HER ARACA TURBO TAKILIR. MODİFİKASYON YAPILIR. TABİ BİLİNÇLİ YAPMAK KAYDIYLA. İlk önce turbonun takılmasından bahsedelim.Turbonun montajı için (orta ve yüksek basınç diye tabir edilen)Motorda istenilen sisteme göre değişiklikler yapmak zorunludur.
Atmosferik bir motora turbo takılabilir, bu mümkün ama maddi anlamda birçok külfeti de beraberinde getirmektedir. Aracın piston aksamıyla yakıt sistemi ve ateşleme sistemine kadar birçok ayarının yeniden yapılması gerekmektedir.
Turbo revizyon maliyetleri otomobilin türüne ve motor hacmine göre değişmektedir. Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir.
Hectopat. Fabrika çıkışlı turboluysa serbest, atmosferikse muayeneden geçmiyor.
Körlenen yağ borularına delikler açılarak, turbonun yerine takılması gerekir. Turbonun conta yerlerinde sıvı yapıştırıcı ve silikon kullanılmaması gerekir. Turbo montajı bittikten sonra araç rölanti de çalıştırılmalı, 10 dakika boyunca gaza basılmamalıdır. Turbo montajı kesinlikle yolda yapılmamalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer turbosuz bir araca turbo eklenir ve piston gibi elemanlarda değişime gidilmezse pistonlar delinir. Turbolu araçların büyük bir çoğunluğunda intercool bulunur.
Motorun normal haliyle emebildiğinden daha fazla havayı emmesini sağlayan turbo, bunu yüksek basınçlı silindirlere göndererek aracın daha fazla hava ve basınç ile temasını, bu sayede de motorun daha güçlü çalışmasını sağlıyor.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo motor bulunan araçlarda gaza basıldığı zaman motora giden yakıt ve hava miktarında artış olur. Bu artışla birlikte egzozdan atılan gazda da bir artış gözlenir. Egzozdan atılan gaz o kadar fazla artar ki turbo özelliği devreye girer. Turbo sayesinde yakıt daha verimli şekilde kullanılmaya başlar.
Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor. Yani atmosferik bir motorun altı silindirle ürettiği gücü turbo motorlar dört silindirle üretebiliyor. Bu da yüzde 20'ye yakın bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.
Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını %15-25 artırabilir.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Turbonun çalışma mantığını daha iyi anlayabilmek için, öncelikle turbo ne demek sorusunun yanıtlanması gerekir. Hem benzinli hem de dizel araçlarda sıklıkla kullanılan turbo, bir güç artırma ünitesi olarak tanımlanabilir.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
Atmosferik motorlarda güç artışı için motorun hava giriş çıkışlarının, sıkıştırma oranı ve sübap derecelerinin değiştirilmesi yöntemi kullanılır.
Şu an turbo downsizing araç üretenler bu araçları istedikleri ya da daha teknolojik vs olduğu için üretmiyorlar, üretiyorlar çünkü milyar dolar seviyesinde cezalar ile karşılaşmak durumundalar. Toyota bu geçiş için zaten hybrid yatırımlarını çok öncesinde tamamladığı için böyle bir yatırıma ihtiyacı yok.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo motorlar, atmosferik motorlarla aynı silindir hacmine sahip otomobillerde bile yüksek performans elde edilmesini sağlıyor. Silindir hacminin küçülmesi, motorlarda kullanılan metal parça sayısının ve ağırlığının azalması, tüm aksamların daha az enerji kullanarak hareket etmesine yardımcı oluyor.
turbo sürekli devrede arkadaşlar. sadece belirli devirlerde kendini hissettiriyor.
Her dizel araçta turbo yok. Turbosuz dizeller de var. Benzinli araca turbo ise firmanın kendisine kalmış bir şey.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Çık anayola, bas şöyle 6k 7k devire kadar. Sonra sal gazı "çuçuçuçu" diye ses gelirse turbo vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri