Soğan 2 yılda yetişen bir sebzedir. Genelde soğanın ilk yıl yumrusu, ikinci yıl ise tohumu oluşur. Ülkemizdeki bazı soğanlar ise 3 yılda yetişir. Bu 3 yıllık soğanların ilk yılında arpacık soğan, diğer 2 yıllarında ise sırasıyla yumru ve tohum oluşur.
Ekim zamanı; çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişir. Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
- Soğanların arasına 10 santimetre kadar boşluk bırakın. - Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız. - Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacaktır.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
İlgili 22 soru bulundu
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir. Sıra arası 15-20 cm sıra arası 1-2 cm sıra üzeri olmalıdır.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Ektiğiniz soğanlar kısa bir süre sonra üstlerinden yeşillenerek taze soğan verecek. Bu aşamada onları tüketmez ve büyüyüp kurumalarını beklerseniz ektiğiniz arpacık soğanların büyüyüp yemeklik kuru soğan boyutlarına ulaştığını göreceksiniz. Biraz sabır ile nefis kuru soğanlar elde edebilirsiniz.
Toprağı havalandırdıktan sonra ekim yapın.20-22°C derecede 4-10 günde çimlenir. Yaz sonu ekilenler, bir sonraki yaz başında, bahar başında ekilenler, sonbaharda hasat edilir. Her tohum arasına 12 cm, her sıra arasına 60 cm mesafe bırakın. Baharda erken hasat için tohumları sonbahar sonunda ekin.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir.
Kuru soğan tohumu - 24,40 TL.
Bir kilogram soğan ise ortalama boyutlarda 6 – 7 adet soğana denk gelmektedir ve genellikle 1 – 3 öğünlük yemek yapımı için 1 kg. soğan yeterli olabilir.
Kimi soğanın kabuklarını soyup ikiye bölerek odaya koyarken kimi de kabuklu bir şekilde koymayı tercih etmektedir. Grip, soğuk algınlığı vb. rahatsızlıklarınızda soğanı dörde bölüp yatak odanıza koyun. Soğan odanızda mikropları absorbe etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca soğanın doğal kokusu solunumunuzu rahatlatabilir.
Soğan kürü hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanım süresidir. Soğan kürü 6 ayda bir kez 15 günlük süreyle uygulanmalıdır. 15 gün düzenli kullanıldıktan sonra, 6 ay sonra tekrar kullanılabilir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Soğan tohumu nereden alınır denildiğinde birçok satış noktası örnek gösterilebilir. Tarım ürünleri mağazaları, halk pazarları, online alışveriş siteleri bu örnekler arasındadır.
Kısa gün soğan yetiştiriciliğinde en uygun ekim zamanı 10 Eylül- 10 Ekim tarihleri arasıdır. Orta gün ve uzun gün soğan ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır. Soğan ekiminde sıra üzeri 15-20 cm sıra üzeri 4-7 cm olması gerekmektedir. Soğan tohumu dekara saçma 1-1.5 kg pinomatik mibzerle ekimde 500-800 gr ekilir.
Filizlenme süreci bir besinin çürümesi olarak anlaşılabilir. Bazı besinlerde ise filizlenme süreci filizlenme değerli besinlerin ortaya çıkması anlamına da gelmektedir. Soğan ve sarımsak direkt güneş gören veya rutubetli alanlar da saklanır ise çürüme ve kokma yapmaya başlar.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri