Hazırladığınız çiğ köfteler etsiz olduğu için ağzı kapalı bir saklama kabında 3 gün kadar buzdolabında +4 derecede muhafaza edilebilir.
Gün içinde tüketecekseniz buzdolabına koymaya gerek yoktur. Sadece üzerini sıkıca kapatmanız yeterli olacaktır. Eğer başka bir gün yemeyi planlıyorsanız buzdolabında 2-3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. Daha fazla buzdolabında kalması ise bakteri üretimine neden olabileceği için tüketimi önerilmez.
Satın alınan ve tüketildikten sonra artan çiğ köfte ağzı kapalı bir saklama kabında hava almayacak şekilde +4 derecede muhafaza edilmelidir. 7 günden fazla saklanması tavsiye edilmez. Hatta en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Ekşime kokusu geliyorsa köfte tazeliğini kaybetmiş demektir. Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir.
Hepimizin bildiği gibi kıymayı çözdürmenin en doğru yöntemi bir gece önceden buzdolabına indirmek. Bu sayede etin içerisinde bakteri üremesine neden olmadan, yavaş yavaş en güvenilir şekilde buzları eriyecektir ve kullanıma hazır hale gelecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Et değirmeninde 5-6 kez çekelim en son sıvı yağı ekleyelim ve 2 tur daha çekelim kıvamı sakız kıvamında özlü olacak. Hazırlanan köftemizi buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca kapatıp buzluğa atalım.
İstenilen kıvama gelen harçtan parçalar alınır ve köfteler şekillendirilerek ağzı kilitli poşete yerleştirilir, derin dondurucuya kaldırılır. Köfteler kullanılacağı zaman derin dondurucudan çıkarılarak buzdolabının normal bölmesinde bekletilir. Köfteler yumuşayıp birbirinden ayrıldığı zaman pişmeye hazır demektir.
Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.
Tshirt, önlük ve eldiven kullanımına dikkat edilecek. "Çiğköfte dolabı maksimum +4 dereceye getirilmeli.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Suyunu sıktığımız soğanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Çiğ köftenin bilindik en önemli faydaları arasında kolesterolü düşürdüğüdür. Özellikle etsiz çiğ köfte bolca e ve c vitamini içermektedir. Böylece kişide yer alan kötü kolesterolü düşürür. Kolesterole neden olan damar tıkanıklığını önleyen çiğ köfte oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
Sıcaklığın baş gösterdiği ortamlarda birkaç saat içerisinde et çözünmeye başlayacaktır. Bu sebeple mutlaka buzlukta, derin dondurucuda ya da buzdolabında tutulması gereklidir. Pişmemiş köfte oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2 gün ve buzlukta 4 gün kadar bekleyebilir.
Et ve sakatat, et ürünleri üretim tesisine gelir gelmez hemen işlem görmeyecek ise soğuk depo veya şok muhafaza deposuna alınmalı ve taze etlerin +4 °C ve sakatatın +3 °C, dondurulmuş et ve sakatatın -12 °C ve derin dondurulmuş et ve sakatatın -18 °C sıcaklıktan daha yüksek dereceli odalarda depolanmaması gerekir.
Yumurta +3 +4°C, Dondurulmuş ürünler en az -18°C'de, Soğuk sunum için hazırlanmış yiyecekler (sütlü veya meyveli tatlılar vb.), +5°C'de saklanmalı; Sebze ve meyve dolabı +4 +7°C olmalıdır.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgur, lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar.
3) Acı Biber
Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir. Midedeki yanma hissiyle beraber metabolizmayı canlandırıp ishali oluşturur. Çok fazla acı biber tüketimi, bağırsaklarınızı birden çalıştıracağı için vücudunuzda su kaybına neden olacaktır.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Şimdi içinizi rahatlatabilirsiniz, et çözüldüğünde ve dondurucudan ilk kez çıkarıldığında buzdolabında düzgün bir şekilde muhafaza edildiği sürece daha sonraki bir tarihe kadar tekrar dondurmak güvenlidir.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Soğuk zincirini korumaya özen gösterin. Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri