Biber ve patlıcanlar iplerden çıkarılarak yıkanır. Daha sonra derin kaba alınarak üzerlerine kaynar su dökülür ve yarım saat bekletilir . Yumuşamaları için yoksa daha sonra pişerken zorluk olur ve sert bir tat verebilir.
Geniş bir tencerede bolca su koyun ve kaynatın, başka bir tencereye yada kaba soğuk su doldurun. Kaynayan suyun içine kurutulmuş patlıcan ve biberi atın. 1-2 dakika yani patlıcan ve biber yumuşayınca kadar haşlayın. Kuru malzeme yumuşar yumuşamaz süzgeç yardımıyla kaynayan sudan alıp soğuk suya atın.
Dolmaların pişme esnasında dağılmamaları için üzerine bir tabak koyup, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, yaklaşık 45 dakika pişirin. pişmeden 15-20 dakika önce üzerlerine 3 yemek kaşığı nar ekşisi yada sumak ekşisi gezdirip, pişirmeye devam edin.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz. Suyunun rengini değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Suyu siyahlaşınca o suyu boşaltıp patlıcanları yeniden sudan geçirin. Sudan geçirip kuruttuktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Dolmanın bunlardan biri olduğu kesin! Öyleyse sofranıza çok yakışacak, renk katacak, lezzetiyle konuşturacak nefis bir karışık dolma tarifimiz var! Hafif ekşili, kıymalı ve salça soslu kuru patlıcan ve. Kıymalı harcı hazırla, kuru sebzeleri haşla, içlerini doldur ve pişir.
Dolmaları 1 parmak geçecek kadar su doldurup, kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 30 dakika kaynatılır.
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
Dolmalık biberlerin ağızlarını domates dilimleriyle kapatıp, tek kat olmak şartıyla, yan yana dizin. Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Kuru Patlıcan Dolması Yapımı:
Ardından salça ilave edilir, yıkanıp süzülen pirinçler de eklendikten sonra üzerine 2 çay kaşığı kırmızı biber, 2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı nane ve tercih ettiğiniz diğer baharatlar konur. Dolma tariflerine en çok yakışan baharat nanedir.
Baharatlar, maydanoz, nar ekşisi, tuz eklenir. Dolmalar doldurularak yatay vaziyette tencereye konulur. Birinin ağız kısmına diğerinin arka kısmı getirilir, böylece dolmaların açılması önlenir. Üzeri geçmeyecek şekilde sıcak su konur ve en son da dağılmamaları için üzerine tabak konur.
Harcı patlıcanların içine doldurun ve tencereye dizin.Dolmanın suyu için salçayı suda açtırın ve tuzunu yağını da ekleyerek güzelce karıştırıp tencereye dökün. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dk kadar pişirin. Dolmalarınız servis hazır. Afiyet olsun.
Tencere kaynamaya başlayana kadar, orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 40 dakika kadar pişirmeye bırakın. Kuru patlıcan dolmalarınız hazır.
Bir tencereye 4-5 bardak su koyun ve su kaynamaya başladıktan sonra yıkadığınız biberleri içerisine atıp, 10 dakika kadar haşlanmaya bırakın.
Tamamen yağsız bir kıyma kullanmak isterseniz mutlaka içerisine ekstra yağ ve bolca baharat ilave edin. Kıymalı harcı çiğden eti pişirmeden hazırlayın ki lezzeti nefis olsun. Çiğden hazırladığınız harçlarda pirinci mutlaka önden yıkamak veya bir süre suda bekletmek pişerken sert kalmasını önleyecektir.
3- Dolma içlerinin lapalaşma- ması için bir kural da suyunun ölçülü bir şekilde konulmasıdır. Dolma pişirmek için seçtiğiniz tencere, pilav tenceresi gibi geniş ve yassıolmalı, dolmalar 2 sarmalar 3-4 sırayı aşmamalıdır. Suyu azar azar ilave edin, suyu fazla kaçan dolma, lapa ve yavan bir tatta olur.
Dolmalar pişerken kurumasın diye üzerine sert ve damarlı birkaç yaprağı serebilirsiniz. Lahana veya yaprak sarması pişireceğiniz tencerenin dibine sert ve damarlı olan yapraklardan dizerseniz tencerenin dibindeki dolmalarınız da iyi pişer.
Kuru Patlıcan ve Kuru Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
1tatlı kaşığıpul biber. 1çay kaşığıkimyon. 1çay kaşığıkarabiber. 1çay kaşığıkırmızı toz biber.
Sumak tohumunun suyunda pişirildiğinde ise lezzet ikiye katlanıyor. Kuru patlıcan ve biber dolmalarının ekşilisi makbuldür. O yüzden kuru patlıcanlarınızı aktardan alırken tane sumak almayı unutmayın. Sumak ekşisi de kullanabilirsiniz.
Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.
Dünyada en çok İsveç mutfağında kullanılan yenibahar tozu Türk mutfağında ise en çok köftelerde ve dolmalarda kullanılır.
Kuru dolma tarifi Nasıl yapılır? Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün. Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, rendelenmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyip güzelce yoğurun. Haşlanmış Kuru patlıcan ve biberlere kıymalı harcı doldurun.
Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz. Bu fırınlama işlemi biberlerin daha da lezzetlenmesini de sağlayacaktır aynı zamanda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri