Hattınızı kendi kimlik bilgileriniz ile satın aldıktan sonra, eğer hala hattınızın açık hat olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, e-Devlet üzerinden üzerinize kayıtlı hat sorgulaması gerçekleştirerek satın aldığınız hattın açık hat olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Hat alacak kişinin bizzat gelmesi lazım. Başka bir kişi adına hat alınamaz. Açık hat alınması da satılması da yasaktır" diye konuştu.
Tüm operatörler üzerindeki hatlarınızı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama adresini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Dijital Operatör Uygulaması içerisindeki ayarlar menüsü altında bulunan hesap ekleme işlemini kullanarak da adınıza kayıtlı tüm hatlarınızı görebilirsiniz.
Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Hattını iptal ettirmek isteyen kişiler ayrıca yazılı dilekçesini e-devlet veya faks yoluyla GSM operatörlerine ileterek başvuruda bulunabilir.
Operatörlerin bilinmeyen numaralar servisini kullanabilir, 11880'yi arayabilir veya mesajla bir kişinin telefon numarasını bulabilirsiniz. Vodafone abonesiyseniz 11842, Turkcell abonesiyseniz 11832, Türk Telekom abonesiyseniz 11855'e kısa mesaj göndererek isim soyad bilgisinden telefon no sorgulama yapabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
e-Devlet Kapısı'na şifre ve T.C. kimliknumaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında "Mobil Hat Sorgulama"yı tıklayın.
Üzerinize almak istediğiniz numaraya ait firmanın bayisine giderek hat devri istediğinizi belirttiğinizde işlemlere başlanılmaktadır. Başkasının üzerine olan hattı kendi üzerinize almak için hat sahibi ile beraber vereceğiniz dilekçe yeterli olacaktır.
Aktif Süre (184 gün):Son yükleme tarihinizden itibaren, 184 gün süresince hattınız hem arama yapmaya hem de çağrı almaya açık olur. 184 günün sonunda tekrar yükleme yapmamışsanız, hattınız dış aramalara kapatılır ve 92 günlük pasif süre uygulaması başlar.
Bu nedenle kullanılmayan faturalı hat ne zaman kapanır diye soranlar için, faturalı hatların bir operatöre kayıtlı olduğu sürece açık kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak ödenmemiş fatura olması durumunda GSM operatörü tarafından hattın kullanımı kısıtlanabilir.
Hat iptal talebini Turkcell, Avea veya Vodafone operatörlerinin Müşteri Hizmetlerine başvurarak iletmeniz gerekmektedir. İptal edilen hattın numarası üzerindeki haklarınız, operatör tarafından belirlenen süre sonrasında geçersiz olur. Bu süre aşımından sonra aynı numarayı alabilmeniz garanti edilemez.
BTK son yıllarda vatandaştan izinsiz, vatandaşın adına açılan hatlarla ilgili bir çalışma başlattı. Bu çalışmaya göre, sizden izinsiz olarak, kimlik bilgilerini kullanarak adınıza hat açılıp açılmadığını öğrenebileceksiniz.
MOBİL HAT SORGULAMA VE İPTAL ETME İŞLEMİ
Hat kontrolü için devlet sitesi gerekli desteği sunmaktadır. Tüm operatörlerde bulunan hatlar için sorgulama yapılabildiği için kişiler bu konudaki işlemlerini online olarak sonuçlandırabilmektedir.
Kişilerin bilgisi dışında kimlik bilgileri kullanılarak adlarına açılan sahte telefon hatları, halk arasında "açık hat" veya "patates hat" olarak biliniyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "açık hat" kullanıcılarına tanınan sürenin 1 Ekim'de sona ereceğini belirterek, "Şu ana kadar 2,4 milyon civarında sorgulama yapıldı, 700 binden fazla kişi hattı kendi üzerine aldı ya da kendi üzerine görülen hattı devretti" dedi.
Genelde operatörlerde hattınızın bir yıl içindeki ilk gecikmiş borcunda açma ücreti faturaya yansıtılmamaktadır. Faturalı hattın kapanması halinde borcun ödenmesi durumunda hat tekrar açılır ve hizmet almaya devam edebilirsiniz.
Kişinin bilgisi dışında mobil telefon işletmeci bayileri tarafından kişi adına aktive edilen ve kamuoyunda 'açık hat' olarak bilinen hatlarla ilgili GSM operatörlerine ceza kesildi.
Eğer faturalı hattım kapandı nasıl açtırabilirim diye düşünüyorsanız, öncelikle ödemediğiniz faturayı ödemeniz gerektiğini söyleyelim. Borcunuzu ödemeniz halinde operatörünüz tarafından en kısa sürede hattınız yeniden kullanıma açılacaktır. Ancak her operatörün kendine göre hat açma kapama ücreti de bulunmaktadır.
İptal ettirdiğim hattımı nasıl geri alabilirim? Hattınızı iptal ettirdiğiniz tarih itibarıyla bir yıl boyunca, adınıza kayıtlı hattınızı numaranız aynı kalarak geri alabilirsiniz. Bir yıl sonunda alınmayan hatlar tekrar satışa sunulur.
Hattınızı kendi kimlik bilgileriniz ile satın aldıktan sonra, eğer hala hattınızın açık hat olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, e-Devlet üzerinden üzerinize kayıtlı hat sorgulaması gerçekleştirerek satın aldığınız hattın açık hat olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Hat kapama-açma işlemi ücreti, hattın borç sebebiyle kapanması ve devamındaki süreçlerde oluşan maliyetler sebebiyle doğup, açma anından sonraki ilk faturaya vergiler dahil 84,51 TL yansıtılır.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Aynı bilgiye (hattın aramaya kapanacağı ve iptal edileceği tarih) *166*5# yazıp arama yaparak ulaşmak mümkün. Bu kodu arayınca uygulamada yazan tarihler sms olarak geliyor.
Hat Devir İşlemi
Devir için işlem ücreti alınmaz, devir alan müşteri yeni abonelik yapmış sayıldığı için hattı devir alan müşteriden ilk abonelik vergileri devlet adına tahsil edilir.
Aboneler kendi isimlerine kayıtlı ve halen aktif olan faturasız hatlarının sayısını öğrenme imkânına sahip durumda. Kurul kararından bizim anladığımız; Türkiye'de üç büyük operatör olduğuna göre, bir kişi ömrü boyunca 45 tane faturasız hat açabiliyor.
Açıklanan kararlara göre Mart ayı itibarıyla elektrik, doğalgaz ve GSM operatörleri için yapılacak olan abonelik işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri