Etik, Ahlak, Deontoloji Kavramları Tıp uygulaması içinde etkin- lik gösteren ve tıptaki değer sorunlarının ele alındığı alan da tıbbi etik olarak adlandırılmaktadır. Temel tıp, koruyucu hekimlik, klinik tıp... gibi, tıbbın bütün alan- larında ortaya çıkması olası değer sorunları tıbbi etiği ilgilendirmek- tedir.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Sağlık meslek etiği kısaca; sağlık çalışanlarının neleri yapmaları ve nelerden kaçınmaları gerektiğini ifade eder. İnsan hakları kavramıyla, sağlık hizmet etiğinin yerleşmiş ilkeleri arasında bağlantılar vardır.
Tıp etiği, tıbbın ve sağlık alanındaki bilimsel ve pratik çalışmaların etik yönden değerlendirilmesi ve ahlaki ikilemlere bir çözüm bulunmasını hedefleyen disiplindir. Genel konusu insan yaşamıdır.
Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, tarih araştırma yöntembilimi ilkeleri çerçevesinde tıp tarihini araştıran ve etik biliminin olanaklarından yararlanarak tıpta etik ilkelerin benimsenmesini, etik ihlallerin azaltılmasını ve etik değerlerin yaygınlaştırılmasını amaç edinen bilim dalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Meslek Etikleri grubundan olan tıp etiği, tıbbi ilişkiler çerçevesinde sağlık çalışanlarının neleri yapmaları ve nelerden kaçınmaları gerektiğini ifade eder. Sağlık alanındaki tutum ve davranışların analizi, yorumu, tartışılması, iyi ya da kötü yönden değerlendirilmesi gibi etkinlikleri içerir.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etiğin amacı, davranışlara kılavuzluk edecek olan ilke ve kuralları oluşturmak, geliştirmek ve bunların uygulanmasını savunmak olarak belirtilmektedir. Bu nokta etiğin ahlakla olan en belirgin farkıdır. Bu anlamda etik eylemleri oluşturan ilke, kurallar ve değerlerle ilgilidir (Mahmutoğlu, 2009).
Kasıtlı olarak yanlış veya eksik adres bildirimi de etik ihlalidir. Destek alınarak yürütülen araştırmaların sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlarla bunların katkılarını belirtmemek; etik ihlalidir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik ilkeler, niyet ve eyleme yön veren temel ve net ahlaki doğrulardır. Bu ilkeler, hemşirelerin mesleğin ahlaki yönünün farkında olması, ahlaki duyarlılık geliştirebilmesi ve klinik uygulamalarda sorumluluklarını daha iyi kavrayarak topluma yeterli ve kaliteli bakım sunmaları konusunda rehberlik sağlar (7).
Doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak, ve değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik terimi Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir. "Ahlak" kavramının Batı dillerindeki ya da ahlak felsefesindeki karşılığıdır.
Türk Dil Kurumu etik kelimesi için, 'Ahlakla ilgili, ahlaki' anlamlarını sunuyor. Hem bireysel açıdan hem de herhangi bir meslek ya da yapılacak iş üzerinden kullanılabilen bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Bilim etiği kişiye araştırma yaparken ve bulgularını yayınlarken uyması gereken ahlaki yolu gösterir ve bilimcilere bunlarla ilgili yükümlülükler getirir. Bilim etiği araştırma etiği ve yayın etiğini kapsar.
Ahlak felsefesi (etik), iyi ve kötü davranışları veya doğru ve yanlış davranışları sistematik olarak incelemeyi, savunmayı ve gerekçelendirmeyi içeren felsefe dalıdır. Tıpkı feslefenin estetik sahası gibi etik de değer yargılarıyla ilişkilidir.
Etik, toplumun veya halkın, herhangi bir yasaya veya yazılı metine dayanmayan kurallarına ve kanunlarına denir. Etik kavramının Türkçeye eş anlamlısı ise ahlaktır. Ancak ahlak, kişinin doğuştan edindiği veya daha sonradan kazandığı iyi huylu halleri ifade eder. Ahlak bilimi olarak da etik kavramı kullanılır.
Etiğin amacı, toplum için iyi olanın araştırılıp sorgulanarak istenilecek bir yaşamın oluşturulmasıdır. Etik doğru olan davranışların, toplumsal normlara dönüştürülebilmesinde kolektif paylaşım sağlayarak bireylerin ve toplumların davranışlarını etkiler.
Günümüzde pek çok kişi etik ve ahlak kavramlarını aynı şekilde kullanmıştır. Etik türleri genel olarak 3'e ayrılmaktadır. Bunlar doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiğidir. Her bir etiğin kendi içinde kuralları bulunur.
Etik sorun, sorunun çözüm yolunun bilinmesine rağmen çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır.
Kişisel Etik
Bireyin yaşadığı ve çevresinde yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ya da koyduğu tavırdır. Bireyin kendine dönmesi ve kendini kusursuzlaştırmak için gereksinim duyduğu gücü, kendi vicdanından almasını sağlayarak, bireyin karşılaştığı özel durumlarda doğru kararlar vermesinde yarar sağlayabilir.
Etik öğrenimi tıp öğrencisini, güç durumları tanıması ve sorunlarla akla yatkın ve ilkeli bir tutumla baş edebilmesi için hazırlar. Etik ayrıca, hekimlerin toplumla ve meslektaşları ile etkileşimi ve tıbbi araştırmaların yürütülmesi açısından da önemlidir.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Etik eğitimin amacı, bireyin içinde yaşadığı toplumun kurallarının ötesinde, akıl yürüterek ideal bir toplumun hangi ilkeler üstüne kurulabileceği sorunları ile ilgilenmektedir. Etik eğitimin amacı, insanların kendi kendine yargı yapabilmesini sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri