Bina yaşı, enerji verimliliği açısından da önemli bir faktördür. Yeni yapılan binaların, eskilere göre daha yüksek enerji verimliliği standartlarına uygun olarak tasarlanması ve inşa edilmesi mümkündür. Bu nedenle bina yaşı, bir binanın enerji verimliliği performansını etkileyen birçok etkenden biridir.
1999 depremi sonrası değişen yönetmelikle binaların daha sağlam ve depreme dayanıklı şekilde yapılması zorunlu tutulmuştu. Bu nedenle bir binanın depreme dayanıklılığını anlayabilmek için bina yaşına dikkat edilmelidir.
Ev alırken bina yaşı önemli bir faktördür ve birçok alıcı için dikkate alınması gereken bir kriterdir. Bina yaşı, yapısal dayanıklılık açısından önemlidir. Daha yeni bir bina genellikle daha modern inşaat teknikleri ve daha dayanıklı malzemelerle yapılmıştır.
Bina yaşı, bir gayrimenkulün değerini ve yatırım getirisini belirleyen önemli bir etkendir. Binanın yaşı estetik ve görünüm üzerinde oldukça etkilidir. Yeni ve modern bir bina genellikle daha çekici ve estetik olarak daha değerli kabul edilir.
Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı, jeofizik ve sismoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, depreme dayanıklılık açısından 50 yaşını doldurmuş binaların riskli olduğunu söyledi.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği (TDMD) Başkanı Prof. Dr. Bilge Siyahi Gökmirza, depreme dayanıklılık açısından alınacak evin yaşının çok önemli olduğunu belirterek, "Çok yaşlı ev almamakta fayda var. 35-40 senelik bir evin deprem riski yüksektir ve çoğunlukla da ekonomik ömrünü tamamlamıştır.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Yapıların bütün ağırlığı kolonlar tarafından taşındığı için binanın büyüklüğüne ve ağırlığına göre bina taşıyıcı sistemde yeter sayıda kolon bulunmalıdır. Binalarda yapılan deprem testi çalışmalarında özellikle kolon sayıları ve kolon dayanımları yetersiz binalar deprem riski olduğu görülmektedir.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir. Belirlenen bu ömür, deprem sel gibi felaketler dışında tutulmuştur.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Özellikle deprem riski sorgulama internet üzerinden yapılmakta ve birçok bina açısından detaylı bilgi alınabilmektedir. - Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri