Balık ve kabuklu deniz ürünleri, kısa sürede pişirilmelidirler. O nedenle düdüklü tencerede pişirmeye uygun değillerdir.
Talha Özger, düdüklü tencere patlamalarının köpüren bakliyat ve mercimek gibi ürünlerin kontrolsüz ve bilinçsiz pişirilmesinden meydana geldiğini belirtiyor. “Sanılanın aksine nohut veya mercimeğin ventili (fazla buharı tahliye eden supap) tıkayıp patlamanın gerçekleştiği inanışı tamamen yanlıştır.
Buharı pişirme esnasında içeride tutan özel bir sisteme sahip olan düdüklü tencereler, et ve sebze yemeklerini kısa sürede hazırlamaktadır. Yemekleri düdüklüde pişirme süreleri birbirinden farklı olmaktadır. Bakliyat ve et, sebze ve aklınıza gelen tüm seçenekler için ayrı ayrı pişirme süresi tutulur.
İlgili 29 soru bulundu
Bu doğrultuda tavuk düdüklü tencerede yaklaşık olarak 25 dakika içerisinde pişer. Tabii bu durum düdüklü tencere de geçerlidir. Eğer normal bir tencere üzerinden pişirmek isteniyor ise o vakit yaklaşık 45 veya 50 dakika kadar pişirmek gerekir.
En kısık ateşte en küçük gözde sadece 5 dakika pişiriyoruz. 15-20 dakika sonra kapağını alıp afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Düdüklü tencere çok fazla doldurulursa ve maksimum çizgi aşılırsa içerisindeki basınç patlamaya neden olur. Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmaya kalkarsanız, hava boşalmadığı için patlamaya yol açabilir. Bu yüzden en az 1 dakika beklemenizi öneriyoruz.
Eğer içerideki basınç yeteri kadar tahliye edilmeden kapağı açmaya kalkarsanız kapak basıncın etkisiyle yerinden fırlayarak istenmeyen patlama ve yanmalara sebep olabilir. Bu nedenle hiçbir biçimde acele etmemeli ve kapağı açmadan önce buhar çıkışının tamamlandığından kesinlikle emin olmalısınız.
Düdüklü tencere içerisinde kabuklu ve bütün patates haşlamak için düdüklü ses çıkarmasından sonra 10 dakika yeterli olacaktır. Eğer patatesler doğranıp kabukları soyulmuş halde düdüklü tencere pişirilecek ise 6- 7 dakika yeterli olacaktır.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Mercimeklerinizi güzelce yıkayın. Düdüklü tencerenize salça, mercimek ve yağı alın. Biraz kavurun. Çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika daha pişirin.
Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yemek kaynamaya başlayınca tencerenin düdüğü indirilir ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir. Tencerede ise taze fasulyenin pişirilme süresi değişiklik gösterecektir. Bu durumda düdüklüden farklı olarak, tencerede bu süre 35-40 dakikadır.
En iyi düdüklü tencere sorusunun cevabını Fissler Vitaquick Bluepoint olarak verebiliriz. Çünkü "Patlamayan düdüklü tencere hangisi?" diye sorarsanız birçok kişi Fissler cevabını verir. Kapağın doğru yerleştirilmesi için konum yardımcısına sahip olan bu düdüklü tencere, taban olarak Cookstar'ı kullanmaktadır.
Düdüklü tencere kullanırken öncelikle dikkat etmeniz gereken tamamen doldurmamanız. Pişerken içerisinde yüksek basınç olacağı için eğer çok doldurursanız güvenli bir pişirme sağlamaz.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Ağır ağır piştikçe tüm lezzetini içinde koruyor, rahatlıkla fırına da girebiliyor. Emaye tencereler de oldukça hassas bir yapıya sahipler. Her ikisi de içine konan malzemenin tadını değiştirmiyor ya da etkilemiyor. Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Pirinç zaten suda beklerken suyu çekeceği için pişirme aşamasında fazlaca su ilave etmek tane tane kıvamda pilavlar elde etmemize engel olabilir. Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri