Çünkü 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre sahipli kedi ve köpeklerin her sene KUDUZ aşısı ile aşılanması mecburidir.
Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
“3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre sahipli kedi ve köpeklerin kuduz hastalığına karşı her sene aşılanması mecburidir.
Düzenli olarak kuduza karşı aşı uygulaması gerçekleştirilen dostlarınızın, kuduz hastalığına yakalanma ihtimali düşüktür. Fakat düşük bir oranda olsa yabani hayvanlarla teması varsa veya aşı durumu bilinmeyen başka bir kedi veya köpekle kavga ettiyse hastalığı barındırabilme ihtimali yine de olabilmektedir.
Kedilerin mutlaka olması gereken üç ana aşı bulunmaktadır. Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Hastalıkların etkisini minimuma indirgemek ve bazı hastalıkların da bulaşmasını engellemek için ev kedilerinin aşı olması gerekir. Ev kedisine aşı yaptırmamak ilerleyen dönemlerde ciddi ve tehlikeli sağlık sorunlarıyla yüzleşmenize sebep olur. Bu nedenle ev kedilerinin aşı olması tavsiye edilir ve gereklidir.
Eğer aşı olmazlarsa karşılaşabilecekleri zorlu ve sonu ölümle bitebilen hastalıklara yakalanabilirler. Bu zor hastalıklardan birkaçı ise, kedi gribi, kedi nezlesi, kompleks üst solunum yolu enfeksiyonu ve gençlik hastalığıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar kedilerde ciddi sorunlara neden olabilir.
Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
Kuduz aşısı, kedilerimizin bağışıklık sistemini uyararak antikorlar üretmelerine yardımcı olur ve kuduz virüsüne karşı koruma sağlar. Ayrıca, aşılatmak sadece kedilerimizin sağlığı için değil, aynı zamanda biz insanların sağlığı için de son derece önemlidir.
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince sahibi bulunan evcil kedilere kuduz aşısı yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. Yani kedilere çip taktırma zorunluluğunun bulunması gibi kuduz aşısının da yaptırılması ülkemizde yasalarca şarttır.
Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kedi Leukemia (Lösemi) Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kuduz Aşısı (3 aylık yaştan sonra her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kedi Kuduz Aşısı: 750 TL. Kedi Karma Aşı: 900 TL. Kedi Lösemi Aşısı: 900 TL.
Evde bakılan kedi veya köpeğime kuduz aşısı yaptırmama gerek yok zaten hiç dışarı çıkmıyor diyorsanız yanılıyorsunuz.. Evet; her zaman evde beslenen kedilerde kuduz virüsü alma riski düşüktür.
Her ne kadar kuduz virüsü köpekler ile bağdaştırılıyor olsa da kedi vb. tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülmesi mümkündür. Kuduz olan bir canlı, virüsü hem diğer hayvanlara hem de insanlara bulaştırabilir. Eğer belirtiler baş göstermeden tedavi edilmez ise ölüm gibi vahim bir durum ile karşı karşıya kalınabilir.
Kuduz olan hastalar tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanır. Yani, birey kuduz virüsüne yakalandığında hayatta kalması imkansızdır. Özellikle, vahşi hayvan tarafından ısırılan bir kişinin kuduz aşısı olmayı zaman bırakılmamalıdır.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Özellikle iç ve dış parazitler çok çok önemli. Eğer aşılar gecikirse fip hastalığına yakalanma durumuda artar.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Kedilerin kuduz oranı yapılan araştırmalara göre son yıllarda yaklaşık %4 oranında tespit edilmiştir. Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse olup olmadığı kontrol edilmelidir. Varsa hemen veterinere götürülmelidir.
Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir. Hayvanın kuduz aşısının olması kuduz bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle kedilere 3 aylık olmasından itibaren kuduz aşısı yapılmalıdır.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir. Bu fiyatlar yıllık olarak değişebilir.
Kuduz hastalığının olduğu yerlerde kuduz aşısı da Core aşı olarak kabul edilmelidir. Kuduz riski varsa, karma ve kuduz yapılması zorunlu olan aşılardır. (2) Normal şartlarda kuralına uygun bir aşılama köpek ve kedilerde minimum üç yıl hatta ömürlük bağışıklık sağlayabilir.
Kedilerde Kuduz ve Karma Aşısı Sonrası
Kedinize uygulanan karma ve kuduz aşılarından sonra ise bazı etkiler görülebilmektedir. Genel olarak halsizlik durumu, iştahsızlık, aşı bölgesinde şişme ve hafif derecelerde ateşi görülebilmektedir. Kedinizde olan bu etkiler ise kısa süre içerisinde geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri