden biridir. Etler eğer 2 günden daha uzun bir süre içerisinde kullanılmayacaksa, mutlaka buzlukta saklanmalıdır. Bir eti 2-3 günden daha uzun süre normal buzdolabı sıcaklığında saklarsanız bozulmaya başlaması muhtemeldir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye düşürmek önemlidir. Lokum kıvamında et pişirmenin püf noktalarından biri budur.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Cerit:"Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir" KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etleri hemen tüketmek gerektiğini bildirdi.
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat süre ile dinlendirilmeli ve 1 günün sonunda tüketilmelidir. Zaman kısıtı olduğunda ise, en az 12 saat buzdolabında bekletmek hijyenik açıdan büyük önem taşımaktadır.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan et yemekleri, hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde servis edilebilir. Fırın ve tencerede pişirilen etler genellikle sıcak servis edilirken, çiğ veya az pişmiş etler soğuk bir şekilde tüketilir.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Genel olarak kuşbaşı, bonfile, biftek gibi parça etler 3-5 gün, kıyma ve sakatatlar 2-3 ay, sosis salam gibi işlemiş et ürünleri ise son kullanma tarihlerine kadar buzdolabında saklanabilir. Yakın zamanda kullanmayacağınız etleri muhafaza etmek için ise buzdolabınızın dondurucusu doğru adres.
Kurban bayramında yaşanan en önemli sıkıntılardan biri etin saklanması gösterilebilir. Bu süreçte saklanacak etin havalandırılması, buzdolabın derecesi ve koyulacak poşet önem arz ediyor. Uzman kasaplar, eti buzdolabına koymadan önce en az 5, en fazla 12 saat havalandırılması gerektiğini belirtiyor.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
- Öncelikle; eti koklama yöntemi sayesinde bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur. Etin üzerindeki bakterilerin çoğalmasını engellemenin en uygun yolu ise eti dondurmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri