Ettehiyyatü Abdestsiz Okunur Mu? İslam alimlerine göre abdestsiz Kuranı Kerim'e dokunmak doğru olmaz. Fakat ezberden okunan dualar için abdest almaya gerek yoktur. Bu nedenle Ettehiyyatü duası ezbere okunduğunda abdestsiz de rahatlıkla okunabilir.
Ettehiyyatü Duası İslam alemine farz kılınan 5 vakit namazlarda okunan dualardandır. Namazda 1. ve 3. oturuşlarda okunur. Bu yüzden namaz kılan kişiler ezberlemesi ve okunuşunu öğrenmesi gereken bir duadır. Ettehiyyatü Duası Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için sure değil duadır.
Tahiyyat duasını okumak vaciptir.
Bu duayı okumamak namazı bozmasa da namazın sevabı azalır.
41 Ettehiyyatü duası, kişinin günahlarını affettirir ve onu kötülüklerden korur. Bu dua, kişinin Rabbine yakınlaşmasına ve O'na dua etmesine yardımcı olur. 41 Ettehiyyatü duası, kişinin kalbini huzurlu ve mutlu kılar ve ona manevi güç verir.
Tahiyyat duadır, bir sure değildir ve Kur'an'da yoktur. Tahiyyat ayet değil, duadır ve okunması vaciptir.
İlgili 23 soru bulundu
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Kişi son oturuşta tahiyyat okuyacak kadar beklemesi farzdır. Bu esnada Tahiyyatı okuması da vaciptir. Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.
6) hastaya 107 adet okunursa Allahın izniyle şifaya. kavuşur. Yemek yaparken okuyun lezzetli bir yemek olur. Mutfakta ettehiyyatü okunursa çok bereketlenirsiniz.
Allâhümmekfinî bi helâlike an harâmike, veğninî bi fadlike ammen sivâke. Allah'ım! Bana helal rızık nasip et beni haramdan koru! Lütfunla beni kendinden başkasına muhtaç etme.
Zenginlik duasının okunuşu; Allahümme ya Ganiyyü ya Hamidü ya Mübdiü ya Müidü, ya Rahimü ya Vedud. Eğnini bi helalike an haramike ve bi fadlike Ammen sivake. Zenginlik duasının tefsiri ise duanın ilk kısmında Allahu Tealanın esmalarını zikretmek vesilesiyle duada esmalar hürmetine istemek fazileti yer almaktadır.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
İlk oturuşta selâm verme hatası yanılmaya değil de bilgi eksikliğine dayanıyorsa namaz iade edilir.
Bir namazda bir ayet-i kerime tekrarlansa veya bir sure bir rekatta iki defa okunsa veya bir sure iki rekatta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz. Fakat farz namaz ise, unutmak veya başka bir sure bilmemek gibi bir özür bulunmadıkça mekruh olur.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir.
Ettehiyyatü duası, İslam dini için önem taşıyan dualar arasında bulunur. Tahiyyat duası olarak da adlandırılan bu dua, beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunur.
Hanefî ve Hanbelîler, Abdullah b. Mes'ûd'dan nakledilen şu Tahiyyat duasını okumaktadırlar: “et- Tehiyyâtü lillâhi ve's-Salevâtü ve't-Tayyibât. es-Selâmü aleyke eyyühe'n-Nebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtüh, es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn.
“Ya Latifu Ya Kerim” esması, “Bismillahi Latif” olarak her gün 9 defa okunduğu takdirde, rızık bollaşır ve bereketli kazançlar elde edilir. “Ya Ğaniyyu Ya Muğni” esması namazın ardından 1000 kere okunursa, fakirlik o eve uğramaz. “Ya Atufu Ya Vehhab” esmaları da zengin olmak için okunabilir..
Bu dua Araf Suresi 10. Ayet ile Sad Suresi 54. Ayet ile birlikte Arapça olarak yazılır ve cüzdan içerisinde taşınır. "Ve le gad mekkennakum fi'l- ardı ve cealna lekum fiha maayiş', galilen ma teşkurun."
Ve in kane kariben yessirhu, Ve in kane kalilen kessirhu, Ve in kane kesiran ihfazhu bilbereketi. Yüceler yücesi olan isminin hakkı için sende isterim.
70 KERE OKUNAN DİLEK DUASI
(70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı. Bir seferde 70 defa okumalı, 71 olsa olmaz, yanına başka isim konsa olmaz, bu bir şifredir.
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur. “(Ben, Allah'tan başka ilah olmadığına, O'nun tek olup ortağı bulunmadığına şahitlik ederim.
Namazların son rekatında Ettehiyyatü duasının ardından okunur. Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
TEŞEHHÜT – TEŞEHHÜD
(ﺗﺸﻬّﺪ) i. (Ar. şehādet'ten teşehhud) Namazda oturulduğu vakit “Ettahiyyâtü” duâsını okuma.
Namazın ilk ve son oturuşlarında Tehıyyât okunurken “lâ ilâhe” denince sağ elin şahâdet parmağını kaldırıp, “illâllah” derken de indirilmesi sünnettir. Bunu yaparken baş parmak ile orta parmak halka edilmeli; diğer iki parmak da içe bükülmelidir. Bir çok kimseler bu sünneti yapamazlar.
Anlaşılacağı üzere Ettehiyyatü duası Allah'ın, Peygamberimizin ve Cebrail'in ortak sözüdür. Bir başka ifadeyle Allah'ın, en büyük peygamberin ve en büyük meleğin sözlerinden oluşmaktadır. Ettehiyyatü duası iki şehadet cümlesi içinde barındırdığı için adına “teşehhüd duası” da denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri