Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın. Uzun süre kalması lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Süzülmezse ne olur ? İstemediğimiz bakterilerin artmasına ve kötü kokuya neden olabilir.
30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanoz kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Bütün sıvı malzemeleri karıştırarak etlerimizi içine gömüyoruz. Süt ve sirke ete harika bir yumuşaklık kazandırıyor. Et piştiğinde asla sirke kokusu olmuyor.
Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor. Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor.
Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
1 adet yemeklik ince doğradığınız soğanları tavaya ekleyin. Renk alan soğanların üzerine 3 adet doğranmış yeşil biber ekleyin ve sotelemeye devam edin. Sotelik doğradığınız 600 gram dana etini ilave edin.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Etler tencereye alınır yağ eklenir karıştırarak her tarafı mühürlendikten sonra tencere kapağı kapatılır. 5 dakika suyunu salıp çekmesi beklenir. Ardından ince doğranan soğan eklenir bir kaç dakika kavrulur. Suyu eklenerek kısık ateşte ara sıra karıştırarak etler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri