Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Cümlenin tamamını yazar mısın? Akrabalık adları bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz: Fahriye abla, Ayşe teyze, Fatik nine, Saim amca, Ali enişte. Ancak akrabalık bildiren kelimeler başa gelirse lâkap yerine geçtiği için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan.
Teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin detaylar şu şekilde; İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır. Önceden akrabalık bildirmeyen, özel isimleşmiş ifadelerde teyze, amca büyük harfle yazılıyordu.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
İlgili 26 soru bulundu
Akrabalık bildiren sözcükler başa geldiğinde lakap yerine kullanıldığı için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Dayı Kemal, Hala Sultan... Abla, ağabey, dayı, enişte, teyze gibi sözcükler küçük harfle yazılır: Pervin teyze, Ayşe nine, Alper dayı, Özgür dayı, Değer amca, Cem enişte...
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Cevap Ayşe Hocam olmalıdır.
TDK'ya göre bir özel isimden sonra gelen unvanlar büyük harfle başlamalıdır. Çok karıştırılan bir yazım kuralıdır. Kişi adlarından sonra gelen, unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar daima büyük harfle başlar.
Güç de olsa. Konuşur da konuşur. UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil). Kitabın kapağına da dikkat et (Kitabın kapağına'da dikkat et değil).
Başlıca Cins İsimleri
Akrabalık isimleri: ana, baba, kardeş, dayı, hala, teyze…
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Oğlu, kızı sözleri: Caferoğlu, Topaloğlu, çapanoğlu, dayıoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı, teyzekızı. Ağa, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa.
TDK'ye göre; teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin kurallar şöyle: İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır.
Cevap: ⭐ Akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin... Bu yüzden cümlenin doğru yazılışı ; } Annemle Ayşe teyze pazara gitti.
→Yani "Ayşe Öğretmen" olarak yazılır.
Fakat "teyze" sözcüğü özel isim değildir. Bu yüzden cümlede de, normalde de küçük yazılır. Bu şey her isimde geçerlidir. Örnek olarak "Ayşe teyze, Sevgi teyze, Sudenaz teyze" vb. kelimelerde de teyze sözcüğü küçük yazılırken, Fatma kelimesi büyük yazılır.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Doğrulanmış Cevap. » Verilen örnek Ayşe'nin şeklinde yazılır. Özel isimlere getirilen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi. Orhan Veli Kanık'tan, Ahmet Haşim'se, Yunus Emre'yi, Yaşar Kemal'den, Kazım Karabekir'i gibi.
Zamir olan ki eki: İsim yerine kullanılır ve çıkarıldığı zaman anlamda bozulma yaşanır. ''Ayşe'ninki çok güzel.'' (Ayşe'nin kitabı çok güzel.) Bağlaç olan ki eki: Ayrı yazılır ve cümle içerisinde çıkarıldığı zaman herhangi bir biçimde andan bozulması yaşanmaz.
Yani Türk Dil Kurumuna göre bu kelime her daim “ayşekadın” olarak yazılmalıdır. Ayrı olarak yazılıp kullanılması, yazım kuralları bakımından doğru değildir. Buna göre ayşekadın doğru yazılışı şu şekildedir: Ayşekadın (doğru kullanım)
Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır.
Doktor Ayşe Hanım şeklinde yazılır. Örnek cümle: Doktor Ayşe Hanım'dan bir randevu aldım.
Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz diye biliyırum.Doğrusu Ayşelere olacak yanl.
Evet önceden sizin ifade ettiğiniz gibi yazılıyordu, ama artık akrabalık terimlerinin ilk harfi küçük yazılıyor. Ancak lakaplaşmış akrabalık terimleri büyük harfle yazılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri