Son 10 bin yılda herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denir. Karadeniz fayı Bartın'da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Dolayısıyla aktif bir fay sistemidir.
Karadeniz fay hattı, Türkiye'nin en önemli fay zonlarından biridir. Bu fay hattı, Karadeniz bölgesinde yer alan illeri etkileyen depremlere neden olabilir. Özellikle Rize, Trabzon ve Artvin gibi illerimizde hissedilen depremler genellikle bu fay hattından kaynaklanmaktadır.
Aletsel dönemde Karadeniz'in güneyinde meydana gelmiş en önemli deprem 3 Eylül 1968 Bartın Depremi (Io=VII; Mw=6.0; Alptekin ve diğ., 1985; Jackson ve McKenzie,1984;McKenzie, 1972). Bartın depreminin odak mekanizması çözümü bu depremin ters faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymuştur.
Son yüzyılda, 27 Aralık 1939 tarihinde Ms 7.9 büyüklüğünde deprem üreten KAFZ, en son 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Mw 7.6 ve Mw 7.1 büyüklüğünde, 135 km ve 45 km uzunluğunda yüzey faylanması, yaklaşık 5.0 m yer değiştirmeye yol açan iki deprem üretmiştir.
Bektaş, “Hatırlanacağı üzere Batı Karadeniz'de yer alan Bartın ilimiz 1968'de 6,5 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştır. Aynı büyüklükteki depremi Doğu Karadeniz'in de yaşayacağını söyleyebilirim. Hatta Trabzon, Rize ve çevre iller 7,5 şiddetinde depreme hazır olmaları gerekiyor” dedi.
İlgili 40 soru bulundu
Karadeniz sahilindeki tehlikeye dikkati çeken Prof. Dr. Bektaş, "Karadeniz sahili, Batı Karadeniz'den, Doğu Karadeniz'e kadar 6,6 büyüklükteki deprem sarsıntısına sigortalanmıştır." ifadelerini kullandı. Tüm Karadeniz sahilinde 6,6'lık bir depreme hazır olması gerektiğini kaydeden Bektaş, "Ama bu sağlam zemin içindir.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Türkiye'de yer alan en büyük, en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Giresun'da 3.5 şiddetinde deprem meydana geldiği bildirildi.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu. Deprem sonrasında çeşitli tedbirler alındı. Millî Yardım Komitesi kurularak deprem bölgelerinde faaliyetlerde bulunuldu.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Ancak bir de unutulan Karadeniz Fayı var. Çok fazla dile getirilmeyen bir fay. Artvin Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın açıklarına uzanan bir fay ve Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu faylarından farklı bir sistemle çalışıyor. Ters fay dediğimiz bir sistem, güneye eğimli bir fay.
Trabzon'da yaşanacak olası depremin büyüklüğüne de değinen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, ''Trabzon'un deprem tehlikesi, resmi deprem haritasına göre önümüzdeki 50 yıl içinde olabilecek en büyük deprem yüzde 90 olasılıkla 6.6'dır. Yüzde 10 olasılıkla bu depremden daha büyük bir deprem yaşayabiliriz.
Türkiye'deki en aktif fay hatları, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Deprem Kuşağı'dır.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
-Baktığımız zaman Trabzon'un deprem tehlikesinin riski yüksektir. İki nedeni var. Bunlardan bir tanesi de yapı stoku depreme karşı dayanıksızdır. -İkincisi ise bölgenin jeolojik özelliğinden dolayı olabilecek olan depremi büyütme özelliği vardır.
Bartın'da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada 'birinci derece deprem bölgesi' ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise 'dördüncü derece deprem bölgesi' yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır. Gerek Bartın, gerekse Trabzon, aynı sismik zonda bulunuyor.
Trabzon en az riskli olan yerler arasında yer alıyor. 4. ve 5. derece deprem bölgesidir.
karadenizde dağların kıyıya paralel olarak uzanmasından dolayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri