Temel olarak evde bakım hizmeti, yaşlı bireylerin, kalıcı olarak yatağa bağlı olanların, kronik hastalığı bulunanların ve ameliyat sonrası gibi hareket kabiliyetlerini kalıcı veya süreli olarak kaybetmiş bakıma muhtaç kişilerin bakım ve sağlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 liradır. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı bağlanmaz.
Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir? Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
MADDE 17 – (1) Başvuru; hasta, hasta yakını, diğer kişi veya kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattı aranarak ya da Ek-3'te yer alan “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB'ler aracılığıyla il koordinasyon merkezine yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
Kamu Evde Sağlık Hizmetlerine nasıl başvuru yapılır? Evde Sağlık Hizmetleri sunumu kapsamında, ihtiyacı olan bireyler ve yakınları tarafından, 444 38 33 numaralı hat üzerinden “T.C. Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezi” ne başvurular yapılabilmektedir.
Aile hekim- lerinin çeşitli gerekçelerle ev ziyareti yapması gerekmektedir. Bu gerekçeler arasında eve bağımlı hastanın akut ve kronik hastalıklarının yönetimi, bu hastalara koruyucu hizmet- lerin ulaştırılması, ölmekte olan hastanın desteklenmesi, hastanın ev ortamının ve ilaç- larının kontrolü sayılabilir.
Evde Bakım Maaşı Neden Bağlanmaz? Evde bakım maaşı için bakıma muhtaç kişinin %50 oranında engellilik durumu olması da gerekir. Bu durum sağlık kurulunca tespit edilip onaylanmalıdır.
İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
Evde Sağlık Hizmetlerinden faydalanmak isteyen hasta ya da hasta yakını 444 38 33 numaralı evde sağlık iletişim merkezini arayarak başvuruda bulunabilmektedir.Evde sağlık iletişim merkezi(ESHİM) saat 24:00'a kadar başvuruları kabul eder.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU? Ödemeleri her ayın 11-15'i arasında yapılan evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor. Asgari ücretle beraber engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.
Engelli bireyin 'ağır engelli''ibareli raporu olması şartı ile yasaya göre uygun şartları taşıyan, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir asgari ücretin üçte ikisinden az olan engelli yakınlarına''evde bakım ücreti'' ödenir.
Asgari Ücretin AGİ hariç net tutarının 3'te 2'sinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabilmektedir. 2020 yılı için kişi başına düşen gelir 2 bin 104 TL'nin 3'te 2'si olan 1,402 TL'nin altında olmalıdır.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Evi Arabası Olan Evde Bakım Parası Alabilir Mi? Yalnızca oturduğu eve sahip olan ve hane geliri muhtaçlık sınırı altında olan engelli bir birey, evde bakım parası alabilir. Ancak, evini kiraya vermiş olan ya da araçlara sahip olan bir engelli bireyin evde bakım parası alması mümkün değildir.
Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır.
Bakıma muhtaç yaşlı, engelli veya yatağa bağımlı yaşayan kişiler Evde Sağlık Hizmeti alabilir. Uzman ekip kadromuzla birlikte yemek yeme, giyinme, tuvalet ihtiyacını giderme, banyo yapma gibi günlük yaşam aktivitelerinizi normal olarak sürdürmeye devam edebilirsiniz.
Evde sağlık hizmeti almak isteyen hasta yaşlılar veya aile bireyleri Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ulusal çağrı merkezi 444 38 33 nolu telefonu arayarak müracaat ederler. Çağrı merkezindeki görevli personel hizmet talep eden kişi ile görüşme yaparak gerekli işlemleri başlatır.
eleman.net verilerine göre, Hasta Bakıcı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 29.900 TL maaş alıyor. Hasta Bakıcı, 2024 yılında en düşük 18.000 TL alırken, en yüksek 48.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Hasta Bakıcı, Temmuz 2023 yılında ortalama 21.900 TL maaş alıyordu.
%50 ve üzeri engel oranı olan ve kurul tarafından uygun görülen bireylere ağır engelli raporu verilir. %40 altında engel oranı olan bireyler ise engelli raporu alamazlar.
Hasta bakıcıları yatılı ya da gündüz çalışabilir, bazı durumlarda hastanede refakatçi olarak bulunabilir. Hasta bakıcı arayışındaki kişiler, özel kurumlardan ya da devletin bu alandaki hizmetlerinden yararlanabilir. Devlet kurumları bu hizmetleri verebilmek için çeşitli şartların karşılanma durumunu inceler.
Raporlar, genellikle muayene tarihinden itibaren geçerli olur ve belirli bir süreyi kapsar. Ancak, bazı durumlarda, özellikle kronik hastalıklar veya uzun vadeli sağlık sorunları söz konusuysa, aile hekimleri bir süre öncesine ait bir sağlık durumuyla ilgili bir rapor düzenleyebilirler.
İl Dışından gelen vatandaşlarımız, istediği Aile Hekimlerine muayene olabileceklerdir. Bu kişiler misafir hasta olarak kabul edileceklerdir. "Misafir Hastaların" sağlık kayıtları kendi doktoruna elektronik ortamda iletilecektir.
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan, tıpta uzmanlık dalıdır. Aile Hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri