Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Buzdolabının olmadığı dönemlerde kullanılan bir yöntem de katı gıdaları bal ya da zeytinyağı içinde saklamaktır. Bal öyle bir besin ki, üstünden yıllar geçse bozulmaz. Aynı şekilde zeytinyağı da zamana bunca direnebilen ender gıdalardan biri olarak müthiş bir koruyucudur.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Birkaç parça eti bir arada saklarken ise yapışmaması için aralarına kağıt havlu konulması önerilir. Böylece buzluktan çıkarırken etlerin birbirine yapışmasını önleyerek sadece ihtiyaç duyulan etin tüketilmesini kolaylaştırmış olmaktadır. Parçalara ayrılan etlerin ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi gerekir.
Et Ürünleri İçin Tavsiye Edilen Saklama Koşulları
Karkas soğuk hava depoları, kesimhaneler için oldukça önemlidir. Kesilen taze etin ilk olarak soğutma işlemine tutulduğu odalardır. Kısa ve uzun süreli depolama yapılan soğuk hava depoları, kesimhane içerisinde veya dışarda farklı noktalara kurulabilen depolardır.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
(2013) bir hafta süreyle buzdolabı koşullarında muhafaza ettikleri vakum ambalajlanmış dana etlerinin pH değerinin önemli düzeyde değişmediğini bildirmiştir.
Geleneksel yöntemler konserve ve kurutma olmakla birlikte, buzluk ve derin dondurucuların icadından sonra dondurarak saklama da kullanılmaktadır. Bu yöntemler içinde en çok dondurma yöntemini öneriyorum çünkü besinlerin bozulma riski azdır ve vitamin kaybı en az bu yöntemde olmaktadır.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Su soğuduktan sonra çıkarın. İki yıl saklayabilirsiniz.
Etler; kendi suyunu salıp, çekecek ve bu şekilde güzelce kavrulacak. Ardından düdüklüde kalan sıcak et suyumuzu da etin üzerine döküyoruz; sıcak sıcak temiz kavanozlara etlerimizi paylaştırıp, kavanoz kapaklarını güzelce kapatıyoruz. Ters çevirerek 1 gün bu şekilde bekletiyoruz.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Bu kokunun nedeni nedir? -20 derecede biyolojik tepkimeler son derece yavaş değil mi? Et, balık gibi gıdalar ile sebze ve meyvelerin yanlış saklanması; bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur ve koku oluşumu için uygun ortamı hazırlar.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
2) Yemeklik Kuşbaşı
Pişmiş kuşbaşı kavurma yapılarak buzlukta uzun süre durabilir. Bunun için etleri kendi yağında ve bir miktar kuyruk yağında kavurarak pişirin. Pişen kavurmanın sıcaklığının gitmesi için beklenir. Sıcaklığını veren kavurma buzluk kaplarında ya da buzluk poşetinde saklanır.
Sert etleri önceden marine ederek yumuşatabilir, ayrıca çeşitli aromalarla lezzetlendirip vakumlayarak daha sonra tüketmek üzere dondurabilirsiniz. Marine edilip vakumlanarak dondurulan etler, uzun süre marinasyon malzemeleri ile özdeşleşecek, pamuktan daha yumuşak olacak ve ağızda dağılacaktır.
Kutu formunda satın alabileceğiniz straforların içine (köpük kutulara), her bir katın arasına kuru buz, buz aküleri ya da buz kalıpları yerleştirerek etlerinizi şehirlerarası taşıyabilirsiniz. Çoğu kişi buz olarak, dondurulmuş pet su şişelerini kullanmayı pratik bir çözüm olarak görür.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri