•Ete kesinlikle ekstra yağ (tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı vb.) ilave edilmemelidir. Etlere eklenecek olan tuz ve baharatlar, pişme işlemi tamamlanınca koyulmalıdır.
Önce klasikler: Temel et baharatları
Izgara etlerin üzerine tane karabiberi öğüterek koyabilir, et suyu çıkarırken veya sulu et yemeklerinde tane karabiberi bütün olarak kullanabilir, marinasyonlara toz şeklinde ekleyebilirsiniz.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
1 çay kaşığı pul biber. 1 çay kaşığının ucuyla kekik. 1 çay kaşığının ucuyla kimyon. 1 çay kaşığının ucuyla karabiber.
İlgili 30 soru bulundu
Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir. Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız.
Izgarada pişen kırmızı ete yakışan bir diğer baharat ise, tane karabiber... Şayet eti haşlayacaksanız, mutlaka defne yaprağı kullanmalısınız. Tane karabiber de haşlama etin tadını arttıran en güzel baharatlardan biri. Kümes hayvanlarını tercih ediyorsanız, kimyon ve karabiber sizin için en doğru baharat tercihi olacak.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Etlerimiz haşlanırken tencereye zeytinyağımızı alıyoruz ve kızdırıyoruz. Tereyağı köpük köpük olunca küp küp doğranmış soğan, iri doğranmış kapya ve yeşil biberlerimizi ekliyoruz. Tuzunu da arzu ettiğiniz kadar ekleyip 1-2 dakika çeviriyoruz. 1-2 çevirdikten sonra baharatlarımızı ekliyoruz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
Haşlama: Etin üzerini örtecek kadar su konulur, tuz en son aşamada atılır. Lezzetli olması için havuç, patates, kereviz sapı, soğan ile pişirilir.
Etinizi yıkadıktan sonra tereyağı veya margarini erittiğiniz tencereye salçayı ekleyin. Baharatları da bu aşamada koyun ve etlerle birlikte 1-2 kez karıştırın. Daha sonra üzerine kaynar su ekleyin ve defne yapraklarıyla beraber pişirin. Suyunu çekmeye yakın etin yumuşaması için sıvı yağ gezdirin.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
Meksika mutfağında çok kullanılan baharat karışımıdır. Çeşitleri olmasına rağmen en yaygın olanı bu karışımdır. Genellikle etlerde kullanılır. Ayrıca marul, domates, peynir ile yapılan salatanın üzerine serpilerek nefis bir tat elde edilebilir.
Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Taze baharatları (kekik, nane, maydanoz gibi) yemekleri servis etmeden hemen önce kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra hazır baharat karışımlarını ve çeşnileri de, pratik bir şekilde yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Biber ve domates salçasını sıcak su ile sulandırdıktan sonra azar azar tavaya ekleyin. Üzerine bir kapak kapatıp, pişirme işlemini kısık ateşte sürdürün. Salçalı suyunda lokum gibi yumuşayana kadar pişen etlere; taze çekilmiş tane karabiber, kekik ve tuzu katıp, son bir kez karıştırın.
1- Sotelemek için yağ koymadan önce tavayı kızdırıyoruz, tava çok kızgın olmalı. 2- Tava kızdıktan sonra sıvı yağ koyuyoruz. 3- Sotelik etleri ilave edip etler renk değiştirene kadar ve suyunu çekene kadar karıştırıyoruz. 4- Küp küp doğradığımız soğanları ekliyoruz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri