Özellikle yemeklerden sonra çocukları tuvalete götürerek 2-3 dakika bekleyip kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz. Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
1.gün: Tuvalet eğitimi ilk gün kalitesiz bezle başlatılmalı. Deneme kuralı olarak da adlandırılan bu uygulamaya göre ilk gün sızdıran özellikte bez kullanabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz ıslaklığı fark eder ve rahatsızlık duymaya başlar. 2.gün: Bu aşamada çocuğa hiç bez bağlamamalısınız.
Çünkü çocuklar genellikle gündüz tuvalet alışkanlığını kazandıktan sonra gece alt ıslatmayı da kendiliğinden bırakıyorlar. Bu noktada yapman gereken, çocuğun gündüz tuvalet eğitimini tamamladıktan 3 gün sonra geceleri altına bez bağlamayı bırakmak.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
Gece tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun gece boyunca kuru kaldığını fark ettiğimiz ve gece bezlerinin birçoğunu ıslatılmamış bulduğumuz zamandır. Gece eğer bezler ıslanırsa değiştirilmeli ve çocuğa büyüdüğünde geceleri bezlememek gerektiği öğretilmelidir.
Çocuklar 18 ay ile 3 yaş arasında tuvalet eğitimi almaya hazırdır. En önemlisi, çocuklarda tuvalet eğitiminde sabırlı olunması gereklidir, çok erken zorlarsanız, öğrenmesi daha uzun sürer.
Bebek alıştırma külotları tuvalet eğitiminde mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Bu külotlar yıkanabilir özelliklere sahip olduğundan normal bezlere göre daha ekonomiktir. Aynı zamanda giydirilmesi ve çıkarılması da son derece pratik olduğundan bebeğin tuvalet eğitimin hızlı almasını sağlar.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pek çok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.
Buna karşın tuvalet eğitiminin 2.5 - 3 yaşından sonra yani geç başlaması da birtakım sakıncalara yol açabilir. Kasları üzerinde kontrol kurmaya başlamış bir çocuğa tuvalet eğitimi kazandırılmazsa, çocuk tuvaletini beze yapmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlar. Bu durumda tuvalet eğitimi daha da zorlaşır.
Kendi kendine rahatlıkla alıştırma tuvaletine oturup, tuvaletini yapmak için yeterli süre oturup, kendisi kalkabiliyorsa, Kendi kendine pantolonunu ve kilodunu indirip, giyebiliyorsa, Tuvalet kullanmayı merak ediyor ve istediğini gösteriyorsa tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
TUVALET EĞİTİMİNE LAZIMLIKLA MI YOKSA KLOZET ADAPTÖRÜ ALIP KLOZETLE Mİ BAŞLAMAK DAHA KOLAY OLUR? KARARSIZ KALDIM... Merhaba, genelde başlangıç için önerilen lazımlık. Eğitimin başında ayaklarının yere sağlam basması gerekiyormuş, alıştıktan sonra klozet adaptörüne hemen geçiş yapabilirsiniz.
Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez, bu aylardan daha önce veya daha da sonra eğitime hazır olacak çocuklar da olacaktır.
Doğduklarında mesane ve bağırsak kaslarını kontrol edemeyen bebekler, tuvaletlerini kendi kendilerine ancak 18. aydan itibaren yapmaya başlayabiliyor. Ancak doğru şekilde tuvaletini yapmayı öğrenmesinin yolu öncelikle ailenin sabır ve şefkatinden geçiyor.
Yıkanıp tekrar kullanılabilir seçenekler dışında kullan at alıştırma külodu gibi seçenekleriniz de bulunur. Kendi kullanım sıklığınız ve tercihinize göre size uygun olan modeli seçebilirsiniz. Ayrıca bu ürünü sadece tuvalet eğitimi sürecinde değil, sonrasında da kullanabilirsiniz.
Çocukların yaklaşık %98'i 3 yaş itibariyle tuvalet eğitimini tamamlamış olur. Tuvalet eğitimi gecikirse çocuğunda kabızlık ya da idrar tutma gibi problemler ortaya çıkabilir. Normal gelişime rağmen 4 yaş ve sonrasında verilen tuvalet eğitimi gecikmiş kabul edilir.
Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli? Bebeklerde bez alışkanlığını bırakmak için en uygun dönem 18 ay ile 3 yaş arası. 18 aylıkken mesanesini kontrol edebilmeye başlayan bebekler, tuvalet alışkanlığı sayesinde ilk kez ailelerine ihtiyaç duymadan kendi kendilerine bir beceri göstermeyi öğrenir.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Her çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olduğu süreç fiziksel ve ruhsal açıdan farklı olduğundan bir başka çocukla asla kıyaslamayın. Tam aksine onu överek ödüllendirin, küçük sürprizlerle onu cesaretlendirin. Tuvalete gittiğinde kontrolün onda olduğunu hissettirin. Yapmanız gereken şey ona seçenek sunmak olsun.
Tuvalet eğitiminin 3 yaşına kadar tamamlanması gerekir. Çünkü bu süreden sonra çocukların dikkat süreleri uzayıp etrafa ilgileri arttığından bunun eğitimi zorlaşmaktadır.
Lazımlığın ulaşılabilir olması ve esas evdeki tuvaletin bulunduğu odada olması önemlidir. Salonda, odasında veya televizyonun karşısında olması uygun olmayacaktır. Çocuğunuzun genellikle tuvaletini yaptığı zamanlarını belirleyin ve o zamanlarda çocuğunuzu lazımlığa oturtun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri