Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Et suyu sadece etlerin kaynaması sonucu oluşan sudır. Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akması sonucu oluşan sudur. Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır.
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak hastalıklara karşı savunma sistemimizi güçlendirir. Doğal olarak kolajen içeren kemik suyu, hücrelerin yenilenmesini sağlar, kas ve kemik sistemini güçlendirir, hücreleri yaşlanmaya karşı korur” diye konuştu.
İlikli kemik suyunun içerisinde doğal olarak kolajen ve protein bulunur. Eklem sorunlarından selilüte, cilt kırışıklarından sarkmalara ve vücut iltihaplanmalarına kadar birçok rahatsızlığa faydası olan ilikli kemik suyunun bu etkisi içeriğinde bulunan glukozamin bileşiği ve kolajen miktarından kaynaklanmaktadır.
Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kemik suyu için kemik seçilirken nelere dikkat edilmeli? Bol eklemli ve ilikli koyun veya dana kemiği kullanabilirsiniz. Böylece kemik suyunuzda daha çok ilik yer alacaktır.
Kemik suyu besin değeri bakımından oldukça zengindir. Kemik suyu kilo aldırır mı, sorusunun cevabı ise oldukça iç açıcı. Doyurucu bir gıda olduğu için ve kalori miktarının çoğu proteinlerden oluştuğu için zayıflamanıza bile yardımcı olabilir.
Kemik suyu içerdiği prolin glutamin gibi kolajenin yapısını oluşturan aminoasitler sayesinde vücuttaki dokuların ve özellikle cilt ve kas dokusunun onarımını ve yenilenmesini sağlıyor. Cildin daha sıkı, canlı bir görünümde olmasını destekliyor.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Yüksek miktarlarda kemik suyu tüketimi kalp damar rahatsızlıklarını tetiklemekte ve kolesterol hastalıklarına yol açmaktadır. Çünkü kemik suyu bol miktarda kolesterol içeren bir besindir. Bu yüzden kolesterolü yüksek olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmemektedir.
Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
İLİKLİ KEMİK SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİ? Mümkün olduğunca büyük baş hayvan iliği kullanılarak yapılması önerilen kemik suyu günlük olarak tüketilebilir. Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz.
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Amino asit bakımından zengin olan kemik ilik suyu cilt dokusunu koruyarak kemik hastalıkların oluşumu engellemektedir. Ayrıca bağırsak ve mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan ilik suyunun reflü hastalıklarına da iyi geldiği belirtilmektedir.
Besin değeri yüksek olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren kemik suyu kilo aldırmaz. Kemik suyu kilo aldırır mı yanılgısına düşülmemelidir. İçerdiği proteinler sayesinde tokluk süresini uzatır ve iştah kontrolü sağlar.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Kemiklerin üstünü örtecek ve birkaç parmak üstüne çıkacak kadar su koyabilirsiniz. Pişirme esnasında tencereye soğuk veya sıcak su eklememelisiniz. Ama pişirmeye başlamadan, tat vermesi için suya bir aze baharat demeti veya karabiber ekleyebilirsiniz.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
Kemik sularının yüksek mineral konsantrasyonu bağışıklık sistemini destekler. Daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Araştırmalar kemik suyunda bulunan glisin amino asitinin, uykuyu iyileştirmeye ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Cilt, saç ve tırnak sağlığını destekler.
Kolajen faydaları arasında damar tıkanıklığının önlenmesi, kalp sağlığına olumlu etki etmesi yer alır. Koroner arter hastalığı, kalp krizi gibi rahatsızlıkların önüne geçebilir.
1 kase kemik suyu çorbası sadece 86 kalori içeriyor ve oldukça tok tutuyor. Aminoasit, kalsiyum ve kolajen içeren kemik suyu çorbasının eklemlere, cilde, saça ve tırnaklara iyi geldiği söyleniyor.
İlikli kemik suyunu isterseniz ısıtarak doğrudan içebilir, isterseniz yemeklerinize katabilirsiniz. Hafif ve lezzetli tadı ve güzel kokusu sayesinde rahatlıkla içilebilir. Damak tadınıza göre tuz, zerdeçal, zencefil biber ve limon ekleyebilir günlük diyetiniz içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri