Bununla beraber 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetim planında veya kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği bir kararla izin verilmedikçe konut (Mesken) nitelikli bağımsız bölümlerde iş yeri açılması ve hatta homeoffice kullanımı mümkün değildir.
Her meslek grubunun ev adresini iş adresi olarak göstermesi mümkün değildir. Ev adresinin iş adresi olarak gösterilmesi halinde elektrik, su gibi giderlerin sadece yarısı gider olarak gösterilebilir.
Kira sözleşmesi olarak tüm evin kira kontratını gösterebileceğiniz gibi ev sahibi ile anlaşıp çalışma ortamı olarak seçtiğiniz evinizin herhangi bir odası için de kontrat düzenleyebilir ve bu odayı ofis olarak gösterebilirsiniz.
Tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen apartman dairesinin işyeri/dükkan haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla mümkündür. Yasal düzenleme gereği oybirliği şartı arandığından tüm kat maliklerinin apartman dairesinin işyeri/dükkan haline getirilmesine evet demesi gerekir.
BÜRO OLARAK KULLANIMDA DİĞER KAT MALİKLERİNİN RIZASI ARANIR MI? Yargıtay uygulamasına göre büro niteliğinde yerler işyeri kavramı dışında kalmakta olup tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm diğer kat maliklerinin rızası olmaksızın büro olarak kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Tapu kayıtlarında işyeri olarak görünen bir taşınmaz aslında fiilen konut olarak da kullanılabilir.
Ofis Tapulu Ev Nedir? Ofis tapulu ev, belirli şartları karşılayarak ofis tapusuna dönüştürülmüş konutları kapsamaktadır. Bu sayede evler aynı zamanda iş yeri olarak kullanılabilmektedir. Mesken tapusunu ofis tapulu eve dönüştürmek için Kat Malikleri Kurulu'nun oy birliği ile onay vermiş olması gerekmektedir.
Home ofis çalışma ruhsatı
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölümde; sinema, tiyatro, kahvehane, gazino vb. eğlence ve toplantı yerleriyle, fırın, lokanta, pastane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, çarşı gibi yerler ancak kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri kararla açılabilir.
Anagayrimenkulün kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümünde işyerinin açılabilmesi için kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekmektedir. Diğer bir deyişle, apartmanın konut vasfındaki bağımsız bölümünde işyeri, dükkan açılması için tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekmektedir.
Kimler Tarafından Tercih Edilmektedir
Bu işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekâr, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilmektedir.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur. Artık siz brüt kira üzerinden %20 stopaj ödeyeceğiniz için mal sahibi kira vergisi ödemeyecektir. Ödeyeceğiniz kiranın tamamını aynı şekilde gider olarak gösterebilirsiniz.
Genellikle vergi dairesi başvurusu yapıldıktan sonra bir hafta içinde vergi dairesi çalışanları yoklamaya geliyor. İşlem son derece kısa ve kolay. Genelde kimlik kontrolü sonrası ne iş yapacağınız hakkında kısa bir bilgi aldıktan sonra tabletten gösterilen yeri imzalayıp süreci tamamlıyorsunuz.
Gayrimenkulün hem işyeri hem de ikametgah olarak kullanılması durumunda söz konusu ikametgah vergi mevzuatı açısından işyeri olarak kabul edilmektedir.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi işyerleri açılamamaktadır.
"İş yerleri önündeki boş yeşil alan, apartmanın, sitenin ortak alanıdır. Masa, sandalye koyarak, kış bahçesi yaparak sadece işletme müşterilerinin kullanması mümkün değildir. Kat mülkiyeti kanuna göre aksi sözleşme yoksa kat malikleri ortak alan ve tesisleri arsa paylarına oranla kullanım hakkına sahiptir.
KAHVEHANE AÇILMASI
Daha önce mobilya mağazası olarak faaliyet gösteren daha sonra işyerini kıraathaneye çeviren işyerine kıraathane ruhsatı düzenlerken kat maliklerinin tamamının onayının alınması gerekmektedir.
Home office, kendi işini yapan ya da bir firmada çalışan kişilerin evlerinin bir bölümünü ofise çevirerek çalıştığı sistemin adıdır. Bu şekilde çalışan insanlar, kendi belirledikleri adreste işlerini yapabilir ve kendi ekipmanlarını kullanabilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Arsa tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir? Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri