"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
Binaların dışında gaz kokusu algıladığınızda hemen 187 nolu DOĞALGAZ ACİL telefonunu arayarak ihbar yapınız. Bu mekandaki insanları uyarınız, Aşırı bir gaz kaçağı varsa o bölgenin elektriğini kestiriniz, Kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak bölgenin güvenlik altına alınmasını sağlayınız.
Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir.
Gazı açık unutulan bir ocak yeni eski farketmez gaz çıkar.
İlgili 33 soru bulundu
Ateşleme oluyor, düğmeyi bıraktığınızda yanma devam ediyor fakat belirli bir süre sonra sönüyorsa, ürününüzün bağlı bulunduğu lpg (tüp) azalmış ya da doğalgaz vanası kapalı olabilir. Böylece ocağınız belirli bir süre yandıktan sonra söner .
Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Tüp gaz (LPG) havadan ağır olduğundan bu tür gazların birikimi döşeme üzerinde olmaktadır. Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
"Doğal gaz sıkışması" ifadesi genellikle doğal gazın yüksek basınç altında sıkıştırılmasını ve depolanmasını ifade eder. DOĞAL GAZ SIKIŞMASI, PATLAMASI NEDEN OLUR? Kapalı hacimde yüzde 5-15 oranında havayla karışımı durumunda ateş veya kıvılcımla temas ettiğinde doğal gaz patlaması meydana gelir.
Ölümcül zehirlenme türlerinden birisi olan “doğal gaz zehirlenmesi“ önlem alınıp müdahale edilmediğinde sonuçları ölümcül olabilmektedir.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Doğalgazda oluşan kaçak ve sızıntı durumu, bazı durumlarda elektrik devrelerinin patlamasına ve büyük alevlerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süreli olarak fark edilmeyen sızıntılardan sonra, özellikle eve yeni giriş yapıldığı zamanlarda lamba yakılmak istendiğinde dahi devrelerde patlama ve yangınlar oluşabilir.
ZEHİRLENDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ
Gıda zehirlenmellerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu söyleyen Topuz, "ileri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir.
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Karbonmonoksit, renksiz, tatsız, kokusuz, günlük durumlarda tehlikeli olmayan bir gazdır. Bunun yanında tahriş edici özelliğinin olmamasından dolayı fark edilmesi mümkün değildir. Zehirlenme durumlarında ciddi sağlık problemlerine yol açtığı için de sessiz katil olarak da adlandırılır.
Karbonmonoksite maruz kalma seviyesine göre belirtiler farklılık gösterebilir. Örneğin 2 saat süresince karbonmonoksit gazı solumak; denge, bilinç ve hafıza kaybı ile sonuçlanabilir.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri