Et tüketiminizi azaltmak kilo vermenize de yardımcı olabilir. Hayvansal kaynaklı olan aşırı protein, vücut tarafından yağ olarak depolanıyor. Bunun sonucunda ise aşırı hayvansal protein alımı kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini artırıyor. Yani daha az et tüketimi, daha az yağ deposu demek!
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Başlıcaları; migren, diyabet, osteoporoz ve astım. Kalp krizi geçirme riskleri de, et tüketen insanlara azımsanmayacak derece fark atıyor.
Bu sebeple etle birlikte bol sebze tüketimi önemlidir. Her besin maddesinin olduğu gibi kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler, buna karşın hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çünkü kırmızı et protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer almalı.
Kan kolesterol değerlerinin yükselmesi özellikle kalp damar hastalığı olanlar için risk oluşturabilir. Dolayısıyla yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olanlar muhtemel sorunların önüne geçmek için günde 100 gramdan fazla et tüketmemeli.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
"İnsan vücudu protein ihtiyacının yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaklı olarak almalı. Hayvansal proteinin de yarısının, sağlıklı bir beslenme için kırmızı et tüketimiyle sağlanması oldukça önemlidir.
Diyetisyen Aysun İpek, "Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olarak gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerine yol açar. Bu nedenle tatlı ve meyve yemeyi tercih ediyorsak, et yedikten en az 2 saat sonra tüketmeye dikkat etmeliyiz" dedi.
– YEMEKTEN 30 DK SONRA SU İÇİMİ DE GIDALARIN EMİLMESİNE KATKI SAĞLAR. – YEMEKLE BERABER SU İÇME ZARARLI DEĞİLDİR. ILIK BİR- İKİ BARDAK SU TAM TERSİ YARARLIDIR! – SU, GIDALARIN DAĞILMASI VE SİNDİRİMİNE KOLAYLIK SAĞLAR.
Et yedikten 2 saat sonra bol su için
Etin içeriğindeki en yoğun besin öğesi olan protein, sindirimi sırasında “üre” adı verilen artık maddeyi açığa çıkarıyor. Fazla et tüketimiyle vücutta biriken ürenin uzaklaştırılması için bol su tüketmek gerekiyor.
Sindirim sistemi, diğer besinlerle kıyaslandığında, kırmızı etten kurtulmak için daha çok çaba sarf eder – ki bu durum beraberinde kabızlık, karın ağrısı ve bağırsaklarda gaz birikimini getirir. Tüketimi kestiğinizde ise şişkinlik azalmaya başlar ve hazımsızlık riski gittikçe daha fazla düşer.
🥩 Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. 🥩 Sindirim sistemine ve beyin sağlığına yararladır. 🥩 Düzenli olarak et yemek keratin seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
MARİNE EDİLMİŞ ET DAHA KOLAY SİNDİRİLİR
Eti bir gece boyunca sirke gibi bir asitte bekletmek hem yemeğinize lezzet katar hem de asit oranını arttırır. Tabi ki bu da sindirime yardımcı olur.
Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden zengindir. Gıdalardan alınan demirin sindirilmesine yardımcıdır. B grubu vitaminler için zengin bir kaynaktır. Dolayısıyla toplumda yaygın olarak görülen beslenme yetersizliklerini büyük ölçüde azaltabilmektedir.
Hem kırmızı et hem de işlenmiş et için riski yüksek, ancak işlenmiş etin riski daha fazla arttırdığı görülüyor. Araştırmada kırmızı et yiyenlerde pankreas ve prostat kanseri riski de yüksek bulundu. Son olarak, daha fazla işlenmiş et yiyenlerin de mide kanseri riski yüksekti.
Şişkinlik yaşıyorsanız
Bunun sebebi etin içerdiği proteinin kolay kolay parçalara ayrılamaması. Et gibi yağlı yiyecekleri çok fazla miktarda tüketmek midenizin daha yavaş boşalmasına sebep olurken bu şişkinliklere ve rahatsızlıklara sebep olabilir.
- Hz. Ali'nin, "Kırk gün et yemeyenin ahlâkı bozulur. Kırk gün (boyunca) et yiyenin kalbi katılaşır." sözünü nasıl anlamak gerekir? “Kırk gün et yemeyen” ifadesini o günkü şartları göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir.
Öğlen yemeğinde protein almaya dikkat et
Kahvaltıdan 4-5 saat sonra, öğlen yemeğini yemen idealdir. Öğlen öğünü için en uygun saat 12.00'dir.
İyi (>70°C)
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 7'şer dakika pişirin. Dışı koyu kahverengi, ortası kahverengi ve hiç pembelik olmayan etiniz iyi derecesinde yemeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri