Bir konutun teminat sayılmasının en önemli yolu ise ipotek konması oluyor. Ev kredisi almak istediğiniz eve ipotek konması için mutlaka kat irtifaklı durumunda olması gerekmektedir. Kat irtifakı olmayan veya kat mülkiyetsiz konutlara kredi verilmiyor.
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmez. Alacağınız ev kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmadıysa konut kredisi çekemezsiniz. Kat mülkiyetine sahip olmak bu sebeple önemlidir.
Kredi kullanabileceğiniz konut, şehir içinde ya da dışında kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu olan mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb." olabilir.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Krediye uygunluk için borç-gelir oranınızı kontrol edin. Bu oran, aylık gelirinize göre ödeme yapmanız gereken mevcut borç miktarınızı belirtir. Bankalar genellikle bu oranın belirli bir düzeyin altında olmasını bekler. Borç-gelir oranınız uygunsa, kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı artar.
İlgili 32 soru bulundu
Ayrıca yıkım kararı sebebiyle tahliye edilen ev sahipleri için kredi desteği de bulunuyor. Bu destek devlet bankaları ve özel bankalardan düşük faizli veya faizsiz olarak kentsel dönüşüm konut kredisi şeklinde veriliyor. Bu faiz destekli kredi tutarı 100.000 TL ile 625.000 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.
En yaygın sebep, konutun yasal düzenlemelere uygun şekilde inşa edilmemiş olmasıdır. Tapusu bulunmayan, hasarlı veya çok eski binalardaki evler için kredi verilmez. Bankalar, konut kredisi verirken evin üzerine ipotek koyma yöntemiyle teminat talebinde bulunur.
Ev sahibi, bu tapu eşliğinde Tapu Müdürlüğü'ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir. Kat irtifaklı tapular da konut kredisi için uygundur; fakat bankalar, kat mülkiyeti tapusunu daha çok tercih eder.
Kredi miktarınız, gelir seviyenize ve ekspertiz raporunun sonucuna göre belirlenmektedir. Yani evin değerinin fazla olması durumunda yeterli kredi çıkmayabilir.
Köyde ev yapmak isteyen kişiler gerekli şartları yerine getirmesi ve de herhangi şekilde sorun olmaması halinde kolaylıkla krediyi alabilir. Bundan dolayı kişilerin tüm belge ve evrakları da eksiksiz olarak bulundurması önem arz eder.
Banka, oturulamayacak derecede hasarlı bir konuta kredi vererek risk almak istemez. Kredi alınacak konutun daha önceden yapılmış deprem sigortası olmayabilir. Ancak kredi kullanım aşamasında tapuda alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilmesi için deprem sigortasının (DASK) yaptırılması gerekir.
AFAD bize de konut yardımı yapacak mı? Hasarsız ya da az hasarlı bina sahipleri için AFAD kapsamında konut kredisi yardımı yapılmamaktadır.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Yeni Evim konut kredisi şartları şu şekilde sıralanıyor: 18 yaşında büyük T.C. vatandaşları; bitmiş, belirli oranda tamamlanmış ve yeni proje statüsündeki konutlar için kampanyadan yararlanabiliyor. Finansman desteğinden yararlanabilmek için kişinin konutunun olmaması gerekiyor.
Konut kredisi almak isteyen kişiler yüklü miktarda kredi istemektedirler. Konut kredi için gerekli olan kredi notu 1500 üzeridir. Bu puandaki kişiler zorlanmadan konut kredisi alabilirler. Konut kredisi için net bir şey söyleyememekle birlikte 1500 puan ve üzeri kişilerin bu krediden yararlanabildiği bilinmektedir.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Satın almak istediğiniz evin ekspertiz değeri 500.000 TL ve altında ise %90'a kadar, 500.000 TL üzerinde ise %80'e kadar kredi kullanabilirsiniz.
450.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 828.080,21 TL'dir.
500.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 60 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 693.080,52 TL'dir.
Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarda karşılaşacağınız bir tapu türüdür.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Konutun kat mülkiyeti veya inşaat ve proje halinde alınıyorsa kat irtifakı bulunması gerekir. Ekspertiz değerine göre evin %90'ınına kadar kredi çekebilirsiniz.
Sıfır konutlar, genellikle teslimatı yapımı tamamlanan ve ilk kez satışa sunulan evlerdir. Bu tür evler, genellikle yeni inşa edilmiş bölgelerde bulunur ve ev sahipliği yapımı tamamlanıp satışa sunulana kadar hiç yaşanmamıştır.
Konut değeri 5-10 milyon TL aralığındaki sıfır evlerde A sınıfındaysa %80 oranında kredi çıkar. 2. el A sınıfı bir konut için ise azami 3 milyon TL kredi çıkar.
Eğer projeye hiç başlanmamışsa veya projenin %80'inden azı tamamlanmışsa normal şartlarda kredi çekilemez. Ancak proje sahibi olan şirket, bankalar ile anlaşma yoluna gidebilir. Böyle bir durumda anlaşmalı banka aracılığı ile alıcılar kredi çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri