Kemik Suyu Çok Önemli Vitaminler ve Mineraller İçerir
Kemik suyunun besleyicilik kalitesini oluşturan; hayvan kemiklerinde bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve iliklerde bulunan A vitamini, K vitamini, çinko, demir, selenyum mineralleri ve omega 3 omega 6dır.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Günün her saatinde aç ya da tok karnına tüketilebilen kemik suyu direkt içilerek ya da yemeklere ilave edilerek kullanılabilir. İlik suyunu hazırlarken kemiklerde kalan parçalı etlerin lezzeti ilik suyuna geçtiğinden dolayı direkt içilerek de kullanmak mümkündür.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir. Bu da önemli kollajen kaynağıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Kemik suyu bol miktarda kolesterol içeren bir besindir. Bu yüzden kolesterolü yüksek kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketildiğinde, içerisindeki yağ oranı sebebiyle kalp ve damar tıkanıklarına sebep olabilir. Kalp ve damar hastalıkları riski taşıyorsanız kontrollü tüketmeniz gerekir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
1 Su Bardağı (200 ml lik) Et Suyu 26,00 kaloridir. Et Suyu içeriğinde 2,40 Karbonhidrat(g), 3,94 Protein(g), 0,18 yağ(g), 396,00 Sodyum(mg), 370,00 potasyum(mg), 16,00 Kalsiyum(mg), 0,54 ve Demir barındırır.
İlikli kemik suyunun içerisinde doğal olarak kolajen ve protein bulunur. Eklem sorunlarından selilüte, cilt kırışıklarından sarkmalara ve vücut iltihaplanmalarına kadar birçok rahatsızlığa faydası olan ilikli kemik suyunun bu etkisi içeriğinde bulunan glukozamin bileşiği ve kolajen miktarından kaynaklanmaktadır.
Et suyu hangi yemeklerde kullanılır? derseniz ise içinde et olmayan bakliyat yemeklerine kullanmanızı mutlaka tavsiye ederiz. Onun dışında sos hazırlamanız gereken yemeklerde su yerine et suyu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Pilavlar, özellikle bulgur pilavı onunla enfes olur.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Et suyu sadece etlerin kaynaması sonucu oluşan sudır. Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akması sonucu oluşan sudur. Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
Bağırsak duvarının onarılmasında et ve kemik sularının yapıcı etkisi çok büyüktür. Kemik suyunun yapısında bulunan jelatin, doğal yağlar, mineraller, vitaminler, aminoasitler bağırsak duvarının tedavisinde son derece önemlidir.
Kemik suyu tüketirken içerisine zencefil, zerdeçal, taze nane, limon olmak üzere taze baharatlar ekleyebilir, damak tadınıza göre çeşnilendirebilirsiniz.
Kemik suyunun sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği de görülür. Kemik suyu boy uzatır mı diye soracak olursanız, büyüme çağında olan çocuklarda kemik gelişimini desteklediği için uzun vadede uzatabilir. Fakat doğrudan ve kısa sürede gözle görülür bir etkisi yoktur.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin. Et suyu jölemsi kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin ve porsiyonlara bölerek dipfrize kaldırın.
Kemik suyu her gün içilir mi? Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Çay içeriğinde bulunan çeşitli yapıdaki fitokimyasallar kemik sağlığına oldukça önemli katkılar sunmaktadırlar. Düzenli ve miktarına uygun bir şekilde siyah çay tüketildiğinde kemikleri güçlendirir, osteoporoz ve artrit gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri