Etli Kömbe (Osmaniye)
Etli Kömbe (Osmaniye Yöresel) - Nefis Yemek Tarifleri.
Gastronomi kenti Hatay'ın eşsiz lezzetlerinden olan kömbeler (kuru pasta-kurabiye), meşakkatli yolculuğun ardından çayların yanında yerlerini alıyor. Özellikle bayramlarda neredeyse her evde yapılan kömbeler, Hatay'ın künefeden sonra vazgeçilmez tatlı lezzetleri arasında yer alıyor.
OSMANİYE'NİN MEŞHUR YEMEĞİ ETLİ KÖMBE BAYILACAKSINIZ👌😋😍(Tüm detaylarıyla) - YouTube.
Ülkemize özgü özellikle Orta Anadolu, Sivas, Malatya yöresine ait bir börek çeşidi olan kömbeyi sizler de çay saatlerinde pişirebilirsiniz. Yapılış şekilleri çok küçük farklılıklar gösterir. Geleneksel olarak iki sac arasında pişirilir. Ancak tabii ki günümüzde elektrikli fırınlarda, aynı tarifle pişirilebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Osmaniye yöresel mutfağında bulunur. Hamuru için malzemeler; yoğurt, şeker, yağ, kabartma tozu, tarçın, undur. Üzeri için malzemeler; süzme yoğurt, şeker, vanilya, un ve tarçındır. Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi 13.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Malatya yöresinin meşhur hamur işi tariflerinden olan kömbe günün her saati yenebilen harika bir börek. İç harcını ister kavurmalı isterseniz de sadece kıymalı olarak hazırlayabilirsiniz. Diğer böreklerden ayrılan yanı sadece iki kat şeklinde yapılıyor olması yani sizi fazla yormayacak bir tarif aynı zamanda.
Bir kabın içerisinde ılık su ile eritilen maya, iki su bardağı yoğurt ve bir su bardağı sıvı yağ unun içerisine ilave edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurun mayalanması için kalın bezlerle üzeri sıkıca kapatılır ve dört beş saat bekletilir.
Özellikle kış mevsiminde yapılan Bingöl'e özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir.
Tamamı dokuz kat yapılan kömbenin üzerine yoğurt ve sıvı yağ karışımı tamamen yayılır. Fırına konmadan kare olarak dilimlenir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derece ısıda yaklaşık bir saat pişirilir.
Bayram Kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Bayramda misafirlere çayın yanında mutlaka Bayram Kömbesi ikram edilir. Bayram kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Özellikle Ramazan bayramında eve gelen misafirlere çayın yanında mutlaka bayram kömbesi ikram edilir.
Antakya Kömbesi bayramlarda yapılan leziz bir kurabiye türüdür. Akdeniz bölgesinde çok yaygındır. En büyük özelliği içinde yumurta olmadığından cam kavanozda saklanırsa, 2-3 ay boyunca bayatlamadan saklanabilmesi. Bayramlarda muhakkak her evde ikram edilir.
Haşhaşlı Kömbe Çöreği(Çanak Ekmeği), Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.Burdur geleneksel mutfağında yer alır. Adını eskiden yoğurulan büyük demir çanaklardan alan Çanak Ekmeği, halk arasında haşhaşlı kömbe çöreği olarak da bilinir.
Kömbe baharatı, kömbe yapımında kullanılan renk ve tat veren baharatların karışımıdır. İçindekiler: muskat, damla sakızı, yeni bahar, tarçın, karanfil, zencefil ve mahleftir.
Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir. Kırım'da kıymalı yapılan çeşidine sarburma denir. "Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.
Cevizli Börek ( Bingöl Yöresine Ait Bir Tariftir)
Bingöl yemekleri denilince akla ilk gelen yemekler arasında löl yemeği gelmektedir Löl yemeği en çok sevilen hamur işi yemekleri arasındadır. Meşhur olarak bilinen löl böreği kavurma ve peynir ile hazırlanmaktadır. Bingöl yemeklerinin en lezzetli hamur işleri arasında löl böreği gelmektedir.
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Bunların yanında Bingöl'e mahsus olan onun yemek kültürünü başlıca mahalli yemekler şunlardır: Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patıfe), tutmaç çorbası, kılç, lopık, maliyez, parmar (semiz otu), pılık.
İşte bu soruyu Antakyalılara sorduğunuzda cevaplardan biri de kömbe olur. Çünkü bu muhteşem lezzetli kurabiye uygun şartlarda saklandığında yaklaşık iki ay dayanır ve Antakyalılar bu kurabiyeye bayılır.
Hatay kömbesi, bayatlamayan kömbe olarakta bilinir. Kömbeyi saklamanın en iyi yolu kapağı sağlam cam kavanozdur. Özellikle kömbeleri 5'er 5'er veya 10'ar 10'ar olarak buzdolabı poşetlerine koyup daha sonra cam kavanoza koymanız daha iyi olur. Hem ne kadar aldığınızı bilirsiniz hem de kavanozda ne kadar kaldığını.
CEVİZLİ KÖMBE Hatay'a özel çeşitli baharatla yoğurulmuş ve susam taneleriyle kaplanmış, kendine özgü kalıbı ile yapılmış çay saatlerinin vazgeçilmezi cevizli kömbe! Ağızda eriyen kıtırlığı ve damakta bıraktığı tadıyla sizi yüzyıllar öncesi baharat diyarına götürecek eşsiz bir lezzet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri