Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Kakao Çekirdeği, Polifenol(ler) ve Flavanoid bakımında en zengin gıdadır. Yüksek tansiyon, Kolestrol, Obezite, Kabızlık, Diyabet, Bronşiyal Astım gibi kronik sağlık sorunlarına karşı mücadelenizde size yardımcı olur ve nörotoksisiteye karşı koruyucu etkiler uygular. Yüksek Antioksidan içerir Kanser riskini azaltır.
Kakao çekirdeği, kakao çekirdeği yutulabilir fakat kakao çekirdeği smoothie gibi içeceklerde, ekmek ya da kek gibi yiyeceklerin yapımında kullanmak daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda kakao çekirdeğini fındık ezmesine, yulaf ezmesine ya da kuruyemişlerin arasına karıştırarak da tüketebilirsiniz.
İçerisinde yer alan flavanol ile beraber, güçlü bir antioksidan olarak öne çıkıyor. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve dış zararlara karşı vücudu koruma imkanı sağlamaktadır. Onun dışında birçok önemli faydası için de düzenli olarak kakao meyvesi yenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir.
Üretim. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Kakao çekirdekleri 48 saatte bir döndürülüp havalandırılır. Sıcaklık 40-45°C‟ye çıkar, kabuk yapısı yumuşar, son pH değeri yaklaşık 5.5 olur. 5-7 gün süren fermantasyon işleminde herhangi bir küf oluşmaması içim güneşte gerçekleştirilir.
Kakao tozunun su ya da süt içerisine katılarak içilmesi en yaygın tüketim biçimidir. Kakaoyu özellikle sütlü tatlılar olmak üzere tüm tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca, kakao ve yulaf lapasını karıştırarak hem sağlıklı hem de lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz.
Kakao meyvesi, dallardan ve gövdeden bir pala ile sapı kesilerek elle toplanır. Meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bunun için hasat birkaç ay sürer, 2-3 haftada bir hasat yapılır. Afrika'daki hasat Ekim ayı başından Aralık ayına kadar devam eder.
Kısacası kendisi sadece kozmetik ürünlerde değil yiyeceklerin içinde de kendine yer buluyor, doğru şekilde ve doğru miktarda kullanıldığında yenmesinde bir sakınca olmadığı da biliniyor. Kakao yağı, içerdiği yağ asitleri nedeniyle doğal ve faydalı yağların başında geliyor.
Fabrikaya giren kakao çekirdekleri parlak ve iyi havalandırılmış bir alanda saklanmalıdır. Kakao çekirdekleri nakliye sırasında ıslaksa, küf ve bozulmayı önlemek için derhal torbalardan boşaltılmalı, parlak, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanın zeminine dağılmalı ve sık sık karıştırılarak kurutulmalıdır.
Çikolatanın da hammaddesi olan kakao çekirdekleri, Güney Amerika'da, Batı Afrika'da ve Hindistan'da yetişiyor.
Kakao pişirilmeden yenir mi? Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Kakao ile ilişkilendirilen sağlık yararları arasında; enerjiyi arttırmak ve yağ metabolizmasını geliştirmek gibi faydaları yer alır. Bu nedenle, daha hızlı bir kilo kaybı için kakao tercih edilebilir.
Kakao, günlük 50 grama kadar tüketilebilir. Ancak kakao tüketimi 100 gramı geçmemelidir.
TANSİYON SORUNUNA İLAÇ
Fakat kakaonun, kakao oranı yüksek çikolataya göre daha iyi tansiyon düşürücü etkisi olduğu keşfedildi. Günde iki yemek kaşığı kakao tüketen hipertansiyona sahip hastaların yaklaşık 15 gün içinde kan basıncında 4-5 mmHg azalmayı sağladığı bildirilmekte.
Çikolata en az % 35 kakao bileşenlerini ihtiva eder. Eğer ürün % 35'ten az kakao bileşeni ihtiva ediyorsa buna kakao ürünü denir. Çikolata genel olarak çikolata barlarına ve çikolata ürünlerine verilen özel bir isimdir.
Çikolata yapımı için kakao çeşitleri arasında 3 farklı tür kullanılır. Bu kakao türleri Criollo, Forastero ve Trinitario'dur. Hadi, bu türleri yakından tanıyalım!
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
%79 indirimle Kakao Tozu 1 kg 188 TL'ye, %21 indirimle Kenton 100 gr Kakao 20 TL'ye, %16 indirimle Nestle 1000 gr Kakao + Sıcak Çikolata Bardağı 263 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Çikolata ham maddesi kakao nerede yetişir? Bu bitki, dünyanın sıcak bölgelerinde yetişmekte. Kakao bitkisinin büyümesi ve gelişmesi, bizler için lezzetli birer çikolata hâline dönüşmesi için gerekli iklim şartları ağırlıklı olarak Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunuyor.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri