Ancak bu tür mektuplara eski münşeatlarda “azâ'nâme” denildiği de gö- rülmektedir. Biz makalemizde yaygın olarak kullanılan “taziyetnâme” i- fadesini tercih edeceğiz. Taziyetnâmeler genel olarak bir ölüm haberi üzerine vefat edenin yakınına gönderilmek üzere kaleme alınır.
Söz konusu ifadelerin başında "ölü, mefta, merhum" gibi tabirler gelir. Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Allah rahmet etsin, Allah utandırmasın, Allah bir daha acı vermesin, başınız sağ olsun" gibi dualar edilir ve ölenin iyilikleri anlatılır. Günlük konular konuşulmaz, ölüm emri Hakkın emri olduğu çeşitli misallerle anlatılarak cenaze sahiplerinin sabırlı olmalarının sağlanmasına ve acılarının hafifletilmesine çalışılır.
İlgili 33 soru bulundu
'Allah sana. büyük sabır ve ecir versin' deyiniz.
Kalkarken yine, “Baki Allah” tabiri de kullanılır. Ayrılırken de ölü- nün en yakınları taziye evinin kapısında durur ve gidenleri uğurlar. Kapıda da başsağlığı dilekleri iletilir. Taziye için gelenlere acı kahve (mırra), çay ve koku (gül yağı) ikram edilir.
Kişiye duyguları hakkında konuşmanın sorun olmadığı konusunda güvence vererek size açılmasını sağlayabilirsiniz. Ona “buradayım, yanındayım, seni dinliyorum, anlıyorum, acını paylaşıyorum” mesajını vererek yaşadığı kaybın hüznünü dindiremeseniz de kendisini bir nebze olsun rahatlamış hissetmesine destek olabilirsiniz.
Ölen kişi defnedildikten sonra yakınları Yasin, Tebareke, Amenerrasulü ve Rad surelerini okuyabilir. Dünyada bıraktıkları kimselerin onun adına yapacakları hayırdan ölen kimse faydalanabilecektir. Ölü kişiye dua ve sure okumak faydalı iken hatim indirmek daha efdaldir.
"Başın sağ olsun" Demek Uygun Değildir.
Örneğin "Haydan gelir, huya gider.", deyimi zaman zaman boştan gelir boşa gider gibi bir anlamda kullananlar olmaktadır. Halbuki burada geçen Hay ve Hu ile kastedilen Allah'tır.
Merhumun mekânı cennet olsun, Allah'ım sizlere de sabırlar versin, başınız sağolsun. Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun… Hakkın rahmetine kavuşan merhum/merhumeye yüce Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum/uz.
Sakin, yası kabullenen ve güvenli bir ortam sağlanmalı. Konuşmaların böyle zamanlarda kişinin yanında bulunmaktan daha az önem taşıdığını unutmamalıyız. Yakınını kaybeden kişinin, kaybettiği kişi ile bağlarını devam ettirmesinin yollarını bulmasına yardımcı olmak oldukça önemli.
Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Allah'ım ölen merhuma rahmet sizlere de sabrı cemillerini eylesin. Başınız sağolsun, Allah geride kalanlara uzun ömürler nasip eylesin. ♥ Ölen dostumuza Allah'ım rahmetlerini bol bol ihsan eylesin.
“…Ölünün yakınlarına başsağlı- ğı dileğinde bulunmaya tâziye denir ki teselli etmek anlamındadır.
Kişiler kaybettikleri sevdikleri için derin üzüntü duyar ve çevresindeki insanlardan kendilerine destek olmasını bekler, acılarını paylaşmasını isterler. Bu beklentiyi karşılayan eylemlerden birisi, başsağlığı dilemek – taziye mesajı göndermek olabilir.
Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Ölmüş kimselere dualar genellikle dilekler şeklinde edilir. "Mekanı cennet olsun." tarzı dualarla ölmüş kişilere dua gönderilebilir. Dileklerin dışında kişiler Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan duaları okuyarak, faydalı olabilir.
Ölen bir Müslümanın usûlüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır (Kâsânî, Bedâʾiʿu's-Sanâiʿ, 1/300, 306, 318). Bunun dışında yapılması gereken yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gün merasimi veya duası gibi zaman ve şekle bağlanmış bir görev yoktur.
Duygusal tepkiler: Ölümü inkar etme, üzüntü, ağlama, özlem, öfke, sıkıntı, güvensizlik, tedirginlik, aklını yitireceği-delireceği korkusu, hayata karşı ilgi ve istek kaybı, hiçbir şeyden zevk alamama, hiçbir duygu hissedememe, geleceğe dair umutsuzluk ve karamsarlık, yalnızlık, çaresizlik.
Eğer ölüm sırasında gebeliğim kaç hafta olduğu bilinmiyorsa bu durumda bebeğin kilosuna göre isimlendirilir. 500 gramın üzerindeki ölümlere ölü doğum denirken, 500 gramın altındakilere düşük denir.
K86 • Başsağlığına gelenler eve girince, "Başınız sağ olsun, Allah taksiratını affetsin" der, cenaze sahiplerini sakinleştirmeye çalışırlar. K75 • Cenaze evine gelenler "Başınız sağ olsun.", "Allah bir daha acı vermesin.", "Geride kalanlara uzun ömür versin.", "Ölenin geri kalan ömrü sizin olsun." gibi sözler söylenir.
Allâhümme yessir aleyhi emrehû ve sehhil aleyhi mâ ba'dehû ve es'idhu bi-likâike vec'al mâ harece ileyhi hayren mimmâ harece anhü = Allah'ın adıyla ve Resûlullah'ın dini üzere… Ey Allahım, onun işini kolaylaştır ve sonrasında güçlük gösterme.
Ölü yakınlarının acılarını tazelememek için taziye üç günden sonraya bırakılmamalıdır (İbn Hacer, Feth, 3/146).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri