Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Diğer süt ürünleri yoğurt, dondurma ve peynirde de laktoz bulunmakta. Ancak süt en yoğun laktozun bulunduğu ürün. Yoğurtta laktoz oranı süte nazaran daha az. Yoğurt aslında laktoz intoleransı olan kişiler için ideal bir besin seçeneği.
Ancak sindirim sorunu yaşayan kişilerde süt ve süt ürünlerinin içinde barındırdığı laktozu sindirmeleri güç olur. Laktoz, süt, ayran, yoğurt, krema, peynir, kefir, tereyağı, kaymak gibi süt ürünlerinde bulunur.
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Pınar Denge Laktozsuz Yoğurt, laktozsuz özel formülü ile yoğurdun kolay hazmedilmesine yardımcı olur. Laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görülen midede şişkinlik, gaz ve bulantı şikayetlerini azaltmaya yardım eder.
İlgili 16 soru bulundu
Laktoz, sadece sütte değil diğer tüm süt ürünlerinde de bulunur. Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir.
Süzme yoğurtlar, işlenme sırasında süzülmüş oldukları için laktoz bakımından da daha düşüktür. Bu, peynir altı suyunun daha da fazlasını uzaklaştırarak laktozunda doğal olarak çok daha düşük olmasını sağlar. Protein tozu seçmek, laktoz intoleransı olanlar için zor olabilir.
Laktozsuz yoğurt üretiminde yoğurt kültürü ilavesi sırasında eklenen laktaz enzimi ile, süt şekeri (laktoz) glikoz ve galaktoza parçalanmakta ve bu şekerlerin tatlılık dereceleri daha fazla olduğu için tatlılık daha fazla hissedilmektedir. Ek bir şeker ilavesi veya herhangi bir katkı maddesi içermemektedir.
İnek sütü alerjisi olanlar, keçi sütü vb hayvan sütlerini tüketebilir ve sorun yaşamayabilirler. Ancak süt şekeri dediğimiz laktoz, tüm hayvan sütlerinde doğal olarak bulunur ve laktoz intoleransı olanlar hiçbir hayvan sütünü, keçi sütü dahil, tüketemezler.
Pınar Denge Laktozsuz Yoğurt, laktozsuz özel formülü ile yoğurdun kolay hazmedilmesini sağlar. Laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görülen midede şişkinlik, gaz ve bulantı şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Pınar Denge Laktozsuz Yoğurt'u hem yemek yanında, hem de ara öğün olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sıkıntıların da önüne geçer.
Laktozsuz süt ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri laktozsuz süt gaz yapar mı sorusudur? İçeriğinde laktoz yer almadığından dolayı bağırsak ve midede kolaylıkla sindirilebilen laktozsuz süt gaz yapmaz.
Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir.
Laktoz intoleransı belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak genellikle gaz , ishal , şişkinlik, karın ağrıları ve / veya mide bulantısını içerir. Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak semptomlar diyet değişiklikleri ile yönetilebilir.
Laktoz Tolerans Testi
Süt ve süt ürünleriyle beslenme yoluyla aldığımız Laktoz, laktaz enzimiyle sindirildikten sonra galaktoz ve glukoz ortaya çıkar demiştik. İşte bu bilgiyle yola çıkarak dışarıdan belli bir miktar laktoz verdiğimiz hastanın kanında belli aralıklarla glukoz ölçümü yapılır.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Çok az laktoz intoleransı olan kişilerde ıspanak, taze fasulye, marul, mercimek, badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik görülebilir, bağırsaklarda ağrı yaşanabilir. Hazır birçok yiyecekte laktoz mevcuttur.
Doğumdan sonraki ilk 10 gün içinde ortaya çıkan bu rahatsızlık ince bağırsaktaki fırçamsı kenardaki ( laktozu sindirmek için gerekli olan) laktaz aktivitesi doğuştan az veya hiç olmadığında ortaya çıkar , ishal ve emilim bozukluğu ile seyreder.
Kaynağı Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütünde % 7,1'dir.
Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir.
Sütün doğal yapısında laktoz adı verilen süt şekeri bulunur. Bu doğal şekerin parçalanması ince bağırsaklarda laktaz enzimiyle gerçekleşir ve vücuttan emilimi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri