Bir çay fincanı pirinç, iki çay fincanı su ve yarım tatlı kaşığı tuzun haşlanmasıyla hazırlanan pirinç lapası, Türkiye'deki annelerin ishale karşı kullandıkları etkili yöntemlerden biri. Türkiye'de hemen herkesin bildiği bu yöntemi, Alman uzmanlar da onayladı.
1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Bir buçuk bardak suyun kaynatılmasının ardından içine bir çay bardağı pirinç eklenir. On dakika kaynama süresinin ardından ocağın altı kapatılır. Pirinçler bir süzgeç yardımıyla süzülerek elde edilen pirinç suyunun ılıması veya soğuması beklenir. Pirinç suyu elde etmek için kullanılan bir diğer yöntem soğuk sudur.
Pirinç suyu sindirim sistemine iyi geldiği için mide sorunlarını giderir. Bağırsakları düzenler. Midede meydana gelen asidi dengeler. Pirinç suyu kilo almaya yol açmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Saçlarınızı şampuanla yıkayın ve iyice durulayın. Ardından pirinç suyunu dökün, saça ve saç derisine masaj yapın. 3-5 dakikaya kadar bekletin ve ılık suyla saçlarınızı iyice durulayın.
Fermente Pirinç Suyu Toniği Yapılışı
Pirinç suyu 24 saate kadar oda sıcaklığında beklediğinde ekşimeye başlayacaktır. (Oda sıcaklığı durumuna göre süre değişkenlik gösterebilir.)
Toz halindeki pirinç ile sütü bir araya getirin ve iyice karıştırın. Karışımı temiz cildinize ve boynunuza uygulayın. 30 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Bu maskeyi haftada bir defa yapabilirsiniz.
- Antioksidan bakımından zengin olan pirinç sadece saça döküldüğünde değil aynı zamanda içildiğinde de fayda sağlar. Vücuttaki serbest radikalleri idrar yolu ile atarak kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. Özellikle yemek borusu, mide ve bağırsak kanserlerini önleyen pirinç suyu sindirimi kolaylaştırır.
Yarım saat kadar beklettikten sonra süzerek kullanabilirsiniz. İsterseniz pirinç suyunu kaynatarak da elde edebilirsiniz. Bunun için bir bardak pirinci üç bardak su ile kaynatın.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Tehlikeli ishal belirtileri sıradan ishal belirtilerinden farklı değildir. Yine kişi kendisini şişkin hisseder ve karnında ağrı vardır. Ancak burada önemli olan ishalin bir haftadan fazla devam etmesidir. Bu durumda kişi çok fazla sıvı kaybetmektedir.
İbrahim Saraçoğlu'ndan karanfil kürü ile ishale çözüm
Sabah kahvaltısından 1 saat sonra 7-8 adet kuru karanfil çiğnemeden suyla yutulur. Aynı günün akşam yemeğinden 2 saat önce 7-8 adet karanfil suyla çiğnemeden yutulur. Bu küre en fazla 7 gün devam edilir.
İshal problemi sırasında hastalar pirinç lapası, yayla çorbası, havuç, muz, elma gibi besinler tüketmelidir. Yağlı besinler, meyve suyu, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden sakınılmalıdır. Ayrıca çocuğa kaynamış su, açık çay, tuzlu ayran, meyve suyu, yoğurtlu pirinç çorbası verilebilir.
Ortiz, eczane dergisi "Bebek ve Aile"de yayımlanan makalede, "Pirinç haşlandığında ortaya çıkan yapışkan sıvı vücutta suyun tutulmasına yardımcı oluyor. Tuz ise ishal nedeniyle kaybedilen elektroliti vücuda geri kazandırıyor" açıklamasını yaptı.
Kabız problemi yaşamamak için bol sıvı şart. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri yapacağımız tencereye alalım, bir dakika karıştıralım. Üzerine suyu ilave edip lapa kıvamına gelince kapatalım. Dilediğiniz sebze ve yoğurtla yiyebilirsiniz.
Üzerini kapattığınız pirinç suyunu 12- 24 saat oda sıcaklığında bekletin. Bu işlem fermente olmasına ve pirinç suyunda bulunan vitamin ve minerallerin dışarı çıkmasına izin verir.
Pirinç yemek sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Pirinç dünyanın en çok kullanılan ve yenen gıdalarından biridir çünkü çok küçük miktarları bile insanları sağlıklı ve canlı tutabilir.
Pirinç suyunu hava geçirmez bir kapta saklaman gerek, o yüzden kavanoz, yiyecek saklama kabı ya da kapaklı sürahi gibi bir şey seç. Pirinç suyunu buzdolabında sakla. Düzgün bir şekilde saklanırsa bir haftaya kadar dayanacaktır.
Pirinç suyu, pirinç pişirildikten veya ıslatıldıktan sonra kalan nişastalı sudur. Saçı pürüzsüz ve parlak hale getirdiği ve daha hızlı uzamasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Pirinç suyu cilt üzerinde de benzer etkilere sahiptir. Cildi pürüzsüzleştirmeye ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardım eder.
Pirinç suyu gözenekleri temizliyor ve cildi yumuşatıyor. Cilt lekelerini tedavi ediyor. Özellikle cildi beyazlatma özelliği ile biliniyor. Cilde parlaklık veriyor, kırışıklıkları azaltıyor.
Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin. Dilerseniz arpa veya tel şeriyeyi yağ eridikten sonra tencereye ekleyebilirsiniz. Farklı bir pilav yapmak isterseniz baharat, konserve mısır, havuç ve bezelye ekleyerek de pişirebilirsiniz.
Topladığınız pirinç suyu 24 saat kadar oda sıcaklığında beklerse ekşimeye başlayacaktır. Sıcaklık durumuna göre bu süre 24 saatten uzun sürebilir. Bu suyu daha sonra kaynatın.
Pirinçten elde edilen pilavın aksine pirinç suyu; içerisinde herhangi bir şekilde yağ olmamasıyla bırakın almayı kilo kontrolünü sağlar. Sıfır kolesterol ve düşük sodyum içeriği ile hipertansiyon, kalp, ve yüksek kan basıncı gibi sorunları olanlar için de tüketilebilir.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanmaktadır. Profesör Meharg'e göre; en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri