Bilgisayarlar için hazırlanmış ağ altyapısını kullanır. Her bilgisayara gelen ağ kablosu IP telefon üzerindeki ethernetçoklayıcı ile çoklanır.
Ethernet çoklayıcı üzerinde giriş ve çıkış olmak üzere iki farklı kısım bulunur. Giriş kısmına modeme bağlı olan ethernet kablosu takılır. İnternet, modemden ethernet kablosu ile çoklayıcıya aktarılır. Ardından çıkış kısmındaki portlara takılan diğer ethernet kablolarıyla pek çok cihaza internet erişimi sağlanabilir.
Modeminiz de birden fazla Ethernet girişi varsa ayrı 1 tane Ethernet kablosu alsanız daha mantıklı olur. Mümkün değil.
Cat kabloları en fazla 100 mt desteklemektedir bu metreden sonra gelen ve giden paketlerde veri kaybı olacaktır veri kayı olmaması için 70-80 metre sonra araya bir switch koymanız gerekmektedir.
Wifi ağları hızlı olsa da Ethernet bağlantıları daha hızlıdır. Bunun nedeni duvarlar, ağaçlar, mobilyalar, insanlar gibi engellerin radyo sinyallerine daha kolay müdahale edebilmesidir. Radyo dalgası iletimi sinyalin gücünden ödün verir.
İlgili 36 soru bulundu
CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır.
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
4- Cat 7 kablo, cat 5 ve cat 6'ya göre çok daha yüksek bir veri akışı sağlar. 5- Cat 7 kablo cat 5 ve cat6 kabloya göre daha sert ve kalın bir yapıya sahiptir. Bu nedenle parazitlerden etkilenmesi minimum düzeydedir. Cat 7 kablonun folyo ile kaplı olması onu diğer seçeneklere göre daha dayanıklı hale getirir.
Cat5 kablolar temel ağ ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırken, Cat 6 kablolar daha yüksek hızlara ve performansa olanak tanır. Cat 7 kablo ise daha üst düzey performans sağlayarak daha yüksek bant genişliği ve düşük sinyal gürültüsüne odaklanır.
Kategori 7 Kablo (Cat 7), Ethernet ağlarında kullanılan yüksek performanslı ve gelişmiş bir kablo standardıdır. 600 MHz frekans desteği ile Cat 7, Cat 6 ve önceki kablo kategorilerine göre daha yüksek performans sunar. Cat 7, 10 Gbps veri iletim hızını maksimum 100 metre mesafede sürdürebilir.
CAT ifadesinin yanındaki sayı yüksekdikçe daha yüksek bant genişliği, daha az veri kaybı sağlar. Örnek olarak CAT5 kablosu kullanmak istediğinizde daha yüksek modellere göre internet hızınız biraz daha yavaş olur. Ayrıca sinyal kaybı da yaşayabilirsiniz.
Genel olarak, Cat6 kablolar daha yüksek performans ve daha fazla esneklik sunar, ancak daha pahalıdır. Eğer veri ağınız için daha yüksek hızlı ve güvenli veri iletimi gerektiriyorsa, Cat6 kablo kullanmanız önerilir. Ancak, eğer sadece düzenli veri iletimi gerektiriyorsanız, Cat5 kablo yeterli olabilir.
Genellikle internet için kullanılan bu kabloda mesafenin en fazla 100 metre olması gerekmektedir.
Evet, Cat6 kablosu Cat5 ya da Cat5e kablosuna ek yapılabilir. Ancak bu işlem sırasında bazı hususları göz önünde bulundurmalısınız: Bağlantı Tipi: RJ-45 konnektörleri kullanarak her iki kabloyu bir keystone jak ya da bir bağlantı kutusu ile birleştirebilirsiniz.
Cat 5 ve Cat 6 Kablo Arasındaki Fark :
Cat 5 kablo da yoktur. Cat 6′da ek olarak kablonun dolaşmasını önleyen ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo bulunur. Cat 6 kablo Cat 5′e göre daha dayanıklıdır ve uzun ömürler kullanmaya uygundur. Cat 5 kabloda veri akışı 100mps olmasına karşılık Cat 6′da hız 1000mps'dir.
ethernet kablosu elektrik panosunun içerinden geçiyor. Elektrik kablosunun yanında olması -yüksek gerilim değilse- sorun olmaz.
Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar.
Cat 6 kablolar 100 Mbps ve 10 Gbps kadar veri taşıyabilir. Cat 6 kablolar 100 metreye kadar kullanılabilir. Yüksek boyutlarda hızlara ulaşabilen Cat 6 kablo, Cat 5 kablo ile uyumlu çalışabildiği için Cat 5 kablonun kullanıldığı her yerde kullanılabilir.
Kategori 6 (CAT6) Ethernet Kabloları
Kategori 6 kablolar, saniyede 1 Gigabit olan CAT5e kablolarının bant genişliğine ulaşmak için 250 MHz frekansı kullandılar, ancak tam mesafe standardı olan 100 metreye ulaşabildiler.
CAT8 kablo, ağ bağlantılarında kullanılan bir Ethernet kablosu türüdür. CAT8, son derece yüksek hızlarda veri iletimi sağlamak için tasarlanmış en yeni ve gelişmiş bir kablo standardıdır. CAT8 kablolar, önceki Ethernet kablosu türlerine göre daha yüksek bant genişliği sunar.
Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir. Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır.
Cat 8 kablo, genellikle 25/40 Gigabit Ethernet ve hatta 100 Gigabit Ethernet gibi yüksek hızlı veri iletimini desteklemek için tasarlanmıştır. İşte Cat 8 kablonun bazı özellikleri: Bant Genişliği: Cat 8 kablo, oldukça geniş bir bant genişliği sunar.
İyi bir internet deneyimine sahip olmak için belli bir hız limiti bulunmaz. Bu noktada ise genellikle 50 mbps ile 100 mbps hız aralığı oldukça iyidir.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
Bu iki modem frekansı arasındaki en önemli fark, interneti kullanacağınız alan ile internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri