Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip.
Et grubu protein kaynağıdır aynı zamanda türüne göre yağ ve yağ asitleri, B vitaminleri, demir ve çinko da içerirler.
Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
1) Süt Grubu: Süt ve yoğurt bu gruba girer. 2) Et Grubu: Her türlü hayvan etleri,peynirler,yumurta bu gruptadır. 3) Kurubaklagil Grubu: Kurubaklagiller bu grupta yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
Cevap: Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagillerden oluşur. Bu gruptaki besinler, esas olarak proteinden, ilave olarak demir, çinko ve bazı B grubu vitaminlerinden zengindir. Kuru baklagillerin lif (posa) içeriği yüksektir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor.
Doğrulanmış Cevap. Et protein ağırlıklı bir besindir.
Et, yağlı bir besindir. Marketten veya kasaptan et alırken dilediğiniz miktarda ve yağ oranında et alabilirsiniz. Et ile nefis yemekler hazırlayıp en iyi şekilde protein ihtiyacını karşılamış olursunuz.
Kırmızı etin protein içeriği % 18-24, karbonhidrat yok ama kolesterol var.
Et ürünleri protein, demir, çinko B3, B6 ve B12 vitaminler bakımından zengindir.
Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği'ne göre;
“Et; sığır, manda, koyun, keçi gibi büyük ve küçükbaş hayvanlar; tavuk, hindi, kaz, ördek, beç tavuğu gibi evcil kanatlı hayvanlar ile tavşan ve domuzdan elde edilen, insan tüketimine uygun olan tüm parçalar” olarak tanımlanmaktadır.
Kırmızı et yaşam kalitemiz için yüksek protein ve önemli mikro besin öğelerini içerir. Aynı zamanda yapısında bulunan yağ omega 3 içermektedir. Yüksek protein ile birlikte aynı zamanda 100 gr kırmızı et; günlük vitamin ihtiyacımızın %25'ini, mineral ihtiyacımızın %10'unu karşılayacak seviyededir.
Dana, sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen etler, kırmızı et olarak adlandırılır. Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur. Yağlı dana etinin aynı miktardaki porsiyonu ise 16 gram yağ ve yaklaşık 18 gram protein içerir.
Kırmızı et, beslenmede önemli protein kaynaklarından biridir.
Et proteini %95 ya da daha fazla oranda konsantre edilmiş saf protein içerir. Kırmızı et mükemmel bir protein kaynağıdır. Et proteini, dana eti ya da hamburgerde bulunan yağı ve kolesterolü içermez ama yine de etin içerisindeki proteine sahiptir.
Genelde etler, kırmızı ve beyaz olarak ikiye ayrılırlar. Kırmızı et; sığır, keçi koyun gibi hayvanların etleri olarak kabul edilir. Beyaz et kategorisinde ise, kümes hayvanları ile balıkların etleri bulunur.
Et proteini, adından da anlaşılacağı üzere hayvanlardan elde edilen protein türüdür. Etten elde edilen bu proteinler sütten elde edilen proteinlere göre amino asit olan kreatin ve esansiyel amino asitler olan L-valin L-lösin ve L-izolösin (BCAA's)oranları daha yüksektir.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
1) Kırmızı Et
Protein kaynağı olan besinler arasında hayvansal gıdalar arasında en yüksek protein içeren gıdadır. Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar haftada iki defa kırmızı et tüketilmesini önermektedir.
0 kan grubu kişilerinin, ev yoğurdu, kefir ve haftada en fazla üç kere olmak üzere tulum peyniri tüketmeleri gerekmektedir. 0 grubunun tüketmesi gereken sebzeler ise; marul, ıspanak, maydanoz, sarımsak, soğan, brokoli, enginar ve kabak olarak sıralanabilmektedir.
Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır. Mantarın aynı zamanda bir “D vitamini” deposu olduğu söylenir.
1 porsiyon tahıl grubu : 1 ince dilim ekmek (25 gram), 1 küçük kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav/makarna, 2-3 bisküvi, 1 avuç leblebi, 3 kestane, ¼ simit, 1 küçük boy patatestir. Bu besin grubu karbonhidrattan ve B grubu vitaminlerden zengindir. Günlük enerjimizin büyük bir kısmını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri