Periyodik bakımın öneminden bahsettiğimize göre klima bakımı ne kadar sürede yapılmalı sorusunu da yanıtlayalım. Genel olarak belirtmek gerekirse 6 ayda bir klima bakımı yapılması öneriliyor. Yani, bir diğer deyişle klima bakımı kaç yılda bir yapılır diyorsan, yılda 2 defa bakım uygulanabilir.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir.
Ofislerde, iş yerlerinde ve üretim tesislerinde kullanılan klimaların ise, her 3 ayda bir temizliğinin ve kontrol işlemlerinin yapılması büyük önem arz ediyor. Sık sık kullanılan klimaların filtre temizliğinin ise haftada 1 veya 15 günde bir yapılması gerekiyor.
Eğer klimanızın iç ve dış ünite bakımı düzenli yapılmazsa cihazın ortama saldığı havanın kalitesi düşecek ve klimadan çıkan hava burada bulunanların sağlığını kötü yönde etkileyebilecektir. Kısacası, klimanızın markası, modeli ve çeşidi ne olursa olsun bakımını yılda en az 2 kere yaptırmanızda fayda var.
İlgili 43 soru bulundu
Klima bakımı yaptırmadığınızda klimanız hastalık yayacaktır. Toz filtreleri temizlenmeyen, eskiyen parçaları değiştirilmeyen klimaların hem performansları düşecek hem de çevreye kötü koku ve bakteri yayacaklardır. Sağlığınızı önemsiyorsanız yılda en az 2 kez, klimalarınızın iç ve dış bakımlarını yaptırın.
Ayrıca klima filtresi temizlenmezse ne olur sorusunun cevabı olarak; klima filtresinin temizlenmesi klimanın verimliliğini artırır. Kirli filtreler, klimanın hava akışını engeller ve klimanın daha zor çalışmasına neden olur. Bu durum, klimanın enerji tüketimini artırır ve daha yüksek faturalar ödemenize neden olabilir.
Bir klimanın ömrü çoğunlukla 10 yıldır.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Periyodik bakımın öneminden bahsettiğimize göre klima bakımı ne kadar sürede yapılmalı sorusunu da yanıtlayalım. Genel olarak belirtmek gerekirse 6 ayda bir klima bakımı yapılması öneriliyor. Yani, bir diğer deyişle klima bakımı kaç yılda bir yapılır diyorsan, yılda 2 defa bakım uygulanabilir.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima filtre temizliğinin ayda 2 defa yapılması gerekirken klima bakımının yılda en az bir mümkünse 6 ayda bir olarak yapılması gerekir. Eğer klima bakımı ve filtre temizliğini ihmal ederseniz cihazınızın performansının düşme ve bozulma olasılığı çok yüksek.
Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır. İster split, ister pencere tipi veya mobil olsun, hava temizleme filtreleri belli aralıklarla temizlenmelidir.
Klimanın hava filtresinin bakımını 15 günde bir düzenli olarak yapmak klimanın verimli çalışmasına yardımcı olur. Klima panelinin hemen altında yer alan hava filtresi elle çıkarılarak temizlenmeli ve tekrar yerine takılmalıdır. Elektrik süpürgesi yardımı ile filtre temizliği yapılabilir.
“Kiracı; klima, kombi, radyatör veya ankastre ürünlerin yıllık periyodik bakımlarını karşılamak zorunda. Bunları kiradan düşemez. Ayrıca kullanım kaynaklı bir arıza ortaya çıkmışsa (Örneğin kombinin yanlış kullanılması kaynaklı bir arıza oluşmuşsa) bu gideri ya da malzeme değişimini yine kiracı ödemek zorunda...
İnverter klimaların yüksek ve düşük hızlarda çalışması gerektiğinden, bileşenlerinde kullanılan malzemeler genellikle inverter olmayan klimalara göre daha yüksek standarttadır. İnverter klimaların ömrü marka, model ve kullanıma göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 10 yıl civarında bir ömürleri vardır.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Klimanın alacağı gaz miktarına göre ortalama bir klima gaz dolum fiyatı söylemek gerekirse, klimaların klima gazı dolum fiyatı 750 ₺ ile 1950 ₺ arasında, daha büyük klimalar için 1500₺ ile 2500 ₺ arasında değişebilir. Klimanız için kesin bir klima gaz dolum ücretini kaçak tesbitini yaptırıp öğrenebilirsiniz.
Basit bir örnek vermek gerekirse split tipi klimanın gazı dolum fiyatı 800₺ ile 1100₺ arasında, daha büyük klima için 1300₺ ile 1600₺ arasında değişebilir. Çağrı merkezimizi arayarak klima gaz dolumu ile ilgili fiyat alabilirsiniz.
Kompresör Çalışmaz
Klimayı açtığınızda kompresörün devreye girdiğini duymalısınız. Sistemdeki klima gazı bitmişse veya azalmışsa kompresör kavraması devreye girmez. Gaz basınç sensörü düşük basınç algılarsa, klima kontrol ünitesi, sistemin çalışmasını durdurur.
Klimanızın gazı zamanla bitebiliyor, gaz eklemesi yapacağız. Klimanızın gazı mevsim geçişlerinde azalabiliyor bittikçe yıllık ekletmeniz gerekir. Klima bakımı yapıldığında klimanızın gazının da eksik olduğunu ve eklenmesi gerekmektedir.
Klima temizliği çalışmalarımız genellikle her klima için ortalama 2 saat – 3 saat arası sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri