Kiraya verenin kiralanan şeyin maliki olması gerekmez. Kiraya verenin malik dışında bir kişi olması durumunda, artık malik, kiraya verenin haklarını kullanamaz. Kiraya veren, kiracıya, kiralananın kullanımını bırakmış olmalıdır. Diğer yandan kiraya verenin bir karşılık elde etmesi gerekir.
Taraflar arasında bir anlaşma olması halinde kiracı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 322'nci maddesinde gösterildiği şekilde kira hakkını bir başkasına devredebilir.
Mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir. Ancak 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur.
1- Kiracının Başka Birine Kiraya Vermesi
Kanun, kiracının kiralanan evi başka birine kiraya vermesini yasaklamış ise de kiracılar bu kuralara uymadan, mal sahibinin iznini almadan kiralanan evi veya işyerini başka birisine kiraya verebilmektedirler.
İlgili 15 soru bulundu
Borçlar kanunu madde 322/2 maddesine göre “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.” Evi boşaltıp başka birisine devreden kiracıyı bu maddeye dayanarak tahliye etme şansı doğmaktadır.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Adi kira sözleşmelerinde, kiracı, kiraya verenin izni olmaksızın kiralanan evde başkasının oturmasını sağlayabilir. Ancak, bu işlemde kiracının kiralananı değiştirmemesi ve kiraya verene zarar vermeyecek bir devir gerçekleştirmesi şartı aranır.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Konuta, daire sahibinin haberi olmadan ev arkadaşı alınması yasal olarak uygun değil. Bu tespit edildiği durumda da ev sahibi kiracıya tahliye davası açabilir.
Adi kira sözleşmelerinde, kiracı, kiraya verenin rızasını almasına gerek olmaksızın, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak kaydıyla, kiralananı alt kiraya verebilir. Bu halde kiracının alt kira sözleşmesi yapabilmesi için kiraya verenin onayına ihtiyacı bulunmamaktadır.
Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) m. 355/I fıkra hükmüne göre, kiraya verenin veya yeni malikin kiralanana gereksinimi nedeniyle kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirme- si halinde kiralanan, üç yıl geçmedikçe tahliye edilen kiracıdan başkasına kiralanamaz.
Kullanım hakkının devrinde, kira sözleşmesinin taraflarında bir değişiklik olmamakta ve kiracı kira sözleşmesinin kendisine sağladığı kiralananı kullanma alacağını kısmen veya tamamen başkasına devretmektedir. Bu devrin, alacağın devri hükümlerine tâbi olduğu konusunda bir duraksama yoktur.
Aile konutu üzerinde tesis edilen hakların niteliği değil aile konutu üzerindeki hakları sınırlayıp sınırlamadığı önemlidir. Aile konutu üzerinde diğer eşin rızası olmaksızın aşağıdaki işlemleri yapamaz; 3. Kişi lehine intifa hakkı veya sükna hakkı kurulamaz. Aile konutu kiraya verilemez.
Kira bedelinin belirlenmesi için, kira tespit davasını kiralayan, malik ve hatta kiracı da açabilir. Davayı açan tarafın hukuki yararının bulunması gerekmektedir. Kira tespit davasının yetkili ve görevli mahkemede açılması gerekmektedir. Bu davalarda görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemeleridir.
Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir.
Özetle “kira sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır” sorusuna, yazılı kira sözleşmesi bulunmasa dahi sözlü kira sözleşmesinin varlığına dayanarak kiracının çıkarılabilmesi mümkündür diyebiliriz.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
EV SATILDIĞINDA KİRACI EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR? Evin satılması durumunda kiracının evden çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Evi satan ev sahibi ile evde oturan kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi, evi yeni satın alan malik ile kiracı arasında devam eder.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu yoktur. Hatta kira sözleşmelerinin yazılı olması bile zorunlu değildir. Ancak yazılı olması anlaşmazlık halinde ispatta kolaylık sağlar. Örneğin kira sözleşmesinin yazılı olmasının en önemli yararı kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylıktır.
Sonuç olarak, ev sahibinin oğlunu oturtmak için kiracıyı çıkarması mümkündür. Ancak bu durumda, ev sahibinin haklı bir sebebinin olması gerekir. Ev sahibinin haklı bir sebebinin olmadığının tespit edilmesi durumunda, kiracı şikayette bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri